Film o slavném mafiánovi Mrázkovi ovlivní české volby, přejí si autoři

28.05.2013 12:42

ROZHOVOR (UVNITŘ FOTOGALERIE) Monika Effenbergerová z U.F.O. Pictures je jednou z producentů právě se rodícího filmu Příběh kmotra. Režíruje ho Petr Nikolaev, který v kinech naposled uspěl velice působivými Lidicemi (2011). Scénář se inspiroval bestsellerem Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek.

Film o slavném mafiánovi Mrázkovi ovlivní české volby, přejí si autoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiéra filmu je plánovaná na 17. říjen

"Pokud by si lidé po zhlédnutí našeho filmu uvědomili, že není jedno, komu hodí hlas ve volbách, byl by to výsledek, na který bychom byli hrdí," říká mimo jiné v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Effenbergerová.

Proč se zrovna stane hrdinou vznikajícího filmu František Mrázek? Do jaké míry Vás jeho osobnost zaujala (samozřejmě v dobrém i zlém)?
Petr Nikolaev, autor scénáře a režisér, byl fascinován knihou Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek, v níž je František Mrázek ústřední postavou a šedou eminencí rozsáhlých mafiánských machinací a intrik zasahujících i sféru nejvyšší politické reprezentace. Inspirován tímto dílem, vytvořil Petr postupně konečnou verzi scénáře, v níž Vedral (volně inspirovaný Mrázkem) není jediným hrdinou, a už vůbec ne tím kladným. Je to tedy spíš taková sonda do života dravce, kterého touha po kořisti nakonec stála život.

Domníváte se, že člověk tohoto formátu v českém podsvětí byl ihned po smrti Mrázka nahrazen někým jiným, o kom jen současná veřejnost neví?
Domníváme se, že tam, kde se vytvoří vakuum, se automaticky zaplňuje prostor. Lidé s touto životní filozofií tady bohužel nejspíš budou vždycky, byť metody jejich práce se nepochybně mění. Je na naší společnosti, kolik prostoru k fungování dostanou.

Do jaké míry si připouštíte fakt, že je náš stát i jeho řízení v područí takových či podobných „kmotrů“?
Nevíme, zda je náš stát v područí takových lidí. Nicméně náš film ukazuje, že zájem o ovládnutí a zmocnění se příležitostí pro své osobní zájmy je setrvalý a nikdy by nemohl dosáhnout tak obrovských rozměrů, kdyby nebyl politicky podporován. Pokud by si lidé po shlédnutí našeho filmu uvědomili, že není jedno, komu hodí hlas ve volbách, byl by to výsledek, na který bychom byli hrdí.

Neobáváte se toho, že Češi, znechucení neustálými aférami na politické i veřejné půdě, již nebudou mít chuť na něco podobného jít do kina?
Náš film je, doufáme, o naději. O tom, že "podporovat svého šerifa" se vyplatí. Že policie není celá jen zkorumpovaná, ale jsou v ní i lidé, kteří nechtějí nechat zločin nepotrestaný. Bohužel jim klacky pod nohy často hází jejich vlastní vedení. Hrdina našeho filmu pplk. Cajthaml (Lukáš Vaculík) se v určité chvíli dostane do totální izolace. Jde po něm podsvětí a i jeho vlastní vedení. Toto, bohužel, vychází z reality. Věříme, že nabídneme kvalitní, napínavý a obávám se, že i nadčasový příběh.

Problémem umělců, filmaře nevyjímaje, jsou finance. Z čeho je natáčení tohoto filmu financované? Byly nějaké potíže prostředky na jeho natáčení a výrobu sehnat?
Financování projektu je z mnoha zdrojů. Jedním je Státní fond na podporu kinematografie, dále pak soukromé zdroje. Zafinancování filmu je běh na dlouhou trať a je pravda, že se setkáváme u některých společností s jistými obavami“ ze spojení s kontroverzním tématem. Na druhé straně si o to více vážíme těch, kteří věří, že právě film našeho druhu je potřeba více, než kdy jindy, protože princip, o kterém vyprávíme, je věčný.

Další rozhovory ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Vím, že „na placu“ budou i poradci z řad bývalých kriminalistů. Dohlížejí třeba i na to, aby film jako umělecké dílo, nebyl nějakými scénami "přitažený za vlasy" a vytržen z reálu? Stává se to totiž, jak víme i zahraničním tvůrcům a právě policisté na to mnohdy upozorňují...
Film je vždy fikcí a dramatickým vyprávěním. Naši poradci jsou zde ale proto, abychom ty základní kontury příběhu odvyprávěli správně. Jedním z našich poradců je i zakladatel spisu Krakatice. Co si víc můžeme přát?

Kdy je naplánováno dotočení filmu a kdy přijde do kin? Koho všeho ve filmu uvidíme?
Dotočení filmu je plánováno na konec června a premiéra 17. října. V hlavních rolích uvidíme Ondřeje Vetchého, Lukáše Vaculíka, Vicu Kerekes, Jana Vondráčka, Kryštofa Hádka, Vladimíra Brabce, Andreje Hryce, Kristýnu Frejovou a další známé tváře.

A co řekl jiný producent filmu David Rauch?

„Příběh kmotra je příběhem člověka, pro kterého nic nebylo problém. Peníze vnímal jako něco, pro co se stačí jen sehnout. V našem filmu budeme sledovat jeho neuvěřitelnou jízdu během třech posledních dekád až do chvíle, kdy se stal pro systém, jež vytvořil, problémem, žádajícím definitivní řešení…“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …