Dvořáková: Nikdy nevíte, co spustí revoluci. Třeba projev á la Jakeš

16.03.2012 20:43

Za nízkého zájmu médií se ve čtvrtek na náměstí českých a moravských měst konaly pod záštitou Holešovské výzvy demonstrace za svržení vlády Petra Nečase a prezidenta Václava Klause. V Praze se dav přesunul z Václavského náměstí před budovu České televize, kde se dožadoval živých vstupů a vyčítal veřejnoprávnímu médiu ignoraci protestů, které mají podle organizátorů pokračovat.

Dvořáková: Nikdy nevíte, co spustí revoluci. Třeba projev á la Jakeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

I když svou nespokojenost na „Václaváku“ za bezmála dvouleté působení Nečasovy vlády vyjádřila celá řada odborových svazů a občanských iniciativ, všechny měly podle profesorky politologie Vladimíry Dvořákové stejný jednotící prvek. „Ti lidé jsou otrávení z toho marasmu kolem sebe, jedna kauza stíhá druhou. Je mezi nimi sociální napětí a dokonce frustrace. Stát se navíc v současné době vykazuje tím, že nefunguje. Vemte jen problémy z čerpáním peněz z Evropské unie, to jsou obrovské sumy a už to přiznal i samotný premiér. Je tu arogance moci,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Dvořáková situaci, kterou dlouhodobě kritizuje. "Nejhorší je, když lidé zjistí, že jejich problémy nikdo neřeší," dodává v návaznosti.

V pátek si přisadil také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, kterého protesty inspirovaly ke sněmovní řeči, v níž kritizoval  politiky jako jeden celek, že jsou neteční k názorům veřejnosti. "Působíme jako akvárium, které si vystačí samo pro sebe, ...Nejde o triviální věc, napětí ve společnosti roste," varoval Sobotka.

Anketa

Chybí podle Vás hnutí odporu vůdce?

95%
5%
hlasovalo: 962 lidí

Zatím neprovokují

Politici podle politoložky v současnou chvíli sice nevědí, jak se k protestům postavit, ale na druhou stranu neprovokují. „Oni nedokážou rozpoznat ten signál ani u uplynulých stávek, ani u demonstrací, ale zas na druhou stranu nijak neprovokují citáty typu 'Nemáte na chleba, jezte koláče.' Takováto veřejná prohlášení by nepochybně zvýšila napětí,“ připomněla Dvořáková radu Marie Antoinetty hladovým Pařížanům.

Čekání na Červený Hrádek

Problém u všech hnutí je podle Dvořákové - jak dál. „Při prvních demonstracích o tom lidé začnou přemýšlet a postupně přijímají názory ostatních. Nikdo ale neví, kdy a co může být stimulem pro revoluci. V Belgii v roce 1830 to vypuklo, když se občané vraceli z divadelního představení Němá z Portici. Od té doby je Belgie nezávislá. Někdy to může být projev á la Jakeš z Červeného Hrádku, kdy si ti lidé uvědomí, že takhle to dál nejde,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Dvořáková projev Miloše Jakeše, o kterém historici i politologové soudí, že se značnou měrou zasadil o pád komunistického režimu.

Část projevu Milouše Jakeše z Červeného Hrádku z roku 1989

Spouštěcím mechanismem byla podle Dvořákové do značné míry také nahrávka, na níž maďarský premiér  Ference Gyurcsány na zasedání poslaneckého klubu socialistické strany v září 2006 přiznal, že v zájmu opětovného vítězství ve volbách veřejnosti strana dva roky lhala: "Bylo jasné, že to, co říkáme, není pravda. Možnosti státu jsou zcela vyčerpány a my jsme za poslední čtyři roky neudělali vůbec nic,“ uvedl tehdy premiér Maďarska. Ještě týž večer po odvysílání začala série silných demonstrací.

  • Další názory profesorky Vladimíry Dvořákové ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …