Dienstbier: Pro voliče KSČM jsem jediný přijatelný prezidentský kandidát

14.11.2012 20:36

REPORTÁŽ V zahraniční politice jsme za pitomce. I kvůli Václavu Klausovi. Zavést školné na vysokých školách by bylo protiústavní a Roman Smetana zasluhuje milost. V Olomouci to ve středu řekl prezidentský kandidát a senátor za ČSSD Jiří Dienstbier, který se opřel i do Miloše Zemana. Ten prý není přitažlivý kandidát pro voliče komunistů. A to z mnoha důvodů.

Dienstbier: Pro voliče KSČM jsem jediný přijatelný prezidentský kandidát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Účast na přednášce Jiřího Dienstbiera byla o poznání nižší, než minulý týden, kdy sem přicestoval Miloš Zeman. Přesto do auly Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve středu odpoledne dorazilo více než dvě stě studentů poslechnout si slova senátora a prezidentského kandidáta navrženého ČSSD. V úvodu setkání Dienstbier nastínil své programové cíle. Hovořil o tom, že v případě svého zvolení prezidentem republiky bude dále podporovat prvky přímé demokracie, aby lidé mohli co nejvíce rozhodovat sami.

V zahraniční politice jsme za pitomce

„Považuji za chybu, že nebylo uzákoněno obecné referendum. Měly by se změnit volební zákony takovým způsobem, aby bylo možné vybírat z mnohem většího počtu osobností,“ řekl posluchačům Dienstbier.

Poté se stočila řeč na zahraniční politiku. V té jsme podle místopředsedy ČSSD za pitomce, a to zejména v Evropě. „V zahraniční politice nemáme příliš dobrou pověst a nejsme vnímáni jako seriózní partneři. Je to jednak proto, že náš prezident si vybral naprosto směšná témata, kterými se prezentuje, a to globální oteplování a odmítání jakékoliv evropské integrace z nacionalistických pozic,“ neváhal si šťouchnout do Václava Klause.

Podle Dienstbiera není dobré, aby navenek jinak reprezentoval ČR prezident a jinak vláda. „Navíc vláda ještě mluví dvěma jazyky, kdy pro evropské záležitosti máme jednoho tajemníka na ministerstvu zahraničí a jednoho na úřadu vlády a oba v Bruselu vyjednávají každý týden něco úplně opačného. Takže jsme tam za pitomce,“ řekl od plic prezidentský kandidát.

Zavedení školného na VŠ je protiústavní

Následovala diskuse o zavedení školného. Vzdělání podle Dienstbiera není investice do postavení na pracovním trhu. Navíc prý je celá diskuse o školném na vysokých školách protiústavní. „Česká republika je signatářskou zemí mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech a tento pakt zavazuje všechny státy, které ho podepsaly, k tomu, aby zaváděly bezplatné vzdělání na vysokých školách. Toho my jsem dosáhli a podle judikatury našeho ústavního soudu jednou dosažená úroveň ochrany lidských práv nemůže být snížena. Takže celá diskuse o zavedení školného je v rozporu s ústavou a její zavedení by odporovalo také závazku, který Česká republika převzala,“ uvedl.

Hlasy komunistů? Zemanovi je nenechám

Zanedlouho přišel dotaz z pléna na téma podpory jeho prezidentské kandidatury ze strany komunistů. „To, že KSČM nepostavila svého kandidáta, znamená, že její voliči budou pravděpodobně hledat jiného přijatelného kandidáta a v zásadě budou vybírat mezi mnou nebo Milošem Zemanem. A já považuji za přirozené usilovat i o hlasy voličů komunistické strany. Pro mě je totiž sociální rozměr politiky velice důležitý a taky nevidím žádný důvod, proč bych je měl nechat Miloši Zemanovi. Dokonce jsem přesvědčen, že jsem pro komunistické voliče jediný přijatelný kandidát, pokud se tito voliči zamyslí nad tím, co je v pozadí Miloše Zemana,“ podotkl Dienstbier.

A pokračoval v kritice na adresu jednoho ze svých protikandidátů. „Miloš Zeman umožnil vznik pravicových vlád. Jednak tím, že Topolánkovi pomohl se dvěma přeběhlíky Pohankou a Melčákem a pak tím, že představil subjekt, jehož cílem bylo odebrat sociální demokracii hlasy, což se podařilo. Pak má postoje, které budou pro levicové voliče těžko přijatelné a to jsou jeho militaristické postoje od bombardování Jugoslávie až po čerstvá vyjádření o preventivních útocích na Irán,“ nešetřil Zemana Dienstbier.

Smetana zaslouží milost

Poté se opřel i do předsedy Strany práv občanů - Zemanovci. „A když se bavíme o SPOZ, tak pan Mynář, který je předsedou této strany, nebo spíš spolku fanoušků Miloše Zemana, byl až do května letošního roku členem představenstva společnosti, která po lidech vymáhá pokuty pražského dopravního podniku,“ doplnil stínový ministr spravedlnosti za ČSSD.

Na závěr debaty se také hovořilo o tykadlovém řidiči Romanu Smetanovi. Tomu by udělil Jiří Dienstbier milost v případě, že by byl prezidentem, protože je přesvědčen, že v jeho kauze převažovalo právo na vyjádření svobodného názoru nad poškozením předvolebních plakátů. „V tomto případě je milost prezidenta republiky na místě, i když by se s jejich udílením jinak mělo šetřit,“ řekl závěrem prezidentský kandidát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…