Dnes na Zemana nekřičeli. Takže spustil on: Vydržovaný Havel, hlásná trouba, Bakalovo kapesné. A omluvili se mu za trenky na Hradě

20.04.2016 14:50

REPORTÁŽ V mnohem poklidnějším tónu než o den dříve v Berouně se uskutečnilo v Jincích setkání občanů s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu v reakci na dotaz ohledně současného stavu Ostravsko-karvinského revíru připomněla, že Zdeněk Bakala za ty roky, co OKD vlastnil, na nich vydělal sto miliard korun, takže si nyní může dovolit vydržovat třeba Knihovnu Václava Havla. Prezidentovi se také dostalo omluvy od kominického stavu za červené trenky vyvěšené na Hradě.

Dnes na Zemana nekřičeli. Takže spustil on: Vydržovaný Havel, hlásná trouba, Bakalovo kapesné. A omluvili se mu za trenky na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Krátce po středečním poledni zavítal prezident Miloš Zeman v rámci své třídenní návštěvy Středočeského kraje do městyse Jince, který leží v brdském údolí řeky Litavky zhruba 11 km severně od Příbrami. Po uvítání představiteli městyse zamířil na náměstí v Jincích, kam na setkání s ním dorazila významná část z 2200 tamních obyvatel. Hlava státu před nimi nejprve poděkovala jejich starostovi Josefu Hálovi za občanskou statečnost. „Jednak za tu méně významnou, kdy podpořil moji kandidaturu v přímé volbě, ale především za to, že byl duchovním otcem boje proti americkému radaru v Brdech. A v tehdejší situaci a za tehdejší vlády to byla velká statečnost,“ vysekl Miloš Zeman pochvalu prvnímu muži Jinců.

Ve svém úvodním slově prezident ujistil přítomné, že v místě zůstane vojenská posádka, aby nevěřili tomu, že bude zlikvidována. Pak prozradil, proč mu je toto místo tak blízké. „Mojí nejoblíbenější dětskou knížkou byl Kája Mařík; a ta mě naučila lásce k brdským lesům. Jednou jsem tady na běžkách dokonce pronikl do zakázaného vojenského prostoru, protože v jednom místě byl zborcený plot. Ale zanedlouho mě odtamtud vykázal, musím říct, že velice slušně, jeden voják. Brdy mám skoro stejně rád jako Vysočinu. Území kolem Jinců může být oblastí pro poctivé turisty. Určitě sami dobře víte, že žijete v jedné z nejkrásnějších oblastí České republiky, žijete v městysi, který je veden dobrým starostou, a toho si važte,“ prohlásil prezident.

Pro některé poslance a senátory je i jedno období ažaž

Pak už došlo na dotazy místních obyvatel. První z nich upozornil, že Jince navštívil i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk na bílém koni. A potom ho zajímalo, proč když má prezident možnost jen dvou za sebou jdoucích funkčních období, proč není uzákoněno stejné omezení i pro poslance a senátory. „Já sem určitě rád znovu zavítám a je jedno, jestli jako prezident, nebo ne. Ale nepřijedu na běloušovi, protože bych z něj spadl,“ rozesmál Miloš Zeman přítomné a v lehčím tónu odpověděl i na úvodní položenou otázku. „Jak znám některé poslance či senátory, tak si myslím, že pro někoho je i jedno volební období příliš mnoho,“ poškádlil prezident na dálku zákonodárce.

Další dotaz se týkal Transatlantické dohody o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP) a hrozbě geneticky modifikovaných potravin. „Smlouva jako celek je neznámá, nebezpečná je proto, že obsahuje ustanovení týkající se investiční arbitráže,“ odpověděl Miloš Zeman a připomněl, jak dopadla Česká republika v případě arbitráže týkající se televize Nova, a doporučil, aby se smlouva odtajnila a lidé věděli, co obsahuje, a pak o ní mohli rozhodovat. S tazatelkou se ale neshodl v nebezpečnosti geneticky modifikovaných potravin. „Jednou z nich je kukuřice, kterou pěstujeme už asi patnáct let, a nemyslím si, že by naše populace degenerovala. Tohle je zelená propaganda. Jistá forma modifikace probíhá už věky, nebál bych se toho. Škodlivé jsou párky, co neobsahují vůbec žádné maso,“ konstatoval prezident.

Za sto miliard z OKD může Bakala snadno vydržovat Knihovnu Václava Havla

Dalšího z obyvatel Jinců zajímalo, jaký má hlava státu názor na návrh KSČM na zdanění církevních restitucí. „Církevní restituce byly protlačeny násilně převahou jednoho jediného hlasu. To nic nemění na tom, že uzákoněny byly. Já v té souvislosti několikrát říkal církevním představitelům, když dostávají tak štědré církevní restituce, že by měli mít na paměti slova papeže Františka, že církev je služba. Proto si myslím, že by těchto prostředků měli využít na pomoc při budování hospiců, škol, domovů důchodců i k opravě kulturních památek. Jestli to bude spojeno se zdaněním, je jiná otázka. Důležité je, aby ty peníze nebyly shromažďovány na účtě, jak by si někteří přáli, ale aby byly využívány ve smyslu papežových slov,“ uvedl Miloš Zeman.

Došlo i na potíže Ostravsko-karvinského revíru a na to, kdo bude brán k odpovědnosti, když tehdejší ministr financí je dnes premiérem. „Já útočím na Zdeňka Bakalu už několik let. A kdo je vinen, jste si odpověděl sám. Víme všichni, kdo smlouvu o 5,7 miliardy nižší podepsal. Pan Bakala za ty roky vydělal na OKD sto miliard. To je docela dobré kapesné, z něhož si může dovolit vydržovat Knihovnu Václava Havla nebo Hospodářské noviny, které jsou jinak ztrátové, ale má v nich alespoň nějakou hlásnou troubu. Zdeněk Bakala je nový Viktor Kožený. OKD docházejí peníze, možná už za měsíc nebudou mít ani na výplaty. Možná se horníci naštvou a někomu vymlátí okna, nejspíš v Praze,“ odpověděl prezident tazateli, který zmínil, že je jeho voličem, a pokud bude kandidovat, dá mu hlas znovu.

Uzavřít hranice by měla armáda, policie, využili by se i dobrovolní hasiči

Probírala se ale i migrační krize a místní obyvatele zajímalo, zda je podle hlavy státu řešením výstavba plotů na hranicích. „Pamatujeme si Berlínskou zeď, pamatujeme si ploty na hranicích nabité elektrickým proudem. Nyní má vybudovaný plot Maďarsko, Makedonie, Rakousko začalo v Brennerském průsmyku na hranici s Itálií stavět plot a kontrolní stanoviště. Já v té souvislosti s oblibou cituji staré obyvatele Kréty a jejich odpověď na to, proč nemají hradby. ‚Naší hradbou jsou naši muži,‘ vysvětlovali. No a já si myslím, že podobně bychom měli reagovat i my. Uzavřít hranice by měla armáda, policie, určitě by se využili dobrovolní hasiči. Nu a pak plot nepotřebujete,“ reagoval Miloš Zeman.

Stranou pozornosti nemohla zůstat ani nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Proč přijel čínský prezident zrovna do České republiky jako jediné země při své cestě do Spojených států, a to dokonce na tři dny? Já jsem jako jediná hlava státu odmítl doporučení Evropské unie, aby se nejezdilo do Číny na oslavy 70. výročí konce války s Japonskem. Takže ta návštěva byla reciproční, abych tak řekl něco za něco,“ poukázal prezident, jenž se neztotožnil s obavami jedné z tazatelek, že Číně jde jenom o to, aby u nás něco okopírovala, ale nám vzájemné vztahy k ničemu nepomohou.

Kominíci umí i něco jiného než vyvěšovat červené trenky na Hrad

„Řeči o tom, že Čína jenom kopíruje, jsou patnáct až dvacet let staré. Dnes je Čína technologická velmoc, je to také kosmická velmoc. Před lety byla u nás spojována jen s textilním průmyslem, ten však dnes představuje jen sedm procent jejího vývozu. Takže můžeme být rádi, že čínské investice směřují i k nám. Například ŠKODA Auto vyváží nejvíce vozidel právě do Číny,“ upozornil Miloš Zeman na to, jak významným partnerem je pro klíčovou českou firmu čínská strana. „A věřte tomu, že se ŠKODA Auto určitě nebojí, že by ji Číňané okopírovali,“ podotkl.

Ze shromáždění se přihlásila o slovo i příslušnice kominického stavu, která přišla prezidentovi popřát hodně štěstí. „Abyste věděl, že umíme i něco jiného než vyvěšovat červené trenky na Hrad,“ vysvětlila. „Ale to nebyli praví kominíci, co urazili váš stav,“ připomněl Miloš Zeman partičku, která si zahrála na kominíky. „Paní kominici přeju, aby nikdy nespadla se střechy. Kdyby náhodou spadla, tak si může být jista, že bude na první stránce bulvárních novin. Ty totiž nenapíší nic pozitivního. Informují jen o katastrofách, vraždách, znásilněních, loupežích a o tom, jak máme hloupé politiky. A to si myslím, že je špatně. I když pokud jde o to poslední, tak mají pravdu,“ přiznal Miloš Zeman bulvárním médiím alespoň jednu zásluhu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…