Drábek i Bendl jsou nadšeni spořivými Švýcary: Češi, buďte skromní

12.03.2012 18:06

Obyvatelé země Helvétského kříže rozhodli, že nestojí o další prohlubování sociálních výhod. Švýcaři jsou naprostými milovníky referend, plebiscitem rozhodují o základech státní politiky, i o tom, zda ves, ve které žijí, vysází na náměstí žluté nebo červené kytky. Tentokrát si neprodloužili dovolenou, zamítli i možnost zvýhodněného stavebního spoření. Pro Čechy, neustále volající po sociálních výhodách, to je trochu šokující. Naši pravicoví politici to však oceňují a tato cesta Švýcarska se jim líbí.

Drábek i Bendl jsou nadšeni spořivými Švýcary: Češi, buďte skromní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Švýcaři ve víkendovém referendu jasně odmítli prodloužení zákonem garantované dovolené ze čtyř na šest týdnů. Obyvatelé alpské konfederace tak dali za pravdu vládě a zaměstnavatelům, kteří v kampani upozorňovali na to, že delší dovolená bude stát hospodářství miliardy a může vést i k propouštění lidí z práce.

Ani delší dovolenou, ani výhodnější spoření

V dalších referendech Švýcaři těsným poměrem 50,63 ku 49,37 procenta odsouhlasili omezení výstavby víkendových chat, poměrem 55 ku 45 procentům zamítli možnost zvýhodněného stavebního spoření.

Většina se rovněž rozhodla zamítnout návrh na regulaci cen knih, která byla před lety zrušena. Jednoznačně byl přijat návrh na odvod veškerých příjmů z hazardních her na veřejně prospěšné účely.

V referendu v Ženevě také hlasovali obyvatelé o přísnějších podmínkách pro konání demonstrací. Nově nyní mohou úřady udělit pokutu až 100 tisíc švýcarských franků (dva mil. Kč) oproti 10 tisícům franků v případě neohlášené demonstrace.

Upřednostňují dlouhodobé řešení před populismem

„Přijde mi, že Švýcaři mají nejspíš rozum a upřednostňují dlouhodobý před krátkozrakým populismem. Je to dobrý vzor a příklad, že i rozumná politika má v Evropě naději,“ řekl pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí z TOP 09 Jaromír Drábek.

S tím souhlasí i jeho kolega z ODS, ministr zemědělství Petr Bendl. „Ti lidé mají rozum a zodpovědnost. Vědí, že žít na dluh se nedá,“ uvedl Bendl.

Také exministr vnitra a šéf koaličních Věcí veřejných realismus Švýcarů oceňuje. "Švýcaři si uvědomili, že není kde brát a nechtějí ohrozit svou ekonomickou a rozpočtovou stabilitu," uvedl pro ParlamentníListy.cz. A dodal: "Zkrátka Švýcaři hlasovali ve prospěch svých dětí a vnoučat."

„Nemohu hodnotit názor občanů švýcarské federace. Možná je v tom skryta obava ze současné hospodářské krize a možné ztráty zaměstnání,“ prohlásil místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Šest týdnů dovolené – zbytečný luxus

Přes odmítnutí delší dovolené, lze Švýcarsko považovat za stát se silnými sociálními jistotami. Země je neobvykle bohatá, protože ji od dob Viléma Tella nezasáhla válka. Například zemědělství je dotováno z devatesáti procent.

„Švýcaři jsou strašně ukáznění a pracovití a šest týdnů dovolené jim přijde jako zbytečný luxus. Co se týče zvýhodnění stavebního spoření, znamenalo by to výhodu jen pro bohaté. Regulace cen knih by nic nepřinesla. Regualci jakýchkoliv cen lidé chápou jako omezování volného trhu.

Omezení výstavby rekreačních chat má jediný důvod. Ochranu životního prostředí a zachování původní architektury. Neohlášené demostrace u nás nejsou, takže to je celkem nepodstatné téma,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz novinář a publicista z Curychu Richard Reich.


HDP Švýcarsko a Česko, zdroj údajů: Světová banka

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…