Izraelský velvyslanec před publikem šťoural do politiky USA a varoval svět

23.03.2015 12:46

REPORTÁŽ „Jaderná zbraň v rukou Íránu je nebezpečím ne pro Izrael, ale pro celý svět,“ důrazně varoval před možnou hrozbou velvyslanec státu Izrael Gary Koren. Připomenul i další bezpečnostní nebezpečí: „Hizballáh má víc raket než všechny evropské armády dohromady.“ Na besedě při příležitosti ukončení série pořadů s názvem „Chaverut – Přátelství“ ve Valašském Meziříčí také podrobil kritice politiku elit: „ISIS v Iráku vyhlazuje křesťany, Kurdy a další menšiny a svět nedělá v podstatě nic.“

Izraelský velvyslanec před publikem šťoural do politiky USA a varoval svět
Foto: Daniela Černá
Popisek: Velvyslanec státu Izrael Gary Koren na besedě ve Valašském Meziříčí

Na pokrytectví evropských médií, na něž upozorňoval Gary Koren v minulosti, poukázal také v úvodu spoluorganizátor akce, člen místního zastupitelstva Bohdan Mikušek (KDU-ČSL), který se na besedě ujal role moderátora. „Média mlčí o civilistech, dětech, kteří zemřeli následkem teroristických útoků ze strany Hamásu,“ připomenul některá Korenova slova. „Našel jsem i pozitivní věc, že Českou republiku dává za příklad země, kde se Židé mohou cítit bezpečně,“ dodal. Beseda velvyslance státu Izrael v ČR J. E. Garyho Korena a poslance Evropského parlamentu Pavla Svobody s názvem Aktuální situace na Blízkém východě se konala ve velkém sále zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Šlo o pořad k ukončení série akcí věnovaných Izraeli s názvem „Chaverut – Přátelství.“

Koren: ISIS v Iráku vyhlazuje křesťany, Kurdy a další menšiny a svět nedělá v podstatě nic

V diplomatických službách pracuje Gary Koren asi 30 let a v České republice rok a půl. Ve svém úvodním vstupu nejdříve připomenul vývoj česko-izraelských vztahů, pak se věnoval širšímu přijímání Izraele ve světě. „Existují politická očekávání a naši přátelé v USA nebo v Evropě po nás chtějí, abychom postupovali určitým způsobem, protože si myslí, že je to jediná naděje. My takové názory respektujeme a budeme dělat maximum. Prvořadým zájmem je ale zájem národní,“ uvedl Koren v reakci na rozdílné názory na palestinský stát. „Naši nejlepší přátelé nám říkali, že izraelsko – palestinský konflikt je zdrojem nestability na Blízkém východě. Když se podíváte na televizi, zrovna včera došlo k útoku radikálů v Jemenu. To nemá nic společného s izraelsko – palestinským konfliktem,“ uvedl také Koren. „Co se stane v Libyi? Na to nebude mít žádný vliv to, jak budeme jednat s Palestinci. Vliv může mít Evropa, pokud se rozhodne, že udělá více než před pár lety, když svrhla Kaddáfího a domnívala se, že to stačí. To, co se děje v Sýrii, kde už zahynulo 200 tisíc lidí! My máme pocit, že Evropě na těchto lidech záleží daleko méně než na tom, jak se bude vyvíjet řešení izraelsko – palestinského konfliktu. ISIS v Iráku vyhlazuje křesťany, Kurdy a další menšiny a svět nedělá v podstatě nic,“ dodal.

Koren: Jsou některé země na Blízkém východě zralé na demokracii?

Velvyslanec také řekl: „Pečlivě jsme sledovali, co dělají Američané v Iráku. Investovali miliardy dolarů do vyzbrojení nové irácké armády, poskytli jim velice sofistikované zbraně, a to vše se do jednoho, dvou týdnů zhroutilo po útoku ISIS,“ popsal Koren, připomenul Arabské jaro a zmínil, že například v Tunisku „by to mohlo fungovat.“ „V jiných zemích, jako je Egypt, vynesly svobodné demokratické volby do čela nedemokratické muslimské bratrstvo. Totéž se dříve stalo, mám na mysli pásmo Gazy, kde se dostal k moci Hamás. Vzbuzuje to otázku, zda-li jsou některé země na Blízkém východě zralé na demokracii,“ uvedl Koren s tím, že situace v zemích sousedících s Izraelem je vysoce nestabilní a žádný expert neřekne, jak se bude vyvíjet dál. „Nikdo neví, co se stane v Sýrii. Z některých evropských měst se ozývají hlasy, že by mohlo být lepší, když Asad zůstane u moci, jakkoli je to strašné,“ podotkl.

Koren: Jedna vysoce nebezpečná síla se jmenuje Írán

„Nemáme schopnosti a kapacitu ovlivňovat velké procesy na Blízkém východě. Snažili se o to Američané, ani jim se to nepodařilo,“ pokračoval v proslovu Koren a připomenul situaci před 20 lety, kdy se neúspěšně Izraelci snažili podpořit křesťany. „Jaké jsou bezprostřední výzvy? Jedna vysoce nebezpečná síla se jmenuje Írán. Je to země, která má velkou historii, je to velký národ s velkou aspirací, a asi to vše spolu souvisí. Když se spojí s rozštěpením v muslimských zemích mezi sunnity a šíity, tak z toho vzniká něco velmi nebezpečného. Ta aspirace Íránu, aby z šíitské větve islámu poprvé v historii učinil dominantní složku…Tento vývoj mimochodem vede k tomu, že se Izrael se pak ocitá na stejné straně jako umírněné sunnitské režimy,“ dodal s tím, že nemají co do činění jen s diktaturou, ale také s teokracií.

Koren: Hizballáh má víc raket než všechny evropské armády dohromady

Koren také varoval: „Osoby, které vidíme v televizi jsou jen loutky, mám na mysli prezidenta nebo ministra zahraničí. Nejnebezpečnější je snaha získat jadernou zbraň, která by pak měla odradit každého od jakékoli akce proti Íránu. Jaderná zbraň v rukou Íránu je nebezpečím ne pro Izrael, ale pro celý svět. Jediný rozdíl je snad v tom, že íránští vůdci hovoří otevřeně o likvidaci státu Izrael,“ dodal s tím, že operují také v Iráku, kde podporují šíity, bojují proti demokratickým silám namířeným proti Asadovi, jsou přítomni v Libanonu. „Hizballáh je největší teroristická organizace podporovaná právě Íránem,“ Otázka Íránu je podle něj nejdůležitější: „To je také důvod, proč premiér Netanjahu jel do Spojených států a promluvil v kongresu,“ vysvětlil. K celé problematice také doplnil: „Hizballáh má víc raket než všechny evropské armády dohromady,“ zdůraznil s tím, že jeho rakety mohou zasáhnout jakékoli místo v Izraeli. „Hamás musí být odzbrojen,“ vyzval také Koren. „Dobrovolně jsme Gazu opustili v roce 2005, nemáme v úmyslu se tam vracet. Gaza nepotřebuje zbraně na to, aby se proti nám bránila.“

Za českou politickou scénu se debaty účastnil europoslanec Pavel Svoboda 

Svoboda: V otázce izraelsko-palestinských vztahů hlasují Češi proti všem

Velvyslanec zmínil dlouhodobě dobré kontakty s elitními představiteli České republiky. Předpokládá větší spolupráci v oblasti technologických inovací nebo například kybernetické ochrany. Za českou politickou scénu se debaty účastnil europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL): „Když se hlasuje o otázkách vztahů mezi Izraelem a Palestinou, hlasují Češi proti zbytku Evropského parlamentu,“ popsal s tím, že případně se přidá pár další konzervativních politiků. Myšlenka vytvoření samostatného palestinského státu jako šance na dosažení míru je v podstatě sdílena většinou evropských států a jejich europoslanců.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …