Fischer: Za průšvih s fotovoltaikou nesou vinu nezodpovědní politici

27.12.2012 16:02

Prezidentský kandidát Jan Fischer se na svých webových stránkách ohradil vůči obviněním z nečinnosti jeho úřednické vlády v souvislosti s fotovoltaikou. Expremiér odmítá hrát roli obětního beránka a tvrdí, že na politiky tlačili solárníci, kteří jim nabízeli desítky milionů na kampaně.

Fischer: Za průšvih s fotovoltaikou nesou vinu nezodpovědní politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Fotovoltaika je podle Jana Fischera stamiliardový průšvih „Ty peníze z kapes nás všech vytáhne nepromyšlená podpora solárního byznysu. Nebo naopak dobře promyšlená? Samozřejmě se hledá viník, který je za to vše odpovědný. Přičemž řadě politiků se hodí svalit vinu na úřednickou vládu, která horký solární brambor podědila po svých politických předchůdkyních,“ napsal Fischer .

Solárníci nabízeli stranám desítky milionů

Podle něj je absurdní, aby byla jeho vláda obviňována z nečinnosti, protože jeho kabinet přišel na scénu až v době startujícího solárního boomu, který započal zákon o podpoře solární energie v roce 2005, jenž byl už tehdy kritizován jako špatný.„Existuje vážné podezření, že šlo o záměr a neskutečně vysoká míra dotace byla výsledkem lobbistických tlaků. Svědčí o tom i fakt, že podpora se nesnížila ani ve chvíli, kdy skokově klesla cena fotovoltaických panelů a solární byznys se stal ještě lukrativnějším. To jsme stále měli politickou vládu. A není tajemstvím, že solárníci nabízeli politickým stranám desítky sponzorských milionů,“ píše Fischer.

Úřednická vláda udělala víc než kterákoliv předchozí

Expremiér je přesvědčen, že jeho vláda udělala maximum proto, aby se snížily výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren. „Udělali jsme to, co neudělala žádná vláda před námi a v listopadu 2009 navrhli změnu příslušného zákona. I tato norma však byla přijata se zpožděním. Hlavně kvůli tomu, že některé strany se odmítly vládní předlohou zabývat. Do Sněmovny jsme vládou schválený návrh poslali 18. listopadu, poslanci jej definitivně schválili až 17. března 2010,“ uvedl dále někdejší předseda vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…