Druhý muž Karviné: Těžaři chtějí těžit. A nám stát nepomáhá

15.05.2012 19:29

Náměstek primátora Karviné Petr Bičej (ČSSD) převzal cenu nejkačka.eu pro regionální knihovnu Karviná, která v letošním roce zvítězila jako nejzajímavější projekt realizovaný za peníze z Evropské unie v Moravskoslezském kraji. V soutěži Regionální rady Moravskoslezsko nejkačka.eu pro karvinskou knihovnu hlasovalo 1771 lidí. Karvinská knihovna předstihla v soutěži Střední průmyslovou školu v Bruntálu, kde za evropské peníze získali nové vybavení. Pro školu v Bruntále hlasovalo 1200 lidí.

Druhý muž Karviné: Těžaři chtějí těžit. A nám stát nepomáhá
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Jak Petr Bičej řekl pro ParlamentniListy.cz, supermoderní karvinská knihovna, jejíž modernizace přišla na 89 milionů korun, není jediným projektem, který město realizuje za peníze Evropské unie. Připomněl letos realizovaný Integrovaný plán rozvoje měst. „V rámci něj se revitalizuje celá takzvaná sociálně vyloučená lokalita v Karviné 6. To je také všechno realizováno z evropských peněz, my si na ty peníze saháme opravdu velmi intenzivně,“ řekl Bičej.

ParlamentníListy.cz zajímalo, zda to má vůbec smysl, když má být Karviná díky zásobám černého uhlí v příštích letech poddolována. „Karviná se rozhodně celá nepodkope, bavíme se o jedné okrajové části Karviná-Staré město. My jsme před jedním takovým rozhodnutím, Karviná neříká ne poddolování té části města, protože chce zachovat určitý přijatelný ekonomický rozvoj města. Uvědomte si, že z Karviné pracuje 3800 občanů v OKD, dalších zhruba 11 000 navazujících pracovních míst je v regionu a zaměstnanci OKD nám do Karviné přinesou 2 miliard korun ve výplatách. Zakázat to, to by byl neskutečný pokles. Takže my jsme samozřejmě v takovém určitém pnutí, kdy nás netěší, že těžaři chtějí těžit pod Starým městem, nicméně hledáme nějaký kompromis. A město říká, zkuste se domluvit. Pokud se domluvíte fajn. Pokud se nedomluvíte, bohužel, těžit se nebude,“ vysvětlil náměstek karvinského primátora Bičej.


Nechceme házet klacky pod nohy těžařům


Podle něj město nechce házet klacky pod nohy ani těžařům, ani občanům, kteří jsou pro těžbu a chtějí si zachovat svá pracovní místa. „Teď je podle horního zákona skutečně na těžařích, aby se domluvili se všemi vlastníky nemovitostí v té dotčené lokalitě. Až pokud se domluví se všemi, až potom město řekne OK, s námi se domluvíte taky. Až když se domluví samozřejmě také s průmyslovou zónou, to znamená s těmi firmami, které na půdě zóny podnikají, tak teprve potom město řekne ano. Pokud se s nimi nedomluví, tak se prostě těžit nebude. To je velice jednoduché,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Bičej.


V Karviné bylo v měsíci dubnu evidováno na Úřadu práce celkem 19 735 uchazečů o zaměstnání. (Míra nezaměstnanosti 13,5 procent.) Volných pracovních míst bylo však v dubnu v Karviné jen 876. Proto ParlamentniListy.cz zajímalo, jak chce karvinská radnice podpořit a podnítit podnikatele k vytváření nových pracovních míst.


Stát by měl potvrdit, že chce uhlí a měl by nám pomoct


„My na tom pořád pracujeme: viz právě ta průmyslová zóna Nové pole. Ale pravda je, že stát nám v tom příliš nepomáhá. Bavili jsme se o obchvatu, bavili jsme se o mnoha dalších věcech a stát maximálně dotuje nezaměstnanost jako takovou jakýmisi rekvalifikačními kurzy. Ale vezměte si například třeba Anglii nebo Německo. Tam byly také šachty, kde se dobývalo uhlí. Když se tam zastavila těžba, tak přišla obrovská státní injekce do rekvalifikací, a samozřejmě nejen do rekultivací těch míst, ale i do investičních pobídek. Ale tady v Karviné to není. Na jednu stranu u nás byl určitý útlum, čili navýšení nezaměstnanosti. A dnes taky těžaři říkají: my chceme těžit a my-město jsme na to sami. Ten stát neřekne:  OK my to uhlí chceme taky jako stát a proto vám my pomůžeme tak a tak. Čili stát nám v tom nepomáhá. My samozřejmě máme rozjednaný určitý výhled Karviné až do roku 2050 a chceme na tom dále pracovat, jakým směrem se město bude rozvíjet. Ale to už předbíhám, chceme se bavit s odborníky, chceme provést širší výzkum ekonomického charakteru,“ řekl pro ParlamentníListy.cz náměstek karvinského primátora.


Místo zdevastovaných domů bude možná sportoviště


Karviná je však také proslulá akcemi nulové tolerance a právě v jedné z jejich problémových čtvrtí Nové město se údajně mají bourat některé domy. Podle náměstka Bičeje se jedná o několik domů na Makarenkově ulici a Na vyhlídce, kde domy někdo zdevastoval. „Kdo? Byli to ti nepřizpůsobiví lidé. To se samo nezdevastovalo. A jelikož teď RPG hodně investovalo do zbývajících domů, kde má spoustu volných bytů, tak rozhodlo, že už do těch pár domů nebudou investovat. Zřejmě ty zdevastované domy čeká demolice. Ale všichni občané, kteří mají právní nárok, mají lepší bydlení. A co tam bude? To není velká plocha, tipuji, že tam vznikne nějaké sportoviště, zatravní se to, udělá se tam třeba nějaký park, nevím,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Petr Bičej.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…