Dobré odpoledne, pane Bakalo. Dalo to práci, ale máme vás. Proti Babišovi jde nepředstavitelná sestava mezinárodních podnikatelů

06.10.2021 14:12 | Kauza

AKTUALIZACE ParlamentníListy.cz se v dalším investigativním článku zabývají propojením podnikatele George Sorose, především konkrétních právnických subjektů, na české mediální prostředí. Zásadní úlohu v tomto sehrává opakovaně zmíněná Marie Němcová, předsedkyně dozorčí rady Českého centra pro investigativní žurnalistiku. To provozuje zpravodajsky orientovaný server Investigace.cz.

Dobré odpoledne, pane Bakalo. Dalo to práci, ale máme vás. Proti Babišovi jde nepředstavitelná sestava mezinárodních podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Podle webu si premiér Babiš přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti. Tvrdí to mezinárodní skupina novinářů.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
PL se zabývaly prakticky tím samým. Nepřehlednými transakcemi, offshory a vzájemnými vazbami. Jenomže v opačném gardu.

A během pátrání přišly na dosud málo známé skutečnosti. Týkají se podnikatele Zdeňka Bakaly.

Pokud zůstaneme ve vymezeném území médií, bude důležité vědět, že od roku 2008 vlastní většinový podíl firmy Economia, která vydává například deník Hospodářské noviny, týdeníky Respekt a Ekonom a spravuje portály iHned.cz, Aktuálně.cz, Centrum.cz a Atlas.cz. Majetek opavského rodáka se prý pohybuje kolem patnácti miliard korun. Bakala se řadí mezi nejbohatší obyvatele země. Wikipedia o něm ovšem píše jako o americkém investorovi.

Klíčovou otázkou je, jak to spolu vlastně všechno souvisí? Podnikatel a těžař Bakala, tým Českého centra pro investigativní žurnalistiku, jednadevadesátiletý Maďar George Soros a český premiér Babiš? Jednoduše. Průtokem peněz a vzájemnými vztahy, které právě odkrýváme.

Nejprve výroční zprávy Českého centra pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ). Vzájemná spolupráce zmíněných subjektů totiž není nic čerstvého, má letitou historii.

Bakala Foundation, Achillova data:

zdroj: https://www.bakalafoundation.org/programy/achillova-data/

Rok 2014 byl prý na školení pro investigativní novináře bohatý. „To bylo dáno jednak politickou situací na Ukrajině a v Rusku, a jednak prohlubující se spoluprací s Bakala Foundation (bývalé Zaostřeno)," konstatuje zpráva. Nacházíme tak první jasnou vazbu mezi Zdeňkem Bakalou, Marií Němcovou a mediálními aktivitami George Sorose. ČCIZ s Bakala Foundation spolupracovalo na projektu Achillova data. Cílem kurzu bylo seznámit účastníky se základními nástroji, aktuálními trendy a metodami investigativní žurnalistiky.

Rok 2015 a znovu slova z výroční zprávy. „Achillova data III a IV: Už třetím rokem spolupracujeme s Bakala Foundation na kurzu Achillova data. Cílem kurzu pro studenty žurnalistiky je představit jim základy investigativní práce, které pak využívají při řešení vlastní kauzy."

A další. „V srpnu jsme školili na kurzu žurnalistiky Journey. Program Journey, pořádaném Bakala Foundation, představuje příležitost pro mladé novináře osobně se setkat s elitou světových médií a tiskových agentur.“

Rok 2016? „Od února do května jsme společně s Bakala Foundation tradičně spolupracovali už na čtvrtém ročníku Achillových dat."

Kromě Českého centra pro investigativní žurnalistiku se na budování vztahů podílela také Marie Němcová, předsedkyně jeho dozorčí rady. V roce 2015 proběhly přednášky na českých univerzitách.

„Za podpory Open Society Fund a její české pobočky jsme o naší činnosti a současně investigativní žurnalistice v březnu přednášeli na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci."  O rok později se uskutečnila konference Media Forum, kterou organizovala Media Development Investment Fund a vystoupila zde Pavla Holcová. Ta je ředitelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku, o.p.s.

Nadace Media Development Investment Fund, Inc. - Praha

zdroj: Výpis z nadačního rejstříku

Media Development Investment Fund je velice důležitý. Sídlí v New Yorku a deklaruje zaměření na investice do nezávislých médií. Hovoří o neskutečném objemu více než 234 milionů amerických dolarů. Jedním z investorů fondu je Open Society Foundations. Klíčovými osobami jsou zde například Mark Malloch-Brown nebo George Soros.

Nadace Media Development Investment Fund sídlí v Praze a osoba oprávněná jednat jejím jménem ve věcech týkajících se organizační složky se jmenuje Marie Němcová. Nadace sídlí na adrese Salvátorská 1092/10, stejně jako početný houf dalších firem. Jde nejspíše o office-house, místo, které slouží pouze jako korespondenční adresa, nikoli reálné pracoviště. A jak se jmenuje offshorová společnost, na jejímž vzniku se Němcová podílela? Salvatorska Ventures LLC se sídlem Wilmington, Delaware, USA. Kdo je zřizovatelem zmíněné nadace umístěné v Praze? Jistě, Media Development Investment Fund z New Yorku, jehož předním investorem je George Soros.

Zpět ke Zdeňkovi Bakalovi.

Respekt institut, o.p.s. je zajímavý podnik. Nyní v likvidaci. Svého času patřil mezi extrémně vlivné. Členem správní rady byl například exministr vnitra za ODS Jan Ruml, předsedou dozorčí rady byl někdejší 1. místopředseda vlády Petra Nečase Karel Schwarzenberg. Dalším zajímavým jménem je Roman Latuske. Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Economie.

Majitelem je Zdeněk Bakala.

Nejzajímavější jméno do skládačky však vypadá jinak.

Od 13. prosince 2005 do 9. prosince 2009 seděla v orgánech Respekt institutu Marie Němcová. Působila zde jako členka správní rady. Ano, tatáž, která spolupracuje s americkým Investičním fondem Media Development Investment Fund (MDIF). Od ledna 2000 do současnosti je Němcová statutárním zástupcem Nadace Media Development Investment Fund a je také předsedkyní správní rady Nadace Open Society Fund Praha.

Připomeneme zjištění PL.

Respekt institut, o.p.s. v likvidaci

zdroj: Justice.cz

Dne 30. listopadu 2018 zakládá investiční fond Media Development Investment Fund offshorovou strukturu s názvem Salvatorska Ventures LLC se sídlem Wilmington, Delaware, USA. Dne 11. ledna 2019 je v Česku formou notářského zápisu založena společnost SFS Ventures s.r.o. Marie Němcová se stává jednatelkou. Společnost má základní jmění 100 tisíc korun. Zmíněné s.r.o. bez známého počtu zaměstnanců a účetních závěrek, v němž má podíl offshorová firma, koupilo v roce 2019 rovných 60 procent akcií velkého polského mediálního domu. Cena se pohybovala kolem 1,2 miliardy korun. Původním majitelem polských stanic byl Čech Daniel Křetínský. Odkud malé pražské s.r.o. vzalo miliardu, není známo. Někteří polští politici uvedli, že jde o prostředky George Sorose, zřejmě ukryté za offshorovou strukturu prostředníka. Tím je zmíněná společnost SFS Ventures s Marií Němcovou jako jednatelkou.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí
Ani v tomto okamžiku nelze skončit naši investigativní práci.

Je tu totiž jeden velice zásadní aspekt. Jmenuje se OKD. O dolech a vytěžených desítkách miliard toho bylo napsáno dost. Jak ve vztahu k českému státu, politikům, tak ke Zdeňkovi Bakalovi. O OKD lze hovořit jako o jedné z největších kauz novodobé historie.

PL se proto podívaly do závěrečné zprávy sněmovní Vyšetřovací komise k OKD. Slova jsou explicitní.

„Zdeněk Bakala jako osoba fakticky ovládající společnost KARBON INVEST na základě kupní smlouvy ze dne 31. května 2004 podle názoru vyšetřovací komise věděla, že akcionáři KARBON INVEST mají povinnost uvést veškeré podstatné skutečnosti pro prodávajícího, včetně skutečností, které byly předmětem kupní smlouvy ze dne 31. května 2004. Zdeněk Bakala ve skutečnosti také vydával závazné pokyny a souhlasy s jednáním společnosti KARBON INVEST. Společnost CHARLES CAPITAL, jejímž byl předsedou představenstva, na základě výše uvedené smlouvy zajistila společnosti KARBON INVEST prostředky k nákupu minoritního podílu státu na OKD. Zdeněk Bakala tak podle názoru vyšetřovací komise mohl být organizátorem skupiny, jejímž cílem bylo získat majetkový prospěch na úkor státu.

Zdeněk Bakala se tak podle názoru vyšetřovací komise jako spolupachatel dopustil t. č. podvodu podle ustanovení § 250 odst. 4 trestního zákona, přičemž vyšetřovací komise vzhledem k pravděpodobnému zapojení množství osob (včetně advokátních kanceláří) do dané transakce nevylučuje, že Zdeněk Bakala společně s Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou toto jednání spáchal jako člen organizované skupiny.“

V další části málo známé a ještě méně medializované zprávy se jasně hovoří o propojení Bakalových médií na těžební byznys a OKD.

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí
„Vyšetřovací komise rovněž upozorňuje, že případ OKD je prvním prokázaným propojením ekonomické a mediální sféry (NWR, OKD, nakladatelství Economia, a. s.), jednajícím ve společném zájmu. Toto propojení vyplývá z personálního propojení pana Bakaly a Luboše Řežábka. NWR byla kotovaná na kapitálovém trhu, vydávala dluhopisy, přičemž nakladatelství Economia vlastní ekonomické tituly poskytující cenotvorné informace a vytvářející mediální obraz propojených společností. Součástí tohoto mediálního obrazu bylo i propojení s regionálními politiky (přímo honorovaným členem dozorčí rady společnosti OKD byl hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský). Tito svými jmény zaštiťovali aktivity týkající se OKD, aniž by se dal identifikovat prospěch pro společnost i region či zaměstnance, a podíleli se tím na vytváření mediálního obrazu. Ten byl také rámován štědrými sponzorskými dary politickým stranám a hnutím.“

Teď na začátek.

České centrum pro investigativní žurnalistiku ve svých výročních zprávách hrdě popisuje své mediální výstupy. Shrnuje podstatné kauzy zejména v České republice, pod kterými je podepsáno.

A nyní hádanka. Kolikrát si myslíte, že je ve výstupech zmíněn Zdeněk Bakala a obrovská kauza jménem OKD. Ano, správně, ani jednou.

V dalším textu přineseme pohled na osoby uvnitř orgánů Českého centra pro investigativní žurnalistiku a jeho zajímavé účetní operace.

Některé z vydaných kauz:

zdroj: Výroční zprávy ČSIŽ

Od 5.10. 2021 je na serveru justice.cz uveřejněna účetní závěrka za rok 2020. Společnost SFS Ventures s.r.o. ji zaslala na soud den 22.9.2021 a založena do SL byla dne 5.10.2021

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…