Drsná zpověď bývalého Babišova novináře. Mluví o podivných praktikách

14.10.2013 20:15

JINÝMA OČIMA Miliardář Andrej Babiš je jedním z největších zaměstnavatelů ČR. Lidé, kteří pro něj pracují v různých firmách, jsou vesměs loajální. Jsou ale tací, kteří odešli či „byli odejiti“, a ti si už servítky neberou. Jako novinář, který u něj ještě před několika měsíci pracoval. Ten teď pro ParlamentníListy.cz promluvil údajně o „podivných praktikách“ v jeho vydavatelství, i o tom, že „u Babiše“ se prý začne brzo propouštět. Mluvčí společnosti Agrofert to však popírá.

Drsná zpověď bývalého Babišova novináře. Mluví o podivných praktikách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se směje

Miliardářův koncern nedávno koupil vydavatelství MAFRA, kde pracují stovky lidí. Vydává navíc týdeník 5+2 dny, ke kterému patří i webové zpravodajství. Jak ParlamentnímListům.cz prozradil muž, který si nepřál uvést své jméno, ale redakce jeho totožnost zná, ještě nedávno pracoval pro AGF media, z Babiše zaměstnavatele se prý stane Babiš „propouštěč“. A podivuje se, že člověk, který hlásá do světa, jak chce být spravedlivý a pro všechny chce stejnou šanci, připustí, aby se v jeho firmách děly praktiky, které by možná měly zajímat mnohé úřady.

„Říkal mi kolega z jedné okresní redakce ve středních Čechách, že 5+2 dny bude fungovat do voleb, pak se to vesměs rozpustí. Jen zlomek lidí přejde do MAFRY a zbytek poletí. Jsem dneska rád, že mi skončila smlouva a odešel jsem včas, protože pracovat ve vydavatelství a vytvářet týdeník o ničem (5+2dny), na to už bych nervy neměl. A Babiš? Ten vůbec netuší, která bije. Má tam nasazené lidi, kteří to tam nějak patlají a on sám je mimo realitu,“ řekl ParlamentnímListům.cz pod podmínkou anonymity člověk s letitými zkušenostmi. A není sám.

„Vedení AGF media asi jen chce, aby se jim redaktoři nevykašlali na volební zpravodajství, proto to tají, ale pak to spojí a bude tu samozřejmě nadstav. Pár lidí se uchytí v MF Dnes a dalších novinách, které pod MAFRU patří, zbytek bude asi bez práce. A když si uvědomíme, že z vydavatelství Economia odchází 100 lidí, bude na podzim snad největší počet nezaměstnaných novinářů v Evropě. To je smutné,“ říká muž středního věku.

A co na to Babiš?

Andrej Babiš se k problému nevyjádřil, ale udělal to za něj mluvčí jeho společnosti Karel Hanzelka. „Podobná tvrzení vnímáme jako snahu poškodit pana Babiše před volbami. V redakci týdeníku 5+2 panují zcela standardní podmínky pro práci redaktorů. Platové podmínky, pokud víme, jsou dokonce lepší, než u přímé konkurence. Žádné propouštění nechystáme. Tato informace není pravdivá,“ reagoval na dotaz pro ParlamentníListy.cz Hanzelka.

Podle bývalých a některých současných redaktorů se prý v Babišových novinách neplatí přesčasy, víkendy, svátky, a že novináři v jeho médiu pracují pořád. Přitom zákon jasně říká, že není možné, aby jakýkoli zaměstnanec pracoval nad rámec smluvně daných hodin, které činí 40 hodin týdně.

"Když jsem pracoval pro Babišův týdeník, nestačil jsem se divit. Původní vedení vydavatelství vedlo noviny od deseti k pěti. Přebujelý systém docílil jen toho, že ani ne po roce se začalo propouštět, pak se nic nezměnilo," uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý zaměstnanec.

„Vede to člověk, který nikdy nepracoval v efektivním médiu, nemá přehled, co všechno je třeba udělat a co lidi zajímá a co ne. Týdeník 5+2 dny je velmi náročný na zpracování, ale obsahově je opravdu o ničem. Je mi docela líto teď lidí, kteří tam musejí dělat,“ dodává s tím, že netrpí žádnou záští vůči Babišovi, protože odešel. Prý mu prostě skončila smlouva. Vadí mu ale to, že se z Babiše dělá nový Baťa.

Svátky a víkendy zadarmo

Sám se podivuje nad tím, že české úřady vůbec nezajímá, jak jeden z největších zaměstnavatelů v Česku funguje ve vztahu k zaměstnancům.

„Vždyť ti lidé tam dělají všechny svátky, víkendy zadarmo. A dělají pořád. Mají nárok na proplácení víkendů, svátků. Mají nárok na náhradní volno za odsloužené svátky a víkendy, nic z toho nemají. Průměrný čistý plat redaktora je zhruba sedmnáct tisíc korun a dělá od rána do večera a ještě musí chodit na různá setkání ANO a podobné věci, vlastně po pracovní době. Píšou se tam hrozné klády materiálů, nikdo to neocení. A to jsem si myslel, že „nevolnictví“ u nás dávno skončilo. Přitom si neuvědomují, že jako s týdeníkem je s tím víc práce, než s deníkem. Nikoho nezajímá, že má někdo rodinu, malé děti, starosti, nemocné rodiče. Makáte pořád a nedostanete za to, kromě drobné odměny v řádu stokorun, jednou za uherský rok, nic. Ti lidé tam dělají pořád. Když si nevezmou dovolenou, volno nemají. Za svátky a neděle mají ze zákona nárok na příplatek, ale to se tady nenosí. Kde jsou úřady práce, inspektoráty práce a další instituce, které jinak šikanují kdejakého živnostníka,“ dodal někdejší zaměstnanec vydavatelství AGF media.

Po volbách poletí?

Podle všeho údajně ale to nejhorší na novináře čeká po volbách, v kterých sdružení ANO Andreje Babiše usiluje o křesla v parlamentu, ne-li přímo ve vládě. Sami lidé z Babišova okolí to považují za fámy, lidé, kteří pracují ve více než 70 redakcích po celé zemi, ale už vědí své. Potvrdili to redaktoři z Moravy, či ze severních Čech. V pražské redakci se o tom dokonce už nahlas hovoří.

„Babiš si udělal noviny proto, aby mu prodaly jeho volební snahy, aby si nemusel nikde draze platit reklamu. Lidi u něj dělají normální zpravodajství, do toho ty politické agitky, PR články, což by novinář vůbec neměl dělat. A až bude po volbách, velký Andrej jim poděkuje, možná ani to ne a jeho šéfové ve vydavatelství to začnou selektovat a vyhazovat. Těch lidí je mi líto, protože mnozí dřou od rána do večera. To říkám přesto, že se mi Babišovy názory na politiku v ČR docela zamlouvají. Ale to, co se děje v tom vydavatelství, není normální. Lidi mlčí proto, že se bojí o práci," uzavřel bývalý novinář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …