Husarský kousek moravského starosty. Obědvá ve školce

18.03.2012 15:59

Město Kuřim na Brněnsku žije už několik týdnů zajímavým sporem. Je za ním nespokojenost části rodičů dětí z mateřských škol, jejichž děti se stravují jídlem, které se centrálně vaří ve školní kuchyni. Takové problémy nejsou jistě ojedinělé a už se mnohokrát objevily a asi se objevovat vždycky budou. Ovšem způsob, jakým se do řešení problému vložil starosta města Kuřim je skutečně originální.

Husarský kousek moravského starosty. Obědvá ve školce
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

 Z prvního muže obce se stal dobrovolně degustátor dětské stravy, když se za své s vervou pustil den co den do produktů, které jsou určeny spíše pro dětské žaludky.  A i když to spor zatím nevyřešilo, jistě si získal sympatie a navíc se ještě postaral o další, nezávislé hodnocení.

Začalo to salátem

Prapůvodem sporů a prvním krokem k sérii dalších jednání byl zeleninový salát, který až do kanceláře starosty donesla nespokojená maminka. Bezprostředně po doručení zeleninové pochutiny dorazila do kanceláří kuřimských úředníků na vedení města také petice rodičů nespokojených se skladbou stravy v kuřimských mateřských školách. Jedná se o všechny pobočky Mateřské školy Kuřim, která má několik pracovišť, kam jsou rozvážena jídla z jedné kuchyně.

Pod peticí byla podepsána více než stovka rodičů, kteří  si stěžovalo především na nízkou kvalitu jídla, údajně časté zařazování polotovarů, používání uzenin nebo sterilované zeleniny, časté zařazování margarínů, moučníků z prášku, na nedostatečný pitný režim dětí i na nedodržování technologických postupů, kdy byla některá jídla připravována den dopředu.



Záležitost se pak stala předmětem široké diskuse i těch občanů, kteří s mateřskou školou nemají vlastně už nic společného díky, tomu, že se událost zmedializovala prostřednictvím obsáhlého článku autorky petice v kuřimském měsíčníku Zlobice. faktem však je, že stížnost autorky provázelo i vyjádření í ředitelky mateřské školy, která zdůrazňuje, že kuchyně v MŠ plní všechny závazné normy pro tento stupeň a stravu považuje za vyhovující.

Test zatím spor nerozhodl

Ve snaze rozhodnout spor co nejlépe, dohodlo se vedení města na společné schůzce se zástupci rodičů, ředitelkou MŠ a vedoucí kuchyně MŠ. Současně se však starosta města Drago Sukalovský rozhodnul k zajímavému experimentu. Po dobu jednoho týdne společně s vybranými zástupci rodičů na vlastní kůži, respektive žaludek, testoval stravu kuchyně MŠ. Veškeré náklady na tento bezesporu zajímavý experiment hradil starosta ze své kapsy. Hodnocení denního menu ve školce pak starosta den po dni zveřejňoval na svých stránkách na Facebooku. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma, které zajímá mnoho kuřimských občanů, převzaly tyto komentáře i facebookové stránky města Kuřimi: www.facebook.com/Kurim. V diskuzi   se díky tomu objevily i nekritické názory rodičů, kteří jsou naopak se stravou v MŠ spokojeni, respektive jejich dětem ve školce chutná. Ino co žaludek a jazyk, to zřejmě jiná chuť.

Na řadu přijdou experti

Ostatně to se týkalo i samotných účastníků experimentu. Některá jídla jim chutnala, jiná příliš ne. „Zejména zástupci rodičů vyčítali kuchyni MŠ časté používání množství rostlinných tuků ve svačinách, tuhé maso k obědu nebo přeslazené nápoje. Subjektivní testování ukázalo, že názory jsou různé. Také z toho důvodu nakonec jednání zástupců rodičů, kteří podepsali žádost o lepší stravu v MŠ, s vedením a kuchyní MŠ iniciované radnicí vyústilo v dohodu o nezávislém posouzení. Zástupci rodičů i zástupci MŠ vyberou každý jednoho experta na výživu a ti budou v dubnu posuzovat složení jídelníčku v MŠ i skutečnou kvalitu stravy. Starosta Sukalovský vyjádřil naději, že výsledek této odborné expertízy pomůže najít řešení, které by vedlo ke spokojenosti obou stran a pokud možno všech rodičů a hlavně dětí z MŠ,“ uvádí k nevšednímu testu Soňa Šmahelová z kuřimské radnice.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Martin Šimák

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …