Důležitý svědek v kauze CASA rozklíčoval uniklé odposlechy rozvědky

25.09.2012 19:25

Časopisy jsou časopisy a tajemné číselné kódy jsou půjčené peníze, nikoliv úplatky. Tak vysvětluje podplukovník Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze CASA, přepisy odposlechů pořízené vojenskou rozvědkou. Pro něj samotného jsou překvapením a během natáčení rozhovoru pro Reportéry ČT je prý viděl poprvé.

Důležitý svědek v kauze CASA rozklíčoval uniklé odposlechy rozvědky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

Pondělní díl investigativního pořadu Reportéři ČT se měl podle sdělení autorek reportáže o kauze CASA zabývat útoky proti důležitému svědkovi, armádnímu expertovi Karlu Daňhelovi. Kromě zjištění, že ministerstvo obrany opravdu dostalo nabídku i od konkurenčí firmy Alenia, přičemž tvrdilo, že CASA byla jediným zájemcem o dodávku nákladních letounů, zjistily autorky pořadu i to, že vina či nevina podplukovníka Daňhela jak ve věci korupce ze strany zbrojařů, tak údajného zneužití nezletilé dívky, rozhodně není černobílou záležitostí. Karel Daňhel pro ParlamentníListy.cz reportáž ČT okomentoval.

Finančně náročný rozvod

Hned v úvodu hovoru podplukovník letectva, který u armády v listopadu kvůli odebrané bezpečnostní prověrce končí, upozorňuje, že za jeho současné nesnáze, finanční tíseň a tedy i obsah telefonických hovorů může zdlouhavé rozvodové řízení. To v současnosti ani zdaleka není u konce. "Nebudu řešit detaily, ale rozvod mě k dnešku stál už 150 tisíc. K tomu musíme připočítat i náklady na bydlení, platím totiž sám dům, který jsme si se ženou pořídili. Otevřeně přiznávám, že nejsem v dobré finanční situaci," říká úvodem pro ParlamentníListy.cz armádní expert.

Právě fakt, že nemá peněz nazbyt a zároveň má přátele, kteří mu jsou ochotni půjčit, je prý pro pochopení jeho telefonických hovorů naprosto klíčový. Co ale podle Daňhela pochopit nelze, je skutečnost, že přepisy hovorů, pořízených zpravodajci, mají k dispozici novináři. "Já jsem je viděl poprvé a musel jsem na ně reagovat okamžitě. Proto to může působit poněkud zmatečně," vysvětluje Daňhel.

Byly to opravdu časopisy. Odborné zbrojařské tituly

Redaktorky ČT armádního experta konfrontují s odposlechy, na nichž hovoří s Barry Midkiffem, zástupcem firmy Alenia o ´časopisech´. Rozhovor místy vyznívá tak, jako by zmíněné časopisy znamenaly krycí kód pro úplatky. Daňhel Midkiffa upozorňuje, že ´časopisy´ potřebuje už v úterý, zatímco ten je sehnal k dodání až na středu. "Šlo o to, že jsem měl cestu do Prahy. Z Jeseníku. To je docela dálka, když nemáte moc peněz. Proto jsem se ohradil, že ve středu do Prahy pro ty časopisy, které jsou opravdu časopisy, znovu jet nemohu," vysvětluje Daňhel a jmenuje odborné tituly, které mu Midkiff údajně vozil ze zahraničí. Potřeboval je prý odvézt s sebou na dovolenou, aby je mohl v klidu studovat.

Přepisy dále ukazují, jak Daňhel hovoří s dalším významným hráčem v oblasti leteckého průmyslu, Petrem Vronou. Ten je zároveň jeho spolužákem a dokonce někdejším spolubydlícím na koleji. Kódová označení 3.0 a 5.0 prý skutečně znamenají třicet a padesát tisíc. Jde však prý o půjčky. "Jsem člověk, který dluhy splácí, proto nemám problém požádat své přátele o půjčku a upřímně, bez jejich pomoci bych už asi skončil na dlažbě," popisuje ParlamentnímListům.cz Daňhel okolnosti inkriminovaného hovoru, který zaznamenaly odposlechy. Výši půjčky si prý u Vrony skutečně ověřoval, neboť nabyl dojmu, že dostal o 20 tisíc víc než nakonec našel v peněžence. "Peníze jsem potřeboval na úhradu právních služeb, šlo o 37 tisíc, které jsem nakonec zaplatil ze svého," říká Daňhel.

Tři nula je třicet, tak se piloti baví nejen ve vysílačce

Petr Vrona, Daňhelův přítel ze společných studií a služby ve vojenském letectvu, ParlamentnímListům.cz Daňhelovu verzi plně potvrdil. "Někomu to možná přijde jako tajemné kódy, ale pokud se s někým znáte z profese jako je létání, už se s ním bavíte jako přes vysílačku," říká s nadsázkou bývalý pilot. Při letecké komunikaci se totiž dvoj- a vícemístná čísla čtou postupně, aby nedošlo k omylu. "Karel mě opravdu žádal o padesát tisíc a já mu mohl půjčit jen třicet. Udělal bych to kdykoliv znovu. Je to čestný chlap, který se ocitl v nouzi a své dluhy vrací. Mně jako chlapovi zase činí radost, když mohu pomoci svému dobrému známému," vysvětluje Vrona. I jej naprosto zaráží fakt, že se odposlechy rozvědky dostaly do rukou novinářů.

Na téma zneužití nic neřeknu. Ta dívka je pod obrovským tlakem

Posledním odposlechem, který byl v pořadu zmíněn, je Daňhelův údajný telefonát matce dívky, kterou měl podle policejního obvinění pohlavně zneužít. Zde je ale důstojník letectva nekompromisní. "Nebudu se k tomu vyjadřovat, to vám říkám na rovinu. Ty dvě dámy jsou pod obrovským tlakem a navíc jde o případ, jehož vyšetřování nadále probíhá. Dostal bych se do konfliktu se zákonem," odmítá pro ParlamentníListy.cz podplukovník komentovat jakékoliv detaily. O jednom se ale zmínil. Státní zástupkyně Eva Vycpálková, která případ údajného zneužití dozoruje, totiž uvedla, že v kauze nebyly nařízeny odposlechy. I rozhovor s matkou dívky, ve kterém měl Daňhel údajně naléhat na změnu výpovědi ve svůj prospěch, tak musela pravděpodobně pořídit rozvědka, od které se neznámou cestou dostal k novinářům.

Daleko důležitější informací, kterou Reportéři ČT přinesli, byly dokumenty, podle kterých byl jednoznačný zájem italské konkurenční společnosti Alenia, která by nejspíš byla schopna dát ještě lepší nabídku a rovněž vyhovět podmínce převzetí L 159. Michal Hon, ředitel Omnipolu, který obchod se španělským výrobcem letadel zprostředkovával, však stále tvrdí, že žádná italská nabídka nebyla k dispozici.

Kauza týkající se nákupu letadel CASA propukla naplno počátkem prázdnin, kdy policie požádala o vydání exministryně obrany a poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Nákup dopravních strojů, které armáda nutně potřebuje k rozšíření přepravní kapacity, byl podle vyšetřovatelů předražený a resort si nenechal vypracovat posudek. Parkanové se zastal ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj je vojenská technika tak specifické zboží, že jeho obvyklou cenu určit nelze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …