Hanba, perly sviním. Na sjezdu seniorů se nadávalo na vládu

17.05.2013 16:17

UVNITŘ FOTOGALERIE Sál s názvem Přítomnost v budově Českomoravské konfederace odborových svazů se v pátek hemžil lidmi, kteří si u svého věku – až na malé výjimky – již píšou onu příponu „-sát“. Stal se totiž místem 2. sjezdu Rady seniorů České republiky. A jak se dalo čekat, zazněla tam mnohokrát velmi silná slova a prohlášení.

Hanba, perly sviním. Na sjezdu seniorů se nadávalo na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: 2. sjezd Rady seniorů ČR se konal v Domě odborových svazů

„Žijeme v těžké době, a proto jsou očekávány i od nás odpovědi na řadu otázek,“ tím začal svůj projev na pátečním sjezdu předseda Rady Zdeněk Pernes. Následně pak přidal celou řadu faktů, kterým předcházely věty ve smyslu: Co bylo seniorům ukradeno, musí být vráceno!

Pernes však připomněl mimo jiné například to, že muži chodí v posledních letech v průměru o 8 měsíců později do penze a ženy až o 16 měsíců. „V roce 2035 se to vyrovná a do důchodu půjdou lidé obou pohlaví v 67 letech. Dá se hovořit o tom, že Česká republika dělá na svých lidech experiment, kdy zavádí různé změny právě v období, co penzijního věku dosáhly nyní silné poválečné ročníky. Je totiž zřejmé, že demografické prognózy jsou zcela jiné než realita,“ uvedl ve svém projevu dále Zdeněk Pernes, šéf rady seniorů.

Připomněl také to, že v nominální hodnotě jsou letos penze nižší o 400 korun, příští rok o 600 korun. To představuje, jak Pernes připomněl, průměrné snížení o pětinu.

„U žádné předchozí vlády nedošlo k tak dlouhodobému poklesu kupní síly příjmu seniorů, jako v případě této vlády. A to si na nás ještě vymyslela zrušení slevy na dani pro pracující důchodce,“ poznamenal Pernes, který připomněl i to, že by měla být ve společnosti větší snaha o mezigenerační spravedlnost.

Jinak se žije se sto tisíci, jinak s deseti tisíci

„Patříme k nejméně zadluženým zemím v Evropské unii, ale na životech seniorů to nijak není vidět. Ono se totiž jinak žije politikům se 100 tisíci korunami a důchodcům s průměrnou penzí jen něco málo přes 10 tisíc korun. Když k tomu přidáme kvůli zrušené regulaci nájmů mnohdy až lichvářské nájemné v bytech, které často výší nájmu ani svoji kvalitou neodpovídají, a bytovou politiku, která nenabízí seniorům prakticky žádné východisko, tak musíme k nápravě tohoto stavu neustále politiky vyzývat.

Ale zdá se, že česká politická scéna má jiné starosti, než aby alespoň 30 tisícům osamělým seniorům s nejnižšími důchody, které mnohdy na nájemné ani nestačí, nějak pomohla. Z toho vyplývá, že málo zemí je na tom tak špatně jako my, i když tu máme například zdravé a vysoce ziskové banky. Zažíváme tedy nebývalý útok na skromnost a kvalitu života občanů, a to nejen seniorů.

Přesto si politici nezapomněli svoje příjmy navýšit o 4 až 6 tisíc korun. Ten, kdo hlasoval pro vše, co snížilo životní standard seniorům, nesmí být v dalších volbách zvolen,“ uvedl dále v zahajovacím projevu Pernes. Nakonec poznamenal, že je velmi rád, že poprvé za dvacetiletou historii sjednoceného důchodcovského hnutí přijal pozvání i prezident republiky. Miloš Zeman později ve svém projevu mimo jiné dal seniorům jasně najevo, že i on je jeden z nich. Bylo to v souvislosti s kritikou mediálního obrazu. Miloš Zeman řekl jasně, 'mediálního obrazu nás seniorů'.

Nutno dodat, že jak slova předsedy rady seniorů, tak i slova prezidenta si vyžádala v sále mohutný potlesk všech přítomných.

Senioři jsou obětí systému, pronesl předseda Senátu

I podle předsedy Senátu Milana Štěcha, to, co se děje v posledním roce ve vztahu k seniorům, je neadekvátní a neslušné. „Senioři jsou obětí systému. Ale ne že bych chtěl tuto vládu hanit, to totiž není třeba, ona už své renomé má tak jako tak,“ rýpl si při svém vystoupení.

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil pak byl dle tradice výrazně ostřejší. Po kritice vlády přidal konstatování, že pokud svůj postoj k občanům a dalším krokům, které nabízejí někteří analytici odborů, vláda nevezme v potaz, bude to mít dopady na všechny skupiny obyvatelstva.

Jako házet perly sviním...

„Udělali jsme řadu návrhů na řešení pro současnou vládu, ale ta mlčí. To je jako házet perly sviním,“ uzavřel Zavadil svůj projev, na který měl – stejně jako všichni jeho předřečníci - limit tři minuty.

Nutno dodat, že na akci byli pozváni i další politici, včetně reprezentantů vlády. Ludmila Müllerová (TOP 09), Leoš Heger (TOP 09) i Miroslava Němcová (ODS). Všichni se však omluvili.

Z peněz, o které přicházejí senioři, se financují nesmyslné projekty

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka seniorům připomněl, že jeho strana byla vždy tou, která hájila zájmy seniorů a vždy i do budoucna hájit bude. „Pokud chceme dosáhnout změny, nemůže to ale být s vládou ODS a TOP 09, protože tato vláda vás, seniory, obětovala. Z těch peněz, o které přicházíte, se financují nesmyslné projekty a nahrávají se těm nejbohatším,“ uvedl.

Když se později dostal k řečnickému pultu místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, jeho slova směrem k seniorským delegátům v sále byla ještě tvrdší.

„Bez zásadní změny české politiky se změny budete domáhat jen velmi těžko. Bude to tvrdá práce a velký boj, dosáhnout zase toho, aby slovo solidarita nebylo pokládáno za sprosté slovo,“ hřímal zpoza řečnického pultu Hašek. Při té příležitosti připomněl předvolební klip Přemluv bábu, přemluv dědka. Uvedl pak i to, že ve stavebnictví přichází měsíčně o práci 20 tisíc lidí, poněvadž jeho objem klesá, zatímco DPH se za pět let zvýšilo o 15 procent.

„Někdo možná pokládá za samozřejmé, že má po čem jezdit, že tu fungují nemocnice, ale ono to bohužel, samozřejmostí není. Stojí za tím dennodenní náš boj o to, aby se tyto sociální funkce státu zachovaly – to je třeba si připomenout,“ pokračoval dál Michal Hašek. V jeden moment pak velmi hlasitě na adresu vlády pronesl slovo: „HANBA“.

Je třeba ke zdraví přát také štěstí, upozornil Falbr

Zajímavým hostem sjezdu byl i europoslanec Richard Falbr. Ten pochválil prezidenta za to, že seniory přišel pozdravit a vyseknul mu poklonu, když pronesl: „Zemanova vláda byla vůbec tou nejlepší v České republice po roce 1989.“

Svůj projev pak ukončil s přáním štěstí všem zúčastněným. A vysvětli i to, proč štěstí preferuje před zdravím, které zaznívá s přáními pro seniory nejčastěji. „Víte, na Titanicu byli také všichni zdraví, ale nakonec jim to nebylo moc platné.“

Krátce po poledni, poté, co projevy hlavních hostů skončily, se zhruba 100 účastníků sjezdu odebralo na oběd. Svíčkovou omáčku a knedlíčkovou polévku si většina z nich pochvalovala. Jak totiž od některých stolů zaznívalo, takový přepych – kterým je míněno dát si oběd mimo domov a s masem – si v dnešní době nemůže každý důchodce dopřát. I proto se tam prý sešli – aby se to změnilo a bylo lépe. Aby stáří mohlo být důstojné…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …