Hašek lituje Paroubka. Nebude prezident a tak se nám mstí. Smutný konec

19.02.2012 14:56

Exšéf ČSSD Jiří Paroubek si ohledně kritiky své někdejší strany nedá pokoj. Na své spolustraníky teď útočí i kvůli prezidentským kandidátům. Sociální demokraté se mu ale smějí. Prý je jim ho líto.

Hašek lituje Paroubka. Nebude prezident a tak se nám mstí. Smutný konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

ČSSD se dohodla na dvou kandidátech na post prezidenta republiky. Kromě místopředsedy této strany Jiří Dienstbiera se jím stal i ekonom Jan Švejnar.

Právě to zdvihlo ze židle bývalého šéfa této strany a předsedu NS-LEV 21 Jiřího Paroubka. Podle něho nominací Jana Švejnara strana tohoto kandidáta pro post hradního pána "prakticky odstřelila".

Odstřelený Švejnar

Paroubkovi se nelíbí zejména sociálnědemokratická nerozhodnost. Kritiku ČSSD i nejednoznačnost názorů, co se prezidentské kandidatury týče, vytkl Paroubek ČSSD ve svém textu s názverm "ČSSD prakticky odstřelila jednoho ze dvou levicových kandidátů na prezidenta". Zveřejnil jej na webu své nové strany.

Poslanci sociální demokracie ale se vůči jeho názoru ostře vymezují. Třeba jihomoravský hejtman Michal Hašek se spíše než k prezidentské volbě, na niž byl v souvislosti s Paroubkovým názorem tázán, obul právě do svého expředsedy.

Hašek: Paroubka je mi líto

"Jiřího Paroubka je mi už líto. Jeho nový politický projekt, kvůli kterému opustil ČSSD, je totální propadák, on to samozřejmě ví, a tak si vylévá zlost... Smutný konec bývalého úspěšného premiéra s vlastními prezidentskými ambicemi," řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda ČSSD Hašek. Připomněl také, že to byl právě Paroubek, kdo v roce 2008 dohodl Švejnarovu podporu u Strany zelených a lidovců.

Knížecí masáž

A ani další poslanci ČSSD s Paroubkem nesouhlasí. "Pocit, že by ČSSD svou podporou Jana Švejnara odstřelila, nemám. Jan Švejnar je podle mého důstojným kandidátem, u kterého není vyvíjena oproti jiným hysterická mediální masáž skrze ideově spřátelená média tak jako například u pana Schwarzenberga a Lidových novin, které by se mohly s klidem přejmenovat na noviny Karla Schwarzenberga," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák.

Švejnar? Paroubkův objev

Také jeho spolustraník Antonín Seďa se nedomnívá, že by Švejnar byl prezidentskou kandidaturou ČSSD odstřelen. "Pan předseda Paroubek se mýlí. ČSSD se stále nerozhodla, koho nakonec podpoří, ale zahájila vnitrostranickou diskuzi o zveřejněných návrzích. Pan Paroubek jaksi pozapomněl, že možná budoucí podpora Švejnara bude pouhým doporučením ČSSD n ašim spoluobčanům pro jejich rozhodnutí. A to teď jakkoliv předjímat je věštění z křišťálové koule," řekl ParlamentnímListům.cz sociální demokrat Seďa.

Sociální demokrat Jiří Koskuba stojí na rozcestí. "Sám nevím, je-li pro mne samotného pan Švejnar tím pravým. Prezidentem bych chtěl, jak jsem již řekl, Čecha nebo Češku," uvedl pro ParlamentníListy.cz. "Názory Páně Paroubkovy na zřetel brát nehodlám. Nechť kandidují jeho lidé a ukáže se," dodal. V přímé volbě podle něho budou mít roli spíše "prachy a média", uzavřel Koskuba.

Politolog: Paroubek může mít pravdu

Politolog Zdeněk Zbořil se v souvislosti s prezidentskými kandidáty staví spíše na stranu Paroubka. Švejnarovo "odstřelení" prý podle něho "může být pravda". Švejnar se podle něho navíc v poslední době kolem ČSSD příliš neobjevuje. "Možná dojde ještě na ty odmítající kandidáty: Pavla Rychetského a Petra Pitharta," uvedl pro redakci politolog.

Kromě Jana Švejnara, který se v nedávných průzkumech veřejného mínění mezi občany držel na druhém místě, se do boje o nástupce Václava Klause vydá i exšéf úřednické vlády Jan Fischer, který má v současnosti mezi Čechy největší podporu. Mezi další prezidentské kandidáty patří třeba Jana Bobošíková nebo Miloš Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …