FOTO „Vašku, jsi prase!“ Jana Bobošíková přišla na akci proti islámu, kde došlo k zesměšnění české hymny. A bylo zle

17.11.2016 14:15

„Islám tady nechceme!“, „Vašku jsi prase!“ Na demonstraci, kterou pořádal Blok proti islamizaci na náměstí Jana Palacha, se nesly proslovy hlavně v duchu kritiky „elitářů“ a tématem byla i migrační krize. S proslovem vystoupila například Jana Bobošíková. Na místě sledoval situaci fotoreportér ParlamentníchListů.cz Vít Hassan.

FOTO „Vašku, jsi prase!“ Jana Bobošíková přišla na akci proti islámu, kde došlo k zesměšnění české hymny. A bylo zle
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jana Bobošíková na Demonstraci za skutečnou demokracii proti nevoleným "ELITÁM."

„David Štěpán hovořil o kauze Brady, zmínil, že si ocenění Jiří Brady jistě zaslouží, ale že byl zneužit elitáři. V této souvislosti uvedl i to, že první, kdo měl dostat ocenění, byl Karel Kryl a zkritizoval Václava Havla. Na to se z publika ozvalo: Vašku, ty jsi prase. Lidi pískali,“ popisoval atmosféru demonstrace Vít Hassan. Mezi řečníky na Palachově náměstí vystoupila také Jana Bobošíková. „Zmínila, že není rozdíl mezi elitáři, kteří byli například na Staroměstském náměstí, a obyčejnými dělníky ve fabrice. Podle ní není možné, aby byl hlas elitáře více slyšet než hlas dělníka z fabriky, nelze nadržovat menšinám, ale ani kohokoliv nepodloženě označovat za xenofoba a rasistu. Nesmí být upřednostňovány neziskové organizace,“ uvedl k obsahu jejího proslovu náš fotoreportér.  

Nechceme hořící auta a no-go zóny

„Evropo braň se!“, „Ať žije náš prezident Zeman“, „Plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí“. S takovými transparenty lidé na demonstraci přišli. Mezi řečníky se objevil také host z Bulharska, který hovořil o nutnosti slovanské pospolitosti a upozornil na problém migrační krize. Podobné téma zmínila v proslovu také Iva Procházková z Teplic, která popisovala situaci ve svém městě. Další z řečníků varoval před „obrovským nebezpečím islamizace“ a sděloval, že nechce no-go zóny a hořící auta.

„Arabskou hudbu pouštěli za zvuku národní hymny“

Během demonstrace došlo i ke konfliktu se zastánci jiného názorového proudu. Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v těsné blízkosti shromáždění totiž umístili transparenty na podporu islámu a pustili stylovou hudbu. „Arabskou hudbu pouštěli za zvuku národní hymny, což pobouřilo Janu Volfovou. Důrazně napomenula hudební produkci. Směrem k lidem, kteří takto narušovali demonstraci, uvedla, že ničí to, co předchozí generace vybudovaly. Pak demonstrující hromadně skandovali ‚Islám tady nechceme‘,“ vysvětlil Vít Hassan. Na místo přišlo asi dvě stě padesát lidí. Hlavním mottem demonstrace byl protest za „skutečnou demokracii proti nevoleným elitám“. „V podstatě všichni, kdo vystoupili, chtěli nějak poukázat na to, že není možné, aby byl někdo nadřazený nad zbytek společnosti,“ zhodnotil fotoreportér.

Na Albertově se setkali studenti

V Praze se dnes konají desítky akcí. Studenti už se setkali na Albertově, který loni zabral prezident Miloš Zeman. Vystoupil tu Petr Pithart, který nejdřív upozornil na události doby minulé a naše dějiny přirovnal k ponorné řece. „Dnes žijeme v parlamentní republice, ale není málo těch, kteří by chtěli vůdce. Máme dobrou ústavu. Horší je, že nám málo vadí, když se jí nedbá,“ řekl také Pithart a zdůraznil nadcházející parlamentní volby. "Neřeknu, že ty následující volby budou nejdůležitější. Ale myslím si to. Budeme si v nich příští rok na podzim moci vybrat vedle normálních stran také firmu, dokonce rodinnou firmu, stále více prosperující. Věřím, že nám včas dojde, že každá firma má své personální oddělení. A firma se liší od politické strany také tím, že se v ní nehlasuje,“ uvedl za potlesku Pithart. Následně navázal i na svůj projev z Rudolfina k výročí zářijového státního svátku. „Ani se nenadějeme a mohli bychom se stát obětí partnerů východu," varoval, že se snažíme lézt zpět na východ, račím pohybem, po milimetrech, centimetrech. Uvedl i to, že studentům věří a odmítl, že by někdo ukradl Sametovou revoluci, ve skutečnosti podle něj v zemi ochabla občanská bdělost.

„Bavme se spolu. Snažme se o vzájemné pochopení“

Po bouřlivém potlesku na Albertově přednesl student Lukáš Kostínek manifest studentů k 17. listopadu. „My, studenti a zástupci vysokých škol, se tímto přihlašujeme k hodnotám liberální demokracie, na nichž jsou základní kameny této společnosti postaveny. Prohlašujeme, že si nepřejeme, aby se od nich naše společnost odchýlila. Zavazujeme se, že na ni budeme pozitivním způsobem působit,“ uvedl a mimo jiné také vyzval: „Bavme se spolu. Snažme se o vzájemné pochopení. Pravdu každý vnímá svým subjektivním způsobem. Naslouchejme i ostatním.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …