Hájek vyhlásil boj o pravici. Klaus do něj prý vstoupí v pravou chvíli

29.08.2013 17:18

Byly to spekulace, ale bylo jich hodně. Týkaly se exprezidenta Václava Klause a jeho dalšího vstupu do politiky, který se měl odehrát založením nové politické strany a jeho kandidaturou v předčasných volbách. Nakonec to musel být samotný Klaus, kdo dohady ve středu v tomto týdnu utnul. Přesto ale svůj návrat zcela nevyloučil.

Hájek vyhlásil boj o pravici. Klaus do něj prý vstoupí v pravou chvíli
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus při přednášce na ČZU

Dá se však očekávat, že na to půjde „z gruntu“. Jeho cestu nastínil Petr Hájek v aktuálním článku na serveru Protiproud.

Nejprve konstatoval, že určitě si po prohlášení Klause oddechli především asi v ODS a TOP 09. Jím zvažovaný nový subjekt by byl bezpochyby konkurentem na prvním místě jim. Podle Hájka je ale otázka, zda si oddechli právem. „Možná jsem příliš velký optimista, ale já to prohlášení Václava Klause a zejména jeho poslední odstavec (viz závěr článku) vnímám tak, že boj o existenci české pravice nadcházejícími volbami nekončí – ale začíná.

Podle něj to, že volby přinesou porážku stran, které se za pravicové vydávaly, je dosti pravděpodobné, i když rozumní voliči ještě existují. A navzdory mediálnímu „čištění hlav“ – tomu dosavadnímu i tomu, které v nadcházejících dnech a týdnech přijde – jsou schopni si uchovat chladný rozum. Vědí prý proto, že současná ODS s pravicí už téměř nemá co dělat. Že jde pouze o mechanické přenášení „zkušenosti z dávnověku“ a její „vzpomínkové“ mystifikační rozsévání ve veřejném prostoru. A vlastně další degradaci celého pojmu.

„Pokud Václav Klaus najde po volbách dostatek motivace - zatím se zdá, že ji má - čeká na něj namáhavý, ale reálný úkol. Znovu postavit politickou stranu, která myšlenku svobody a zachování standardních civilizačních hodnot ponese vědomě a v programu, který aktivní část veřejnosti pochopí a podpoří. Ať už se bude jmenovat jakkoli. Těmito volbami – ať už bude jejich výsledek jakýkoli – nic nekončí. Pravice je mrtvá. Ať žije pravice!“ zakončil svůj článek formou komentáře Hájek. Naději těm, kteří doufají v to, že by se mohl Klaus stát spasitelem Česka, tedy nevzal.

ParlamentníListy.cz však již v minulosti, a to už v roce 2011, na tehdy kuloárové spekulace o návratu Václava Klause do čela nové pravicové strany, kterých se mainstreamová média bála, upozorňovaly.

Červen 2011

Na české politické scéně vznikají čas od času nové politické strany. Většina z nich však zazáří nejčastěji jen na jedno volební období, ještě více jich zůstane daleko před branami Poslanecké sněmovny, jelikož prostě nepřesvědčí potřebné procento voličů, aby jim dalo svůj hlas. Posledním nováčkem, a to velmi úspěšným, byly v roce 2010 Věci veřejné. Už po roce od voleb však většinu svých sympatizantů ztratily. A přesto se objevily už před dvěma roky náznaky a spekulace o tom, že by i v budoucnu opět zpestřili případné kandidátky další političtí nováčci - a to jak zprava, tak možná i zleva.

Tehdy se k tomu však vyjádřil pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal tak, „že lidé, kteří takovéto ambice s vytvořením nové politické strany mají, musí počítat s velmi pravděpodobným debaklem“.

Bylo to však období, které již několik týdnů žilo kuloárovými informacemi o tom, že by tehdy ještě prezident Václav Klaus mohl po skončení svého funkčního prezidentského období stanout v čele nové strany.

Očekávalo se, že jeho výrazná osobnost by mohla přilákat řadu nových - pochopitelně pravicově smýšlejících - voličů. Předpokládalo se, že situace by se tak mohla opakovat stejně jako před posledními volbami v případě TOP 09 - vlastně taktéž politického "nováčka". Stačilo vsadit na známé ostřílené tváře z politiky v podobě lidmi uznávaného Karla Schwarzenberga, v pozadí s Miroslavem Kalouskem.

Klaus - zachránce země?

Takový obrat v české politice nevyloučila ani politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Ten současný způsob vládnutí může vést k tomu, že lidé skutečně budou volat po silné osobnosti. Ten marasmus, co prožíváme, tak může vytvořit základy pro vládnutí takové nové strany. Ta rovina a snaha o to, že by Václav Klaus po roce 2013 aktivně opět do politiky vstoupil, je zřejmá. Dá se i vypozorovat vytváření určitých náznaků základů oné možné strany. Situace v zemi může být pak natolik vyhrocená, že lidé s povděkem přijmou šanci, aby je někdo, koho vlastně znají, z té bídy vyvedl a uvedl to vše zase do pořádku. Tou osobností Klaus být může," připustila možnou pravdivost kuloárových informací pro ParlamentníListy.cz politoložka Dvořáková v roce 2011.  

Problém není ve voličích zprava ani zleva, ale v systému

Vysvětlila i to, že příčiny takového vývoje by se neměly hledat ve voličích, kteří se nechali obalamutit, ať už pravicí či levicí.

„Znovu musím opakovat jen to, že nejhorší na celé současné tragické situaci v zemi je propojení byznysu s politikou. Tím, že tu není zákon o státní správě, nebylo by to, dle mého, bohužel asi ani jiné, pokud by tu vládla levice. Občanští demokraté měli v posledních deseti letech hejtmanství ve většině krajů, tam se ty vazby na byznys a komunální politiku velmi rychle udělaly a jsou nyní značně silné. Sociální demokraté by je však mohli v tomto ohledu velmi rychle dostihnout. Je proto třeba prosadit hlavně plné fungování zákona o státní správě,“ uvedla profesorka politologie Dvořáková. Podle ní je důležité, aby veřejnost začala trvat na tom, aby se v Česku dodržovala všechna pravidla a za všech okolností - ne jen, když se to někomu hodí.

Listopad 2011 – šéf samostatných odborů Dufek

I Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů, naznačil před dvěma roky, jen o pár měsíců později, co se neslo již v té době politickými kuloáry.

 „Víte, ono stačí kolem sebe pozorovat, pozorně poslouchat. A když se člověk v té politice a s politiky stýká delší čas, dokáže i řadu jejich kroků odhadnout na základě mnoha ukazatelů," vysvětlil hned na úvod ParlamentnímListům.cz Dufek. A řekl, že podle něj totiž čeká Česko na přelomu let 2012 a 2013 hluboká politická krize, která vyvrcholí pádem vlády a předčasnými volbami.

K této informaci Dufka přivedly mnohé indicie. „Strany nemohly nechat dojít tu letošní vládní krizi (2011) až k předčasným volbám, neměly totiž vůbec žádné peníze a byly zadlužené ještě z minulých voleb. Během i toho následujícího roku se budou snažit proto tento handicap srovnat. Na konci příštího roku pak bude kongres ODS, na kterém se odhalí další rozštěpení této strany, a to povede k dalším neshodám nejen uvnitř strany samotné, ale i ve vládě. Nahrávat to bude TOP 09 - ta tím pádem posílí,“ rozebral pro ParlamentníListy.cz detailně politologický pohled na budoucnost Dufek. Dodal, že další kauzy a rozkol uvnitř velkých stran - to všechno budou síly, které budou roztáčet šance vzniku a nárůstu sympatií i různým iniciativám - jako je třeba ANO 2011 Andreje Babiše. „Nedá se ovšem vyloučit, že vzniknou i další, se stejnými či podobnými šancemi uspět,“ naznačil Dufek. Dnes již víme, že se nemýlil – politických hnutí se objevilo na scéně přece jen několik – například Okamurův Úsvit.

Krize tehdy podle Dufkovy prognózy měla vyvrcholit na jaře 2013 pádem vlády, a poté vyhlášením nových předčasných voleb. „Svoji roli v tom prý bude hrát i fakt, že právě v tomto čase bude končit své funkční období prezident Václav Klaus. A i o něm se již delší čas spekuluje, že nehodlá odejít ani poté do politického důchodu - ba naopak. Že se může stát lídrem nové, pravicově orientované politické strany,“ naznačil odborář.

Co řekl Václav Klaus ve středu 28. srpna o svých politckých záměrech?

V posledních dnech, zejména po dramatických událostech minulých týdnů a měsíců, jsem se spolu s řadou podobně uvažujících lidí vážně zabýval pokusem využít říjnových parlamentních voleb ke svému opětovnému vstupu do každodenní politiky.

Jsem si vědom toho, že jsem tím vzbudil nemalá očekávání, o čemž svědčí velké množství pozitivních reakcí jak lidí zevnitř dnešní politiky, tak i běžných občanů. Všem z nich za to děkuji.

Po velmi intenzivní práci a desítkách schůzek a jednání jsem zjistil, že v krátkém čase, který do voleb zbývá, lze sice vytvořit volební subjekt, který by určitým způsobem mohl uspět, ale nesplňoval by představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit. Proto jsem se – po dlouhém a bolestném rozhodování – rozhodl v těchto volbách nekandidovat.

Nesmírně oceňuji, že mnoho jednotlivců, politických hnutí i menších politických stran bylo ochotno překročit nejen své názorové rozdíly, ale i rozdílnost svých bývalých politických angažmá, kdy si často byli spíše soupeři než spojenci.

K různým spekulacím chci jasně říci, že nejvíce pozitivního v tomto pokusu o rychlé vytvoření nového politického subjektu vykonala Jana Bobošíková. Našel jsem v ní největší ochotu hledat řešení, které by mohlo integrovat velmi různorodou skupinu lidí obdobně cítících vážnou situaci naší země a tragický stav naší politické scény. Jí chci poděkovat zvlášť.

Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou. Po uskutečnění předčasných voleb a po seznámení se s jejich výsledkem jsem připraven – společně se všemi, kteří o to budou stát – se ptát, co s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, Občanskou demokratickou stranou, v budoucnu učinit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …