Imigrantská špíno, vrať se zpět! Český muslim si stěžoval na nadávky, zatímco vedle demonstroval Konvička

14.03.2015 19:30

REPORTÁŽ Přibližně tři stovky příznivců iniciativy Islám v ČR nechceme vyrazily dnes ve čtyři hodiny odpoledne na náměstí Přemysla Otakara v Českých Budějovicích. Mluvil k nim nejen organizátor akce - vysokoškolský profesor Martin Konvička, ale také například exmuslimka Pavlína Bitarová. Na protest proti této demonstraci se souběžně konala další akce u katedrály sv. Mikuláše, hned vedle náměstí. Tam se ale sešla pouhá třicítka lidí.

Imigrantská špíno, vrať se zpět! Český muslim si stěžoval na nadávky, zatímco vedle demonstroval Konvička
Foto: David Hora
Popisek: Lídr iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička na demonstraci v Českých Budějovicích

"Korán není Bible! Chraňme Evropské hodnoty! Chceme právní stát, ne šaríu." Takové a podobné transparenty třímali v rukou lidé, kteří přišli demonstrovat proti islámu.

Pavlína Bitarová byla zapálenou muslimkou v Brně. Dnes už ale ví, že to byla velká chyba. "V mešitě vám řeknou, že konverzí jsou smazány všechny předchozí hříchy, takže jsem se zpočátku cítila euforicky a vnitřně očištěna,“ vzpomínala Pavlína na českobudějovickém náměstí na dobu krátce poté, co se rozhodla konvertovat k islámu.

Pak ale přišlo rozčarování. "Stupňoval se tlak komunity na zahalování, na to, abych přerušila kontakty se svými přáteli,“ vyprávěla bývalá muslimka shromáždění na náměstí. Zažila domácí násilí, bití a později se od kamarádek muslimek dozvídala, že jsou na tom stejně. Od islámu nakonec odešla. Jak říká, pomohli jí členové iniciativy Islám v ČR nechceme.


Bývalá muslimka Pavlína Bitarová

"Naším cílem je zastavit šíření islámu v České republice. Nedopustit, aby se v Česku a v dalších zemích bývalého východního bloku stalo to, co v západní Evropě, že dneska už za kritiku islámu jsou lidé zabíjeni, vyhazováni z práce, bojí se veřejně promluvit. Islám není nic jiného než totalita, omezení všech svobod, kterých si vážíme, o které jsme před 25 lety tolik usilovali,“ řekl Martin Konvička.

Dodal, že s účastí lidí na dnešní akci je rozhodně spokojený. Navíc ji na sociálních sítích podpořilo už během týdne více než 700 lidí.

Během akce byly ve stánku vedle jeviště k dostání trička, šály a další suvenýry, které na sobě měly většinou nápis islám v ČR nechceme, ale také například Je suis Charlie, připomínající vražedný útok na redakci francouzského časopisu.


Součástí demonstrace byly i prodejní stánky s tričky

Konvičku jsme nechtěli

"Konvičku jsme v ČB nechtěli, nedá se nic dělat, je tady! Soužití je lepší než nedůvěra! Proti blbým kecům!" Takové nápisy měly pro změnu transparenty, jež si připravila skupinka lidí, která naopak protestovala proti akci na náměstí. Sešla se ve stejnou dobu, jen o kousek dál, u katedrály svatého Mikuláše. Sem ale dorazilo podle policie přibližně jen třicet lidí. Nenechme si diktovat strachem – Islamofobie není řešení, byl název protestní akce proti demonstraci na náměstí.

"Jsem muslim po rodičích. Už to, že jsem cizinec, je tady problém. Dost často slýchávám 'imigrantská špíno, vrať se zpět' a podobné narážky,“ vysvětloval jeden z účastníků demonstrace u katedrály Enes Zaimovič. Je původem z Jugoslávie a jeho rodina přišla do České republiky v 90. letech, když v Jugoslávii začala válka.

"Mám problém s tím spolkem Islám v ČR nechceme především kvůli jejich postoji k uprchlíkům, a to hlavně muslimským. Všichni muslimové přece nejsou stejní,“ rozčiloval se protestující proti akci sdružení Islám v ČR nechceme Adam Tomáš.

Obě akce sledovala policie. Jak řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner, vše proběhlo bez problému.


Souběžně s demonstrací Martina Konvičky probíhala akce proti islamofobii v ČR

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …