Fiasko v Brně: Památku obětí komunismu uctili jen pořadatelé

25.02.2012 20:15

REPORTÁŽ Přesně dvacet tři let. Tak dlouho trvalo Brnu, než zapomnělo na oběti komunistické diktatury. Jak jinak si vysvětlit, že uctít jejich památku v sobotu přišli pouze pořadatelé akce, členové Konzervativní strany.

Fiasko v Brně: Památku obětí komunismu uctili jen pořadatelé
Foto: Irena Ševelová
Popisek: Členové Konzervativní strany v Brně u památníku obětem komunismu

V sobotu měli lidé možnost přijít zapálit svíčku za všechny oběti komunismu. Akce se konala u pomníku tří odbojů na ulici Rooseveltově v Brně. Pořadatelem byla Konzervativní strana. Po dlouhém marném hledání a vyhlížení průvodu lidí, se před pomníčkem objevila jen skupinka pěti pamětníků. Ti všichni přišli položit věneček a vzpomenout na svoje přátele, kteří bojovali v protikomunistickém odboji. Pietní akt se tak stal pouze malou tichou vzpomínkou úzkého počtu lidí, kteří mnohdy tyto oběti znali dokonce osobně.

“Je obrovskou nespravedlností, že tolik let po pádu komunistického režimu nejsou ještě ani zdaleka všechny jejich zločiny řádně potrestány. Dnešní mladí lidé si vůbec neuvědomují, jak byli komunisté zlí. Těšil jsem se, že se dožiju toho, až budou ti komunističtí zločinci viset. Ale už v to přestávám doufat,“ uvedl smutně pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Bezděk, člen Konzervativní strany.

V Praze prý na podobné akce chodí mnohem více lidí

Druhou příležitostí, jak projevit úctu účastníkům protikomunistického odboje, je pravidelné shromáždění u pomníku obětí komunistické zvůle v Bohunicích na ulici Moldavské, které se koná vždy 27. června v den výročí popravy Milady Horákové. U tohoto pomníku se loni setkalo více účastníků než na ulici Rooseveltově: “Do Bohunic přišla dokonce paní učitelka s celou třídou dětí, to je dobře. Je nutné, aby mladí lidé nezapomněli na komunistické zločiny,“ uvedl dále Bezděk. Nad malou sobotní účastí v Brně jen smutně kývl hlavou: “V Praze na podobné akce chodí mnohem více lidí.“

Student: Podobné akce by se měli konat, ale já nemám čas na ně chodit

Kolemjdoucí o akci netušili, ale stejně by nepřišli: “Nevím nic o tom, že by se dnes konala nějaká taková akce. A upřímně, i když jste mi to teď řekli a pomník je pár metrů ode mě, stejně tam nepůjdu. Mám už na dnešek jiné plány,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mladá dívka, která procházela nedaleko pomníku. Štěstí jsme neměli ani na podruhé: “O ničem nevím a nikam nejdu. Každý režim má své oběti. Nechci zlehčovat zločiny komunistů, ale nemám potřebu chodit někam zapalovat svíčky, i když si myslím, že je dobře, že se podobné akce konají, lidé by neměli zapomínat,“ uvedl pak student Adam, který sice ctí památku obětí komunismu, ale čas na krátké zastavení u pomníku si také nenašel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…