Desetkrát denně se radí, plave v tom. Po Rakušanově ,,pytli na Putina” úniky z vnitra

02.11.2022 4:44 | Komentář

Kritika ministra vnitra Víta Rakušana kvůli podobizně Vladimira Putina v pytli na mrtvoly odkrývá, jak to na Ministerstvu vnitra funguje a na co se prý reálně šéf resortu hlavně zaměřuje. Redakci se ozvalo několik zaměstnanců vnitra, kteří se pod podmínkou zachování anonymity podělili o několik konkrétních příběhů a příkladů činnosti současného ministra. V souvislosti s dřívějšími zkušenostmi padla vzpomínka na ministerský útěk z porady.

Desetkrát denně se radí, plave v tom. Po Rakušanově ,,pytli na Putina” úniky z vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na státní svátek 28. října byly na budově ministerstva vnitra vyvěšeny vlajky Česka, Ukrajiny a černý pytel s Putinem. Daňové poplatníky to stálo 50 000 Kč

Fungující vláda a zkušení ministři? Kabinet Petra Fialy prakticky od svého nástupu čelí kritice opozice i společnosti, že nekoná, nereaguje včas na probíhající krizi a nechal zemi spadnout do nejhorší situace v rámci zemí EU. 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

ParlamentníListy.cz již několikrát informovaly o poměrech uvnitř Ministerstva zahraničních věcí a činnosti ministra Jana Lipavského. Opakovaně jsme přinesli svědectví zkušených diplomatů a zaměstnanců Černínského paláce, podle nichž ministr nerozumí své práci, nemá žádné zkušenosti a zaměřuje se prakticky jen na prezentaci a mediálně líbivá prohlášení.

Poslední dny jsme měli možnost hovořit s několika zaměstnanci Ministerstva vnitra s tím, že podle těchto hlasů je situace na úřadu Víta Rakušana dosti podobná. V nemalé míře prý mezi částí zaměstnanců na vnitru rezonovala i Rakušanova akce s Putinem v „pytli na mrtvoly”.

Vezměme to popořadě. Mediální pozornost naposled Ministerstvo vnitra upoutalo na státní svátek 28. října, kdy se ministr Vít Rakušan na sociálních sítích pochlubil obří plachtou vyvěšenou na budově úřadu. Z jedné strany byla na plachtě státní vlajka České republiky, z druhé strany vlajka Ukrajiny a uprostřed byl černý pruh se zipem, ze kterého čouhala hlava ruského prezidenta Vladimira Putina. Mělo to symbolizovat plastový pytel na mrtvá těla. 

 

 

Rakušanova PR akce vzbudila silnou nevoli dokonce i mezi koaličními politiky, kteří se víceméně shodovali na tom, že vláda tu je od toho, aby Ukrajině pomáhala reálně, posílala peníze, zbraně, stála za Ukrajinou na mezinárodní scéně, ale rozhodně by se vládní úřady neměly uchylovat k podobným gestům. Hodnotili to tak i ti politici, kteří by jinak reálně v onom černém pytli ruského prezidenta rádi viděli.

Podobně na zběsilou akci podle našich zdrojů zevnitř resortu nahlíželi i mnozí pracovníci vnitra. „Pravdou je, že ministr nás tady už jen málo dovede něčím překvapit, ale tohle bylo moc i na nás. Jednak se vždy všichni drželi nepsaného pravidla, že na budovy vrcholných úřadů státní správy podobné věci nepatří za žádných okolností a navíc to udělat v den nejvýznamnějšího státního svátku je skutečně za hranicemi veškerého vkusu. Bohužel ministr se zaměřuje hlavně na veřejnou prezentaci, chce být vidět. To v sobě nese podmínku, že každá další akce musí být taková, aby předčila tu předchozí a zaujala. Co bude příště, můžeme jen hádat. Víte, on je tu známý tím, že mu jde hlavně o sebeprezentaci, proto pořád točí ta videa a snaží se šokovat svými prohlášeními, která pak budí silné reakce. Evidentně si v tom libuje,” popisuje zaměstnanec Rakušanova ministerstva.

„Horší je, že ve většině případů jsou ty PR akce a mediální prezentace hlavní náplní. Běžná agenda úřadu mu moc neříká, neorientuje se v tom, hodně se musí radit. S jedním ze svých poradců si prý volá i desetkrát denně, protože ve všem plave. Porady jsou o ničem, takže různé složky k němu na jednání vysílají jen nízko postavené zástupce, protože vědí, že účast nejvyšších představitelů je nedůležitá a šlo by o ztrátu času. Jeden z významných činitelů se vyjádřil, že je z ministra naprosto zoufalý, že tam vládne chaos, neznalost a nezájem."

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Důsledkem toho prý je, že mediálně to vypadá, jako by ministerstvo pracovalo jen na dalších cenzorních opatřeních. „Faktem je, že tyto šílenosti tu bohužel vznikají. Tomu záhadně ministr nebrání, když zcela běžně ve svých vystoupeních používá výroky typu obhajoba demokracie apod. Nemluvě o různých technologických nástrojích na lepší sledování populace. Takového ministra jsme tu dlouho nezažili,” sděluje nám dále významný zaměstnanec Ministerstva vnitra.

„Neříkám, že je situace tragická nebo katastrofální, protože horší to může být vždy, ale v žádném případě nelze mluvit o běžném fungování úřadu a hlavně ministra. Už se to jen může přiblížit jednomu z jeho (Rakušanových, pozn. red.) předchůdců, který měl panickou hrůzu z rozhodování a podepisování téměř čehokoli. Jako čert kříže se bál, že bude muset učinit rozhodnutí, tak se během jedné porady stalo, že z ničeho nic vstal a omluvil se, že si odskočí na záchod. Dlouho se nevracel, všichni čekali a začali být nervózní. Část z nich se vydala ministra hledat, ten ale nikde nebyl. Jeho sekretariát si myslel, že stále sedí na poradě. Nakonec někoho napadlo zavolat jeho šoférovi, který udiveně řekl, že ministra dávno odvezl. Chápete, on beze slova utekl z porady. Takže takhle daleko snad ještě nejsme, ale k dobrému fungování to tu má hodně daleko,” uzavírá zdroj naší redakce z resortu vnitra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…