Horká chvilka státního žalobce v kauze Tatra. Odposlech zarazil i tlumočnici

20.01.2014 17:15

Dnešní den nebude pro státního žalobce Dušana Táborského rozhodně patřit k těm šťastným. Docela by šlo i říci, že tento bývalý prokurátor z časů komunistického režimu zažil své Waterloo. Jeho klíčový důkaz v žalobě proti zbrojíři Michalu Smržovi, zvukový záznam, ve kterém měla údajně zaznít jeho žádost v angličtině o provizi vůči generálnímu řediteli Tatry Ronaldu Adamsovi, totiž doslova v přímém přenosu zpochybnila soudní tlumočnice.

Horká chvilka státního žalobce v kauze Tatra. Odposlech zarazil i tlumočnici
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

„Jak z toho mohl někdo vůbec něco dát na papír?“ ptala se soudce zoufale tlumočnice poté, co obžalovaný zbrojař s úspěchem napadal její překlad. Pravda je, že i soudce byl z kvality nahrávky nemile překvapen.

Stejně jako dopoledne před ním Martin Barták, i Smrž odmítl odpovídat na otázky žalobce Táborského, který spadá pod ostravské státní zastupitelství. „Velmi se cítím poškozen jednáním pana státního zástupce, který se vším, co měl, šel hned do médií. Proto na jeho otázky nebudu před zde přítomnými novináři odpovídat,“ postěžoval si Smrž. Faktem je, že žalobce se už dopoledne při čtení žaloby více než na senát soudu obracel na přítomné novináře.

Smrž také zpochybnil důvody a motivaci, které Adamse vedly k tomu, že s nahrávkou pořízenou na vlastní diktafon během obchodního jednání se Smržem přišel až tři roky po jejím pořízení. „Jsem navíc přesvědčen, že se s nahrávkou manipulovalo,“ kategoricky prohlásil Smrž. Podle něj za tím stojí společenská objednávka a snaha novináře Mladé Fronty Jana Kroupy o „sólokapra“.

Také druhý spoluobžalovaný v dnešní kauze, bývalý vrcholný český politik Martin Barták, upozornil na možnou osobní animozitu Kroupy vůči sobě. „Musím bohužel říci, že jsem rád, že po těch třech letech, co se celá kauza táhne, po těch letech excesivního chování státního zastupitelství proti mně, se celá věc dostala konečně k nezávislému soudu,“ řekl po skončení dnešního líčení Barták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …