Generál Boček: Děkuji premiéru Babišovi za klidné stáří veteránů

20.09.2021 12:51 | Reportáž

Na Dnech NATO vystoupil se zásadními slovy legendární účastník druhé světové války, stíhací pilot RAF, generál Emil Boček. Jeho slova i předcházející proslov premiéra Andreje Babiše sklidily bouřlivý aplaus. Později byly ale mezi lidmi, kteří DNY NATO navštívili, slyšet i názory o promrhaných miliardách na výzbroj a o nutnosti „opevnění“ státu. „Chceme ovládat svět? K smíchu.“

Generál Boček: Děkuji premiéru Babišovi za klidné stáří veteránů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku

Se zásadním zájmem tisíců lidí, kteří přišli na největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, se setkala slova armádního generála Emila Bočka. Známý válečný veterán, který bojoval v druhé světové válce jako příslušník čs. letectva ve Velké Británii, vystoupil na slavnostním zahájení nedělního programu Dnů NATO v Ostravě. „Když jsem byl osloven naším ministrem obrany Lubomírem Metnarem, zda bych přijel na Dny NATO a Dny Vzdušných sil AČR do Ostravy, samozřejmě jsem souhlasil. Ostrava a Moravskoslezský kraj je pro mě také kus historie a vzpomínek na druhou světovou válku a osvobozování Československa,“ uvedl Boček, který vzpomínal na Ostravsko-opavskou operaci. Poděkoval za to, že lidé nezapomínají na hrdiny, kteří na Ostravsku vybojovali svobodu. Zavzpomínal na ty, kteří bojovali na západě i na východě.

Generál Emil Boček na Dnech NATO. Foto: Daniela Černá

Ocenil armádu České republiky, že nezapomíná na historické události a připomínají osvobození. „To hlavní jsem si nechal na závěr. Chtěl bych poděkovat předsedovi vlády Andreji Babišovi a ministrovi obrany České republiky Lubomíru Metnarovi za jejich péči, starostlivost a podmínky, které nám válečným veteránům vytvářejí pro naše klidné stáří,“ uvedl na závěr a směřoval díky i Vojenské nemocnici v Praze, protože válečným veteránům poskytuje zdravotní péči.

Dlouhý potlesk věnovali Emilu Bočkovi davy diváků. „Události se musí připomínat pořád. Denně, aby si lidi vůbec uvědomovali, co nás může potkat. Cítím úctu k takovým lidem. Opravdu si jich vážím,“ reagoval Josef Michalík, který se vypravil na Dny NATO s rodinou poprvé. Sledoval i proslov premiéra, který přehlídku v neděli zahajoval. „Já premiérovi rozumím. Chápu. Z Afghánistánu neměli vůbec odcházet,“ podotkl.     

Reakce k vývozu demokracie: „Máme si hledět svého“

Každý rok přijíždí na Dny NATO pan Honza, kterému bude za nedlouho jedenasedmdesát let. Účast je pro něj už rutina. O působení našich vojáků se dlouhodobě zajímá. „Máme si hledět svého na svém teritoriu. Špinit se za někoho jiného? Za Ameriku? S tím nesouhlasím. Brannost je dobrá, ale do světa bych ji nevyvážel. Vše je placeno z velkých peněz daňových poplatníků,“ uvedl pro Parlamentní Listy. Když slyšel o „vývozu demokracie“, byl dost rozladěn: „To nemá s demokracií nic společného. Cizí zájmy. Víte, jak dopadli… Dvacet let, peníze jsou pryč, výsledek nula,“ zhodnotil k výsledku operace v Afghánistánu. Budoucnost armády vidí v domobraně. „Jako mají Švýcaři. Mají zbraně doma a hledí si svého. Nikdo je nenapadá, nikdo je neobtěžuje. My pořád hledáme nepřítele,“ popsal.   

 

Odmítl i myšlenku společné evropské armády. „Neuspěje. Jsme malý stát, nemůžeme nikdy ve světě nic znamenat. Byl jsem na vojně, když nás bylo sto tisíc vojáků. Teď je jich přes dvacet tisíc. Nakupujeme za miliardy výstroj, výzbroj a k ničemu. Všechno zastarává. Miliardy by se daly utratit za něco jiného,“ vysvětlil. Obrana státu by ale měla být zajištěna. „Zajistit základní armádu. Proti migrantům třeba, protože jich za chvíli přijdou tisíce. To bych opevnil. Máme deset milionů obyvatel, což představuje vlastně ve světě jedno velké město. A chceme ovládat svět? K smíchu,“ konstatoval.   

Při zabezpečení organizace Dnů NATO byli vidět i studenti Střední a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. „Všem bych přehlídku doporučil. Představují techniku, českou armádu. Armáda má budoucnost,“ zmínil jeden z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…