Generál Šándor: Bárta může být důkazem toho, o čem se už dlouho mluví

01.11.2013 14:56

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zadržela policie. Spolu s ním byl zatčen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Případ prý souvisí s vynášením informací z policie. Pokud by to byla pravda, byl by to zřejmě první důkaz toho, o čem se v České republice mluví už dlouho - tedy, že si určití lidé kupují informace od policejních důstojníků či zpravodajských služeb. Alespoň to tvrdí bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor.

Generál Šándor: Bárta může být důkazem toho, o čem se už dlouho mluví
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

O zatčení Víta Bárty jako první  informovaly Prvnízprávy.cz. Jak později zjistil server Česká pozice, spolu s šéfem Věcí veřejných byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Údajně se jedná o podezření z vynášení informací z policie. Případem se prý nyní zabývá inspekce bezpečnostních sborů a je na něj uvalené informační embargo.

Kauzu údajně dozoruje Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. Ten ale s odvoláním na zákon o ochraně utajovaných informací nechtěl věc komentovat. Odmítl také potvrdit, že kauzu dozoruje. Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová řekla, že žádné informace o Bártovi nemá.

Souvisí případ s Lessym, nebo snad s Janouškem?

Některá média spekulují o tom, že zadržení Bárty může mít spojitost s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta usiloval. Podle posledních informací však jde spíše o vynášení informací z policejního sboru.

Deník Právo zase uvedl, že zatčení Víta Bárty a vysokého důstojníka protikorupční policie Jana Petržílka má souvislost s únikem odposlechů kontroverzního podnikatele Romana Janouška. „Citlivé záznamy hovorů známého pražského lobbisty například s někdejším primátorem hlavního města Pavlem Bémem, které unikly do médií loni na jaře, pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba, pro kterou Petržílek před svým nástupem k protikorupční policii pracoval. A podle dřívějších informací deníku MF Dnes, který odposlechy zveřejnil, získala tyto citlivé materiály od tajné služby v roce 2009 soukromá bezpečnostní agentura ABL, kterou tehdy Bárta řídil."

Šándor: Může jít o důkaz toho, o čem se mluví už dlouho

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor k zadržení Víta Bárty pro podezření z vynášení informací z policie ParlamentnímListům.cz řekl:  „Pokud to je pravda, tak je to zřejmě jeden z mála důkazů toho, o čem se dlouhodobě v České republice mluví, a to je, že někteří politici, ale nejen politici, si kupují informace v policii a tajných službách. Vždycky se o tom jen spekulovalo například u Mrázka a podobně. Pokud by to tedy byla pravda, tak tento případ dokazuje, že politik si od policie kupoval informace, které mu měly buď dát nějakou komparativní výhodu v jeho byznyse, anebo mu dát výhodu proti některým jeho oponentům, nebo lidem, které nějakým způsobem potřeboval buď ovládat, nebo manipulovat,“ uvedl Šándor pro ParlamentníListy.cz.

Bublan: Bárta mohl informace využívat spíše k podnikání

Anketa

Je Vít Bárta vinen?

32%
68%
hlasovalo: 3331 lidí
Podle exministra vnitra a senátora za ČSSD Františka Bublana je otázka, jestli šlo o nějakou dlouhodobou záležitost, kdy byl Vít Bárta napojen na někoho z policie a dostával od nich informace a teď tedy spadla klec, anebo jestli jde o jednorázovou záležitost. „Velice závažné je, k čemu by mohl Vít Bárta využívat tyto informace. Neumím si dost dobře představit, že by je využíval ke své politické činnosti, ale spíše v oblasti podnikání. Sice svou firmu (ABL – pozn. red.) převedl na bratra, ale když nebude ve sněmovně, je možné, že se k podnikání zase vrátí, nevím,“ řekl Bublan ParlamentnímListům.cz s tím, že zatím jde jen o spekulace.

„Pokud je to ale pravda, závažné je, že byl někdo z policie ochoten dávat někomu nějaké informace. Neumím si představit, proč by to mělo mít něco společného s kauzou Petra Lessyho. Soud ho očistil a teď už je věc ve fázi rozhodování příslušného ministra, aby řešil patovou situaci policejních prezidentů,“ doplnil Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Věci veřejné nechtějí případ komentovat

Věci veřejné vydaly prohlášení s tím, že v tuto chvíli nemají k zatčení dostatek informací, a proto se nebudou k celé věci prozatím vyjadřovat. „Předsednictvo Věcí veřejných má pouze informace z médií a až do doby zveřejnění dalších informací ze strany státního zastupitelství se nebude k případu vyjadřovat,“ stojí v tiskové zprávě strany. Telefon Víta Bárty je vypnutý. 

Okamura: Bárta není a nebyl naším členem

Tomio Okamura, za jehož hnutí Úsvit přímé demokracie Bárta v předčasných volbách neúspěšně kandidoval v Plzeňském kraji, ke kauze uvedl: „V kauze pana Bárty můžu sdělit za sebe i Úsvit pouze to, že vůbec netušíme o co se jedná, takže nemůžeme kauzu nijak komentovat. Vít Bárta byl jedním z mnoha kandidátů mnoha stran na naší kandidátce a jak jsem opakovaně říkal již před volbami, nebyl ani není člen Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Závěrem si přejeme, aby justice a další orgány byly maximálně nezávislé a nekonaly na ničí objednávku," sdělil Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vít Bárta už před soudem stanul v jiné kauze. Obžaloba tvrdila, že dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soud původně uznal Bártu i Škárku vinnými, odvolací senát ale rozsudek zrušil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …