EXKLUZIVNĚ Získali jsme interní dokumenty kampaně zmírající ČSSD. Platit se bude bulvár, Babišovi ani halíř! Stovky tisíc spolkne „ťuk ťuk“ vozítko

01.06.2017 13:51

ParlamentníListy.cz obdržely od našich důvěrných zdrojů z řad sociální demokracie několik dokumentů, které ukazují, jakou cestou se vadnoucí ČSSD ubírá k volbám do Sněmovny. Naše redakce má k dispozici nejen komunikaci, ale také PDF zápisy z porad či tabulky s podrobnými přehledy. Některé z materiálů dnes uveřejníme.

EXKLUZIVNĚ Získali jsme interní dokumenty kampaně zmírající ČSSD. Platit se bude bulvár, Babišovi ani halíř! Stovky tisíc spolkne „ťuk ťuk“ vozítko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sjezd Rady seniorů ČR. Na sjezd zavítali mimo jiných i premiér Bohuslav Sobotka a vícepremiér Andrej Babiš

„Kdyby Vaše čtenáře zajímala volební příprava ČSSD, posílám Vám ji k dispozici, k analýze. Jedná se o interní materiál z úzkého okruhu,“ uvedl náš zdroj, jehož identita zůstane neodhalena. Autenticitu materiálů jsme ukázali jednomu z nejvyšších představitelů sociální demokracie, který ji potvrdil. „To je Birke, Poche, Kucián, to jde mimo mne,“ dodal. O čem hovořil? Pojďme postupně.

Na konci května se v Praze konala porada ústředního tajemníka ČSSD za přítomnosti ekonomického ředitele strany. Na jednání dorazila i desítka krajských volebních manažerů a také krajských tajemníků. V tomto ohledu je struktura ČSSD skutečně dokonalá. Pro nezaujaté pozorovatele samozřejmě zůstává velmi složitá a nepřehledná. O to ovšem nejde. Na tomto jednání v úzkém a uzavřeném kruhu zainteresovaných jednotlivců došlo k rozdělování úkolů. Ústřední tajemník Kucián podle podkladů, jež jsme získali, dodal seznam akcí v roce 2017, bude pokračovat v „akci 20+“ a v neposlední řadě zařídí, aby si „každý lídr pro volby do PS PČR 2017 a předseda OVV vytvořil do 14 dnů profil na FB a Twitteru“. Kucián má co dělat, jelikož většina regionálních politiků sociální demokracie nemá o Twitteru větší povědomí. „Je to proto, že to má Babiš,“ dodal další náš zdroj z Lidového domu. „Twitter mám, ale ta cháska mě jen uráží, moc s tím nepracuju,“ doplnil.

Anketa

Máte rádi Bohuslava Sobotku?

3%
97%
hlasovalo: 11925 lidí
Dále v podkladech, kterými jsme listovali, přichází na řadu Jan Birke. To je blízký spolupracovník Jaroslava Tvrdíka, Michala Haška a také Bohuslava Sobotky. Podle většiny námi oslovených začíná ztrácet na tempu a nezvládá časový pres. Nezapomínejme na multifunkčnost tohoto muže: od října 2013 je Birke poslanec, od roku 2012 zastupitel Královéhradeckého kraje, od roku 2010 starosta města Náchoda a od roku 2017 ještě navíc místopředseda ČSSD. Sedí zároveň ve dvou výborech a jednom podvýboru. Je také členem vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47.

K tomu všemu má řadu jistě zásadních stranických úkolů. Jakých? Birke kupříkladu „nabídl v případě zájmu svou účast na jednáních KVV ČSSD“. Jinými slovy bude objíždět buňky strany, která bojuje o své místo na slunci. Víc toho Birke alespoň podle našich podkladů dělat nemá.

Dále je tu projektový tým. Za ním stojí dva muži: M. Toman a J. Vávra. „Pan Toman je manažerem projektu Česko20+, s panem Vávrou spolupracujeme v oblasti PR," sdělil redakci Mikuláš Klang, tiskový mluvčí socialistů. Tito dva mají také zásadní úkol: vyhodnotit probíhající anketu, které se účastní 20 tisíc hlasujících. Hlavními tématy jsou rodina a potraviny. Vávra s Tomanem taky zřejmě dořeší mediální plán. Na přísun peněz se může těšit zejména bulvár. ČSSD se rozhodla inzerovat v Blesku a AHA, dále v Právu a regionálních Denících. Trvalé úkoly ČSSD nestojí za širší zmínku a jejich přehled nabízíme jako součást článku.

Lidový dům dělí úkoly:

A pak tu máme další materiály. Údajně finální verzi rozpočtu, jejíž cena je v jednotkách milionů.

Jak hodlá ČSSD utratit plánovaných 2 723 490 korun za kampaň (strana tuto sumu chápe jako dotaci z krajského a ústředního výboru)? Téměř 891 tisíc je určeno pro reklamní agenturu, která se postará o krajské mítinky, grafiku, outdoorovou inzerci, sociální sítě, „ťuk ťuk“ vozítko (motorizovaná tříkolka, obvykle používaná jako taxi) a sežene brigádníky. Krajské mítinky budou ČSSD stát 102 608 korun. Konkrétně se jedná o sumu 4840 korun za malování na obličej, stánek, kam si můžou voliči přijít na párek a limonádu, vyjde na 72 600. Hudba na mítincích bude za 16 940 korun, plus musíme přičíst 4840 na reproduktory a mikrofon. Pro děti bude připraven skákací hrad. V nákladech za 1452. Posledním výdajem na krajské mítinky je elektrocentrála za 1936 korun.

Na grafiku je vyčleněno lehce přes 104 tisíc, z toho bude největší část použita na letáky v ceně 27 225, noviny za 18 872 a 6050 na brožurovou pražskou kandidátku. Dárkové předměty, jako jsou omalovánky, trička, samolepky či placky budou stát sociální demokraty téměř 40 tisíc. Pokud se ČSSD rozhodne, že využije i outdoor inzerci, tak na ní zůstává 287 500 plus 12 100 na plakáty.

Webové stránky a sociální sítě by měl využívat pouze krajský výkonný výbor a přijdou na 60 500. ČSSD také plánuje ozvláštnit kampaň vozítky „ťuk ťuk“, která by měla mít formu pojízdných kaváren a celkově vyjdou na 157 300 korun. Na brigádníky je vyčleněno přes 24 tisíc a jako poslední agenturní výdaj je 254 335 za ostatní náklady, které skrývají například rozdávání pomerančů se samolepkou v 1. školní den za téměř 33 tisíc či focení za 18 150 korun. Agenturní provize, která je podle ČSSD obvyklá, činí 96 800.

Tiskárna, zatím to vypadá, že tiskárna Cíl, dostane od ČSSD téměř 1 milion, konkrétně 914 341 korun. Tiskárna by měla obstarat plakáty, programy, brožury pražské kandidátky, letáky, omalovánky, potisk obálek a tisk dopisu na formát papíru A4. Dalších téměř 150 tisíc má pokrýt reklamní předměty a trička pro volební tým.

Další obrovskou částkou jsou náklady krajského výkonného výboru, a to 588 227 korun. Akce na Praze 12 „beseda s historikem“ vyjde na 6 tisíc a Den dětí na Praze 9 bude stát 30 250. Celých 551 927 je částka na ostatní náklady, které skrývají 211 917 korun za doručení dopisu lídra do schránek po celé Praze, 116 160 korun za růže, které budou voličům rozdávány, 18 150 jsou zábory pro akce a 24 200 za provoz volebního auta. Na vědomí je brána i rezerva v hodnotě 181 500. Akce či inzerce jednotlivých obvodních výkonných výborů vyjdou na 330 300 korun, přičemž na každou Prahu spadá 22 020 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …