Exhejtmana ODS vyšetřují protikorupční policisté kvůli krajské zakázce

07.02.2013 12:42

Až osm let vězení hrozí exhejtmanovi Královéhradeckého kraje Pavlu Bradíkovi (ODS) v případě, že mu protikorupční policie prokáže pletichy při výběru firmy na zpracování odpadu z těžby dřeva před necelými šesti lety. Spolu s ním policisté obvinili také bývalého radního kraje pro zemědělství Jiřího Vamberu a dva krajské úředníky.

Exhejtmana ODS vyšetřují protikorupční policisté kvůli krajské zakázce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Bradík veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že jde o poškození jeho osoby. „Nechápu, proč bych měl být obviněn, že jsem podepsal výsledek výběrového řízení. Firmu jsem nevybíral a na obvinění jsem podal stížnost. Doufám, že se prokáže má nevina a budu očištěn,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Pavel Bradík s tím, že ho tehdy k podpisu zmocnila krajská rada.

Bradík nastoupil do důchodu

Jakékoliv pletichy při výběrovém řízení odmítá, kvůli obvinění už ho však nadřízený odvolal z funkce ředitele krajského oddělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a Bradík nastoupil do důchodu.

„Mohu potvrdit, že náš útvar zahájil v minulých dnech trestní stíhání proti čtyřem osobám, které byly obviněny z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Tato věc se týká veřejné zakázky krajského úřadu Královéhradeckého kraje,“ potvrdil minulý týden redakci mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policistě řeší zprostředkování zakázky i krajskou firmu

Soutěž na získání know-how na zpracování odpadu po těžbě dřeva kraj vyhodnotil v lednu roku 2008. Podle informací redakce se měla o vše nakonec postarat společnost Silvatres HK, kterou z 55 procent vlastnil Královéhradecký kraj a zbytek soukromá společnost, jež se dostala do konkurzu.

Podle některých zdrojů kraj plánoval rok předem, že společnost založí, nakonec ale nezačala nikdy doopravdy fungovat a během roku 2011 vytvořila ztrátu na dvě desítky milionů korun.

Snahou je mě pošpinit, tvrdí Bradík

Bývalý hejtman Královéhradeckého kraje však popírá, že by měl s výběrem firmy cokoliv společného. „Myslím si, že jde o účelové a osobní napadaní, jehož snahou je mě pošpinit a mám takové indicie. Byl jsem hejtmanem osm let bez jediné chybičky a problému a po šesti letech života v klidu a pohodě vytahují kostlivce ze skříně,“ sdělil Pavel Bradík.

Podle něj šlo o zakázku malého rozsahu do dvou milionů korun, při které bylo tehdy v zákoně dovoleno oslovit jednu firmu. „Kraj jich místo toho oslovil pět, aby snížil cenu, nechápu, proč by nemohl,“ dodal Bradík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…