Hazard ničí sever. Vede k dluhům a kriminalitě. Radnice se k Achillově patě ale staví různě

20.07.2013 23:20

Drogy, alkohol a také hazard – podle amerických analytiků z Bloomberg jsme státem největších neřestí a severní Čechy tomu nezanedbatelně napomáhají. V automatech tu často končí sociální dávky, kterých sem, do regionu s nejvyšší nezaměstnaností, putuje ze státního rozpočtu nemálo. K hazardu, který je kupodivu Achillovou patou právě chudých regionů, se ovšem města a politické strany staví různě.

Hazard ničí sever. Vede k dluhům a kriminalitě. Radnice se k Achillově patě ale staví různě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Herna v Mostu

Chomutovští politici posvětili jednu novinku v červnu. Hazard smí být provozovaný již jen ve dvou místech ve městě. Zastupitelé města rozhodli o zrušení časové regulace hazardu, která povolovala provoz videoloterijních terminálů na území města pouze v době od 8 do 14 hodin. „Časová regulace byla provizorním řešením stavu, kdy ministerstvo financí neakceptovalo naši předchozí vyhlášku plošného zákazu a licence na přístroje nechalo v provozu po přechodné období tří let,“ uvedl primátor města Jan Mareš (ČSSD).

Nyní po rozhodnutí Ústavního soudu, který dal za pravdu obcím, že mohou na svém území hazard regulovat, se hodlá Chomutov vrátit k dříve navrženým krokům. Tím byl plošný zákaz s výjimkou určených míst.

„Původní čtyři místa, kde bude moci být i nadále provozovaný takzvaný bednový průmysl, jsme na základě ohlasů občanů snížili na dvě. Jsou to bývalé kryty civilní obrany, jeden za sportovní halou a druhý na okraji sídliště Zahradní, kde je herna celá léta,“ dodal primátor s tím, že město vždy prosazovalo variantu regulovaného hazardu.

Definitivní hazardní blackout v Děčíně?

V Ústeckém kraji ovšem působí politické subjekty, které mají k výhernímu průmyslu zcela absolutní zamítavý postoj. Například Volba pro město Děčín, která má své zastoupení ve vedení města Děčína. Členové politického uskupení jsou pro absolutní zákaz hazardních her.  „Volba pro město Děčín je jediná politická síla ve městě, která je pro úplnou regulaci hazardu,“ uvádí děčínská radní Šárka Zimová Dostálová. Podle ní a jejích partajních kolegů je nejlepším řešením pro Děčín úplná regulace hazardu a v tomto směru hodlají usilovat o další kroky.

Na Mostecku naopak odteď benevolentnější

Na Mostecku nejsou ničím ojedinělým zátahy policie do hospod s výherními automaty. Nikdy ne bez úlovku. Často jsou hosty lidé bez příjmů ze zaměstnání. Ve výherních přístrojích končí mnohdy i celoměsíční sociální dávka. „Zdejší lidi jsou na dávkách, dostanou je, pak je prohrají, tak to je pak velký problém. Pak přijdou na řadu lichvy a dostanou se do situace, kdy už není cesty zpátky,“ potvrzuje obyvatel Chanova Petr Bažo.

Mostečtí zastupitelé v červnu schválili novou vyhlášku, která se hazardní kratochvíle týká. Kasina a herny vybavené funkčním monitorovacím zařízením se podle ní nebudou od příštího týdne již muset řídit časovým omezením při svém provozu. Pokud tedy půjde o kamery, které obrazově zaznamenávají celý průběh hry včetně účastníků. Doteď v severočeském statutárním městě platilo časové omezení na dobu, kdy je v ulicích nejvíc dětí, tedy v době od 6 do 8 a od 12 do 20 hodin. Ne všichni ale zákaz dodržovali. „Pokud provozovna, ať už bude mít kamerový monitoring nebo ne, poruší zákon nebo vyhlášku, například nechá hrát nezletilého, město v dané ulici hazard zakáže,“ uvedl primátor Mostu Vlastimil Vozka (Sdružení Mostečané Mostu).

O lichvě, která je důsledkem neuváženého utopení peněz v kasinech a vzniklé dluhové spirály, nedávno přímo v  Mostě, ale také se starosty Šluknovského výběžku hovořil osobně senátor Tomio Okamura. Jeho návrh novely příslušného zákona, který by lichvu omezil, respektive konkrétně stanovil maximální výše úroků u spotřebitelských půjček, by se měl rovněž dostat na stůl zákonodárců. Letos se Okamura spolu s dalšími senátory připojil k legislativní změně výplaty sociálních dávek. Tento návrh byl Senátem schválen v závěru června.

Kdo vlastně chce peníze z hazardu?

Téma financí z hazardu je v těchto dnech probíráno i s ohledem na poslání portálu www.nevladkybezhazardu.cz. Sdružují se zde neziskové organizace, které jsou přesvědčeny a chtějí dát najevo, že peníze z hazardu, které putují do státního rozpočtu, nechtějí využívat pro své prospěšné služby. Jako neetické považují přijetí peněz z gamblingu například sdružení jako Děti Země, Člověk v tísni a mnohé další.

„V Ústí nad Labem jsme zmapovali situaci týkající se provozování výherních automatů, neregulovaný hazard devastuje celé rodiny podobně jako užívání tvrdých drog. Jeho důsledkem je zvýšený počet klientů našich sociálních služeb, radikální snížení příjmů rodin a vytváření latentně kriminálního prostředí,“ popisuje situaci ze severu kupříkladu Tomáš Urban z Člověka v tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …