Inženýrka z Rathovy kauzy vypovídala: Pancová si řekla o provizi 24 milionů

08.08.2013 17:20

Při rekonstrukci zámku Buštěhrad za 200 milionů korun údajně požadovala exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner Petr Kott provizi 20 až 24 milionů. Soudu to ve čtvrtek řekla podnikatelka Ivana Salačová při projednání kauzy poslance Davida Ratha, který je obžalován s dalšími deseti lidmi z korupce. Salačová je mezi nimi, ale jako jediná má statut spolupracující obviněné, proto jí hrozí nižší trest.

Inženýrka z Rathovy kauzy vypovídala: Pancová si řekla o provizi 24 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Původně měl vypovídat celý den Rath. Nakonec ale požádal soud, aby mohl kvůli únavě pokračovat v pátek. Soud mu vyhověl a vyzval k výpovědi Salačovou. Ta nejdříve popsala, jak se seznámila s dalšími obviněnými. „S Pancovou a Kottem mě seznámil projektant Pavel Procházka ze společnosti Aria, ptal se na reprezentativní prostory pro Středočeský kraj. Řekla jsem mu o zámku Buštěhrad," řekla soudu.

Výběrová řízení na míru?

Prvních schůzek k připravované rekonstrukci zámku se prý účastnil i obviněný Pavel Drážďanský, zástupce společnosti Konstruktiva Branko, která nakonec v tendru zvítězila. Pancová se podle Salačové o rekonstrukci radila s Davidem Rathem. Rath ve své výpovědi uvedl, že se příprav na výběrové řízení neúčastnil, jen se snažil řešit problémy, které podle něj nastaly v závěru.

Salačová figurovala vedle případu zámku také při rekonstrukci Gymnázia Hostivice. Uvedla, že mechanismus byl v obou případech stejný: Na začátku se vybrala předem firma, která měla zakázku vyhrát, a té se na míru připravila dokumentace. V případě gymnázia měli prý Kott s Pancovou dostat celkem 2,8 milionu korun. Rathovo jméno Salačová nepotvrdila, stejně jako v případě zámku. Popsala také údajné předávání a dělení úplatků. Obviněná tvrdí, že se používala kódovaná řeč a obžalovaní peníze nazývali „králíky".

Porušil státní zástupce Jirát pravidla?

Salačová se prý setkala s Drážďanským a odjeli za Pancovou. Každý vezl krabici vína. Salačová svoji krabici už prý neviděla. To se odehrálo 14. května 2012, kdy policie zatkla Ratha a další obžalované. Politik měl podle policie tehdy u sebe sedmimilionový úplatek v krabici od vína. Rath to trvale odmítá a ve své předchozí výpovědi tvrdil, že kriminalisté manipulovali s důkazy.

Rathův advokát Roman Jelínek si stěžoval na vedení výslechu žalobcem Petrem Jirátem. Státní zástupce prý použil úřední záznam výslechu, který není u soudu přípustný. Jirát namítal, že neměl dost času na přípravu, protože s výslechem Salačové nepočítal. Salačová upřesnila, že v případu vypovídala celkem třikrát. Úplná je podle ní třetí výpověď, ve které se přiznala ke korupci. Pak se prý po debatě s rodinou rozhodla, že se pokusí získat status spolupracující obviněné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…