Exčlen TOP 09 udeřil na Hudečkův magistrát: Ukradli mi nápad!

04.12.2013 21:45

EXKLUZIVNĚ Bezdomovci v dopravních prostředcích a zápach. Dost velký problém v zimní Praze. Magistrát nakonec za halasného potlesku médií přišel s koncepcí, jak ho alespoň částečně řešit. Dlouholetý vedoucí pracovník v sociálních službách a šéf občanského sdružení Evropská demokratická formace Marcel Stanovský si ale stěžuje, že úředníci okopírovali jeho nápady.

Exčlen TOP 09 udeřil na Hudečkův magistrát: Ukradli mi nápad!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak přehodit vyhybku a jede se dál

Akce rozšíření center pro bezdomovce a s tím spojeného omezení zápachu ve vozech veřejné dopravy v Praze by měla být v plném proudu. Bezdomovce vykázaného z přepravy zavezou přivolaní sociální pracovníci na nocleh v ubytovně, ale nikdo k tomu nemůže být nucen. Takovou koncepci pro zimní měsíce vyhlásil nedávno Magistrát hlavního města Prahy (MHMP). Dlouhodobý pracovník v sociálních službách a exčlen organizaceTOP 09 na Praze 6 Marcel Stanovský ParlamentnímListům.cz sdělil, že magistrát okopíroval jeho nápady, které jako základní verzi vlastního projektu posílal zainteresovanému radnímu již v půli roku.

Základní verze projektu

Stanovský se odkazuje na květnový e-mail, který poslal radnímu pro sociální oblast Martinu Dlouhému. V něm píše o svém projektu: „Nebojíme se vám pomoci“. „Má terénní služba by chodila zřetelně označená názvem projektu a eventuálním sponzorem a jezdila by ve vytipovaných linkách autobusů, tramvají a metra, kde by sociálně působila na viditelné klienty. Spolupráce s ostatními organizacemi by spočívala v tom, že by poskytovaly informace o volných místech v jejich zařízeních a jaké ostatní sociální služby nabízí,“ poslal dále v e-mailu s tím, že základní verzi projektu dopracuje dle potřeby.

Sedíme spolu v kavárně na okraji Prahy a Marcel Stanovský reportéru ParlamentníchListů.cz, protože už neví, jak jinak na bezpráví upozornit, předává e-mail, ale i zmíněnou základní verzi projektu, kterou kdysi vypracoval pro Prahu 6. Už v ní naznačuje, že přesuny bezdomovců dopravou jsou velký problém a navrhl zbudování denního centra s terénní službou. „Místo, kde by mohli vykonat základní hygienu, ošetřit drobná poranění, najíst se teplé polévky, převléci do čistých šatů, nechat si poradit odborníky na sociální, právní i finanční problematiku,“ píše v ní.

Dispečink s tajným číslem

Na Praze 6 mu sdělili, že jde o dobrý projekt na zimu pro celou Prahu. Tak se obrátil na magistrát a poslal inkriminovaný e-mail. Posléze se dlouho nic nedělo, až se z médií dozvěděl, že magistrát má koncepci, jak se postarat o bezdomovce v dopravních prostředcích. Namísto vysokokapacitních stanů by se měl zlepšit systém. Radní pro sociální oblast Martin Dlouhý se k tomu vyjádřil, že cílem města je přimět bezdomovce, aby vyhledávali sociální a zdravotní služby nebo ubytovny a nepřespávali například v MHD. Město zřídilo dispečink, který provozuje Centrum sociálních služeb Praha, na nějž strážníci či revizoři zavolají poté, co bezdomovce vykážou z přepravy. Na místo pak přijede jeden z kontaktních týmů, který mu nabídne pomoc. Číslo na dispečink je však neveřejné.

„Bezdomovectví nevymizí, ale zlepší se to. Spoléháme na to, že se informace o kontrolách v MHD rozšíří a po pár dnech bezdomovců ve vozech ubude a oni sami budou kontaktovat centra pomoci,“ řekl dále MF Dnes Dlouhý. Výše zmíněná opatření na zimu vyjdou město podle odhadu na dvacet až třicet milionů korun. Trvat budou od začátku prosince do konce března.

Stížnosti bývalého koordinátora

Na začátku roku skončil Stanovský jako šéf Azylového domu v Berouně a zabýval se svým projektem. Členem TOP 09 na Praze 6 přestal být poté, co se tamní organizace, jak sám říká, kvůli mocenským bojům rozpadla. „Šel jsem pracovat k filmu a tam jsem se doslechl, jak Praha halasně vystoupila s mým nápadem, že zmizí bezdomovci z tramvají a tak. Byl jsem o tom pak jednat s radním Dlouhým. Řekl jsem mu, že mě mrzí, že mi ukradli nápad. Moc mě neposlouchal a poslal mě za primátorem, kam jsem se vůbec nedostal,“ stěžuje si ParlamentnímListům.cz nyní.

„Jde o zbytečně vyhozených třicet milionů. S tajným číslem a nějakým dispečinkem jsem v mé koncepci ani nepočítal, protože je to hloupost. Devadesát procent bezdomovců z tramvaje ihned uteče. Tam by za nimi měli chodit terénní pracovníci, nosit s sebou motivační prvky jako horký čaj či svačinu, a ne represivní složky,“ dodává s tím, že jeho další projekt mobilního denního centra v podobě vytápěného stanu, který by mohl kočovat Prahou, zase úředníci smetli ze stolu, protože tato možnost není ukotvena v zákoně o sociálních službách.

Magistrát neví, o čem je řeč

„Omlouváme se, ale i při nejlepší snaze vám nemůžeme vyjít vstříc. Nejsme si totiž jakkoliv vědomi skutečností, které nám předkládáte. O obvinění si pan radní Dlouhý nemůže myslet nic, protože jej nikdo neobvinil, ani se mu v této věci nedonesla žádná relevantní informace, která by mu zavdala důvod se tímto zabývat nebo se dokonce hájit. Ctíme vaši snahu o nápravu věcí veřejných, ale v tomto případě by bylo vhodné, pokud by pan Stanovský svoje přesvědčení nejprve vyjádřil panu radnímu osobně a zejména na základě průkazných faktů, která by umožnila zjistit možnou podstatu věci,“ napsala mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Tereza Králová poté, co ParlamentníListy.cz urgovaly odpovědi na své otázky. Radní pro sociální oblast za TOP 09 Martin Dlouhý se totiž vůbec neozval.

Stanovský byl kdysi na magistrátu koordinátorem komise pro potírání bezdomovectví. Vytvořil společně se spolupracovníky bezdomoveckou mapu Prahy, byl u spočítání zjevných bezdomovců po celé Praze a tak dále. Poté, co Dlouhého e-mailem obeslal a pak s ním prý i osobně hovořil, si na něj radní nevzpomíná. Tato záležitost je zajímavá i v kontextu strany TOP 09. Ta totiž vždy bránila ochranu duševního vlastnictví, čímž se vymezovala proti České pirátské straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …