Exkluzivně pro PL: Agentura nám změřila duel Babiše s Kalouskem. A jasným vítězem se stal...

05.10.2015 12:50

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize se utkali šéf hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. ParlamentníListy.cz se proto obrátily na agenturu Phoenix Research, která v exkluzivním, bleskovém výzkumu poměřila obě výrazné tváře současné politické scény.

Exkluzivně pro PL: Agentura nám změřila duel Babiše s Kalouskem. A jasným vítězem se stal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu Otázky Václava Moravce ze Žižkovské věže byli ministr financí Andrej Babiš a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Anketa

Andrej Babiš u Moravce křičel na Kalouska, skákal mu do řeči a použil slovo ,,průser". Co vy na to?

hlasovalo: 6464 lidí

První z otázek mířila jednoznačně na to, kdo z hostů nedělních Otázek Václava Moravce diváky více zaujal. Vítěz zřejmě nepřekvapí, stal se jím Andrej Babiš, který dlouhodobě u většiny agentur vede žebříček popularity českých politiků. K předsedovi hnutí ANO se kladně vyjádřilo 67 procent respondentů. Možný nástupce Karla Schwarzenberga v čele TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek oslovil prakticky pětinu dotázaných, přesně jich bylo 21 procent. Zbylých dvanáct procent vítěze neukázalo.

Druhá otázka se týkala věcné argumentace během pořadu veřejnoprávní ČT. I zde zvítězil Andrej Babiš, ovšem ne tak drtivě jako v předešlém měření. Lepší argumentaci měl Babiš podle necelé poloviny respondentů (46 procent), Miroslav Kalousek si oproti předešlému dotazu výrazně polepšil. Jeho rétoriku totiž ocenilo 38 procent oslovených. Zbylých šestnáct procent se nedokázalo přiklonit ani na jednu stranu. Bleskového výzkumu se zúčastnilo 323 respondentů z těch, kteří OVM sledovali.

 

Důsledky vystoupení v OVM rezonovaly politickou scénou nejen v neděli, ale i v pondělí. „Musím přiznat, že je mi někdy hanba za to, že sedím v jedné koalici s Babišem. To, co předvádí u Moravce, je neuvěřitelné, je hysterický a nekompetentní,“ prohlásil na adresu stávajícího šéfa financí na sociální síti sociálnědemokratický poslanec Jan Chvojka.

Podle kontroverzního publicisty Jiřího X. Doležala předvedl Babiš v OVM roli uřvané domovnice. To, co ukázal ministr financí, je podle něj „stejnou ostudou, jakou byl Zeman nad svatováclavskou korunou“. „Osobní útoky. Zvyšování hlasu až křik. Vulgarity. Hysterická úzkostná obrana spojená s erupcemi sebelítosti. Neustálé odbíhání od tématu. Zásadní neochota odpovídat na otázky. Přehnaná, hysterická emotivita. Obviňování protidiskutéra z vážných zločinů – korupce, krádeže – bez uvedení jediného důkazu. Prostě suma sumárum: opilý bača se hádá v krčmě, případně hysterická domovnice na někoho ječí, že jí zašlapal čerstvě umyté schody,“ tak zhodnotil J. X. Doležal Babišovo chování v Otázkách Václava Moravce na webové stránce časopisu Reflex s tím, že forma projevu byla neslučitelná s výkonem jakékoliv veřejné funkce. „Chápu, že pan Babiš vzešel ze zemědělství, ale v politice už se opravdu nemůže chovat jako u krav,“ dodal.

Dlouholetý člen ODS Petr Štěpánek si také neodpustil několik štiplavých komentářů, tentokrát ale nešetřil ani Kalouska, ani Moravce: „Běda lidem, kteří dopustí, že ministrem financí jejich země je něco takového jako Babiš. Běda lidem, kteří dopustí, že něco takového jako Kalousek je prakticky lídrem opozice. Běda lidem, kteří dopustí, že něco takového jako Moravec je klíčovou, protežovanou tváří veřejnoprávní televize.“

Celou televizní diskusi okomentoval také bývalý šéfredaktor řady českých médií a zakladatel webu Svobodné fórum Pavel Šafr. Podle něj je už samotné sledování diskusí Kalouska s Babišem „masochistická akce“. „Nemá to žádnou informační hodnotu. Jde pouze o otřesné divadlo, které provozuje Andrej Babiš,“ myslí si Šafr a ve svém textu na Svobodném fóru pak některé výroky Kalouska, Babiše i Moravce komentuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …