Dobeš po klubu TOP 09: Kníže nemá problém, hrotí to Kalousek

06.09.2011 17:21

Ministr školství Josef Dobeš (VV) krátce po návštěvě klubu koaliční TOP 09 sdělil ParlamentnímListům.cz, jak vše za dveřmi probíhalo. Nepadaly dotazy týkající se jeho resortu, ale pouze otázky na jeho podřízeného Ladislava Bátoru a jeho výroky na adresu šéfa TOP 09 Karla Schwarzenbergova.

Dobeš po klubu TOP 09: Kníže nemá problém, hrotí to Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministra Dobeše velmi překvapilo, že ke školství nepadl během jeho návštěvy klubu TOP 09 jediný dotaz přesto, že témat podle jeho soudu není málo a jsou velmi důležitá. Prý měl pocit, jako by se TOP 09 ohlížela stále dozadu, aniž by se soustředila na to, co je před ní. „Přesto jsem na otázky poctivě odpovídal," konstatoval pro ParlamentníListy.cz při opouštění místnosti klubu TOPky ministr Dobeš. 

„Když jsem přišel na Klub TOP 09 očekával jsem diskuzi o reformě školství, o maturitách, zkrátka o školství. K mému překvapení jsem však nedostal jediný dotaz na téma školství, zato spoustu dotazů, které se týkaly pana Bátory," řekl exkluzivně pro Parlamentnilisty.cz ministr školství Josef Dobeš (VV). 


"Apeloval jsem na pana předsedu TOP 09 a vicepremiéra Karla Schwarzenberga, že jsme uzavřeli gentlemanskou dohodu, že po vyřešení o této záležitosti již nebudeme mluvit, a to ani na klubu TOP 09. Upozornil jsem, že já všechny dohody dodržel," upozorňuje ministr, který se podivuje, že pro koaliční partnery zřejmě žádné dohody neplatí. „Pan předseda Schwarzenberg nicméně potvrdil, že mu to stačí, sebral se a odešel z jednání klubu," dodal překvapený ministr.

Kalousek to přehání, stěžuje si Dobeš

Co ale ministra Dobeše nejvíce zaráží, je intenzita protestů pana ministra Kalouska proti jmenování do ministerského úřadu pana Ladislava Bátory, když on sám ho jmenoval v roce 2007 členem představenstva státního podniku Škoda export a.s., jak už ParlamentníListy.cz informovaly dříve. 

„Upozornil jsem pana ministra, že jmenování, natož zvolení pana Ladislava Bátory předsedou představenstva tak významného podniku nemohlo být bez souhlasu koaličních partnerů tehdejší KDU-ČSL, jejímž byl Miroslav Kalousek členem," konstatoval dále ministr. „Bylo mi vysvětleno, že to bylo z důvodu respektu vůči koaličním partnerům," dodal Dobeš. (pozn.: vláda Jiřího Paroubka v roce 2006 - koalice ČSSD, KDU-ČSL a US/DEU)

Související: Dobeš se diví. Kalousek Bátoru sám jmenoval, teď ho chce odvolat


Stranické, politické, ekonomické a koaliční svědomí

Ministr Kalousek sdělil Josefu Dobešovi, že to jmenování bylo na základě koaliční dohody „Takže pan ministr Kalousek vůbec neuvažoval, že by zasahoval ministrům do jejich nominací, ač on sám ve svém svědomí s tím velký problém měl. Nabyl jsem tedy dojmu, že kromě svého vlastního svědomí máme mít ještě povýšeno svědomí stranické, politické, ekonomické, koaliční - tak tam bych dospět opravdu nechtěl," usmívá se váhavě ministr Dobeš.

Následně říká, že pro něj existuje jedno jediné svědomí, které se musí s problémem poprat a žádná tato jiná pseudosvědomí mu ten proces prý neulehčí. „Přesto tento vhled do jiných svědomí byl pro mě rozhodně obohacující po setkání s klubem TOP 09," zasmál se Josef Dobeš.

Nic konkrétního stále totéž

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda předložili zástupci TOP 09 nějaké průkazně zaznamenané projevy, u nichž by se mohlo předpokládat, že by mohly hraničit s trestným činem, se ministr Dobeš jen zasmál. „Ale ne. Tam se neustále přehazovala ta kupka hnoje z minulosti, ale nic konkrétního. „Říkal jsem jim, dejte mi něco konkrétního, alespoň jediný konkrétní výrok, který nese známky toho, co říkáte, a čím pana Bátoru urážíte - nedozvěděl jsem se nic," říká rozzlobeně ministr. Neustále jsou podle něj opakovány argumenty, které jsou navýšené. „Pro mne je důležitá jedna jediná věta - tehdy a tehdy, tam a tam řekl, máme o tom zvukový záznam," řekl ministr Josef Dobeš exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …