FOTO Bakalo, z oken se dívám na bordel. Krást se dnes prostě smí. Šli jsme mezi nájemníky bytů OKD. Do hry vstupuje těžká váha

24.08.2015 10:18

REPORTÁŽ „Krást se může. Z oken se dívám na bordel.“ I takto se rozčilují nájemníci bývalých „Bakalových bytů.“ I když společnost Round Hill, která byty RPG aktuálně kupuje, slíbila, že smlouvy měnit nebude, nájemníci tomu nevěří. Mají strach, že činže bude ještě vyšší a pak už se neuživí. A závazky z privatizační smlouvy? Těžko říci, zda budou někoho zajímat: „Možnosti státu ve vztahu k novému vlastníkovi budou nulové,“ varuje předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Radek Macháček. O situaci se začal zajímat slovenský miliardář Pavol Krúpa a prezident Miloš Zeman.

FOTO Bakalo, z oken se dívám na bordel. Krást se dnes prostě smí. Šli jsme mezi nájemníky bytů OKD. Do hry vstupuje těžká váha
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bytové domy v lokalitě Havířov - Šumbark

Anketa

Souhlasíte s myšlenkou, že by stát měl nařídit majitelům prázdných bytů, aby v nich ubytovali uprchlíky?

2%
98%
hlasovalo: 11916 lidí

Zatímco média hovoří o „megazlodějně“ a politici o Bakalově „morálním selhání“, nájemníci se bojí, že nebudou mít na činži. Aktuální prodej společnosti RPG Byty, s.r.o. a RPG Služby s.r.o. novému hráči, a to Round Hill Capital („Round Hill“), vnímají už jako poslední hřebíček do rakve „podvodné privatizace“. „Za socialismu, když jste neudělal jednu dvě tři směny, tak vás zavřeli. A teď? Krást se může a není to trestné,“ zhodnotila paní Ludmila Vránová, která bydlí v Havířově Šumbarku. Také domácnost, kde žije už 63 let, patří k neslavně proslulým „Bakalovým bytům“. Stejně jako další nájemníci, ani ona nemůže původnímu majiteli přijít na jméno: „Chtěli jen, abychom my platili. Skoro se to nedá říct slušně…,“ uvedla. Zároveň zkritizovala stav místních komunikací: „Před mým barákem je kanál, ale nejsou schopní dát chodník kolem něj do pořádku. Už dva roky je to stejné a já se na ten bordel musím dívat z okna,“ rozčílila se. Paní Vránová ovdověla. Její manžel pracoval jako horník v ostravských dolech.

Nájemníci: Manželka měla mozkovou mrtvici, já mám nízký důchod. Neuživíme se

Nový vlastník obeslal nájemníky dopisem. Ten je ale příliš neuklidnil. Obávají se dalšího zvyšování nájmu. „Uživit se už teď nemůžeme. Manželka byla nemocná, dvakrát měla mozkovou mrtvici. Dostala invalidní důchod 6 600 korun, já mám důchod 11 tisíc. Nájem platíme 8 tisíc korun,“ spočítal pan Richard, který má strach, že bude platit ještě víc: „Nevím, co se bude dít. Už teď je to katastrofa. Dneska už se člověk ničeho nedovolá,“ dodal rezignovaně. V Havířově Šumbarku bydlí pan Richard už padesát let. Vymlácená okna, nepořádek u popelnic, oprýskané omítky. Šumbark patří mírně řečeno k méně reprezentativní části bytového fondu, který se v Havířově nachází. 

Bývalý horník: Sobotka všechno prodal Bakalovi – a to byla blbost

Bývalý horník, pětapadesátiletý pan Jiří dává vinu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který v roce 2004 zastával post ministra financí. Připomeňme, že prodej 44 tisíc bytů byl schválen za vlády Stanislava Grosse: „Vždyť to přeci Sobotka všechno prodal Bakalovi a to byla blbost. Měli to prodat nám. Byla to škoda,“ zhodnotil. Premiér Bohuslav Sobotka se ale hájí, že v době prodeje bytů OKD udělal maximum. V médiích se nechal slyšet, že tehdy již nebylo možné vyjmout bytový fond z prodávaného menšinového státního podílu a od předchozího vývoje se distancoval. „A Bakala? V tom souhlasím s panem prezidentem Zemanem. Mám na něj stejný názor jako on,“ dodal. Byt by za podmínek, které dostal miliardář Bakala, ráda odkoupila i paní Růžena Klinčáková z Ostravy Poruby. „Měli dát přednost nájemníkům, kteří řádně platí. Kdybych mohla koupit byt za 40 tisíc, tak jako kdysi Bakala? To bych skákala radostí,“ poznamenala. Řada bytových domů v Ostravě prošla rekonstrukcí, další se připravují.

Macháček: Nového vlastníka už privatizační smlouva nebude vůbec zajímat

Prodej bytů nové společnosti dopálil předsedu Sdružení nájemníků BYTYOKD Radka Macháčka. „Nevíme vůbec, jakým způsobem budou ochráněny závazky z privatizační smlouvy. Druhý problém je, že nový vlastník kupuje bytový fond za tržních podmínek. Tedy nikoli jako pan Bakala za 40 tisíc za byt. A pak je nepronajímejte za tržních podmínek! Nového vlastníka už privatizační smlouva nebude vůbec zajímat,“ obává se. „Bude se snažit z toho vytřískat maximum. Možnosti státu už ve vztahu k novému vlastníkovi budou nulové,“ dodal. A Macháček má i další výhrady: „Pokud soud dojde k závěru, že byl stát poškozen a existovala nějaká trestná činnost, vznikne problém majetek obstavit a omezují se možnosti státu situaci napravit.“ Jistou možnost ještě vidí v iniciativě Ministerstva financí nebo Úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže, ale minimální. „Vše povede k dokončení podvodné privatizace OKD. Tak to vnímáme,“ dodal pro ParlamentniListy.cz Macháček.

Round Hill uklidňuje nájemníky. Neplánuje smlouvy měnit

K dohodě o prodeji došlo 6 srpna. Nový majitel nájemníky uklidňuje. Alespoň tak vyznívá jeho vyjádření na webových stránkách www.rpgbyty.cz : „Round Hill si plně uvědomuje, jak významnou roli při zajišťování bydlení desetitisíců obyvatel Moravskoslezského kraje společnost RPG Byty, s.r.o. sehrává. Round Hill proto neplánuje nikterak měnit ani upravovat stávající platné nájemní smlouvy, které i přes změnu vlastníka společnosti zůstanou nedotčeny, neboť nájemníci je uzavřeli přímo se společností RPG Byty, s.r.o.“ Dále informuje o tom, že hodlá zkvalitňovat poskytované služby a odkazuje na dlouholeté zkušenosti se správou bytových fondů v Nizozemsku, Německu a Spojeném království. Akvizicí společností RPG Byty, s.r.o. a RPG Služby, s.r.o. vstupuje nyní Round Hill také na český realitní trh.

Slovenský miliardář chce zpochybnit prodej. Požehnal mu Zeman

Jenže do hry vstupuje slovenský miliardář Pavol Krúpa, který podává podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli prodeji společnosti RPG Byty, napsal server E15. Krúpa podle serveru uvažuje i o podání trestního oznámení na předsedu vlády Bohuslava Sobotku a spolumajitele RPG Bytů Zdeňka Bakalu. Podle stížnosti Arca Capital, kterou slovenský miliardář vlastní se spojili konkurenti, jejichž obrat přesahuje 1,5 miliardy korun. To je hranice, kdy musí s transakcí souhlasit antimonopolní úřad. Hospodářské noviny zmiňují toto vysvětlení: „Skupina Round Hill dle svých internetových stránek v nedávné době jen v Evropě investovala více než šest miliard dolarů do realit. Je proto zcela evidentní, že celosvětový obrat skupiny Round Hill byl v roce 2014 vyšší než 1,5 miliardy korun,“ uvedla Arca Capital, podle níž tuto výši obratu splňují i RPG Byty. Proti Bakalovi se dlouhodobě vymezuje také prezident republiky Miloš Zeman. Aktuálně se setkal kvůli privatizaci bytů OKD s miliardářem Krúpou a vyslovil mu podporu v jeho aktivitách.

Krúpa bude spolupracovat se sdružením nájemníků. A co Evropská komise?

Krúpa oslovil sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, se kterými navázal spolupráci. „Arca by nám mohla pomoci s některými právními kroky proti panu Bakalovi. A my zase na oplátku máme řadu podkladů, které se nám za ty roky podařilo shromáždit, takže jsme schopni je poskytnout společnosti Arca Capital,“ uvedl Macháček. „Spojili jsme tedy síly proti panu Bakalovi a jeho finanční skupině tam, kde to je oboustranně výhodné, diskutujeme možnosti postupu vůči Evropské komisi, či vůči Antimonopolnímu úřadu,“ dodal s tím, že spolupracovat budou nejen, co se týká kauzy bytů, ale také možných nestandardních operací ve společnosti NWR. Advokátka a bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, která v minulosti zastupovala nájemníky se domnívá, že kauzou RPG Bytů, které prodal podnikatel Zdeněk Bakala, by se měla zabývat vláda i Evropská komise. Uvedla to pro idnes.cz. V zásadní obrat však příliš nevěří.

Kauza bude příležitostí pro Babišova kandidáta na moravskoslezského hejtmana

Jisté je ale už teď, že celá kauza bude mít dopad na politickou situaci v celém Moravskoslezském kraji. Politologové jednoznačně předpokládají, že v krajských volbách budou „Bakalovy byty“ jedním z hlavních témat. „Dá se očekávat, že Andrej Babiš toto téma zdvihne a udělá z něj naprosto zásadní téma. Bude totiž připomínat, jak on osobně a razantně řešil Důl Paskov, přičemž bude využívat toho, že má v tématu naprosto volné ruce a že naopak je téma navýsost křehké pro Sobotku a pro jeho emisara Radka Pokorného, který stál jak na straně Sobotky, tak kdysi i Bakaly,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz politolog Jan Kubáček. „Nepočítám, že to bude úplně vládní téma, protože jak Babiš, tak i ANO a další politické strany si uvědomují, že jestli má někde hodnotu, sílu a emoci, tak na území Ostravy. Proto se onen boj povede v rámci ostravských médií, ostravské politické situace. Bude to i klíčový místní program Andreje Babiše a jeho kandidáta na moravskoslezského hejtmana,“ dodal.

V okrese Ostrava připadá na jedno pracovní místo šest lidí

Moravskoslezský kraj obecně patří k regionům s vysokou mírou nezaměstnanosti. I přes oživení ekonomiky se během července zvýšila. Koncem července měli jen v registru kontaktního pracoviště Ostrava 23 575 osob. O jedno volné pracovní místo se v okrese Ostrava mohlo ucházet 6,2 osob. V kraji se pak nezaměstnanost pohybuje kolem devíti procent.

Společnost RPG byty získala majetek od své mateřské firmy, spoluvlastněné Bakalou, RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se ale zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se však nestalo.

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájí zájmy 103 000 nájemníků bydlících ve 44 tis. bytech, které v minulosti vlastnil státní podnik OKD, resp. společnost OKD a.s.
Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ působí především na území Moravskoslezského kraje. Největší koncentrace těchto bytů je v Ostravě, Havířově, Karviné, Frýdku-Místku a Orlové. V jednotlivých lokalitách postupně vznikají další zastoupení.

Kauza BYTY OKD je podle sdružení nájemníků největší finanční kauzou současnosti, ve které státu i nájemníkům hrozí majetková újma ve výši 35 – 50 mld. Kč. Klíčovou roli v kauze hraje Zdeněk Bakala a jeho podnikatelská skupina RPG Industries SE. Finančník Bakala získal podíl v bytovém fondu v Moravskoslezském kraji spolu s nákupem těžební společnosti OKD před více než deseti lety.

Za období 2005–2010 investovalo RPG do rekonstrukce 4 miliardy korun, v letech 2011–2014 pokračovala s rozsáhlými opravami cca za 5 miliard korun.
(zdroj: ČTK, bytyokd.cz, www.rpgbyty.cz)


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …