Jak Máňa z kantýny došla až na vládu. Slavní umělci o politice, Zemanovi a volbách

13.08.2013 15:05

REVUE Režisér Zdeněk Troška si přeje, aby se Poslanecká sněmovna rozpustila co nejdřív. „Byla to prvobytně pospolná demokracie, co tady lidem poslanci servírovali,“ vysvětlil Troška ParlamentnímListům.cz ze střižny, kde dokončuje film Babovřesky 2. Výkony Nečasovy vlády přirovnal ke scénáři hodně špatné telenovely. „Každý večer v půl osmé jsme mohli zhlédnout další díl toho, jak Máňa z kantýny došla až na vládu,“ ironizoval režisér situaci posledních týdnů.

Jak Máňa z kantýny došla až na vládu. Slavní umělci o politice, Zemanovi a volbách
Foto: Produkce filmu Babovřesky
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Zatímco se poslanci už domlouvají na tom, jaká bude jejich strategie v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny, konkrétně jak to udělat, aby mohli ještě stihnout odhlasovat některé důležité zákony, umělci mají jasno. Předčasné volby totiž i oni převážně vítají, i když některým z nich prý nyní v době dovolených "ujel vlak". Nevědí totiž přesně, co se vlastně na politické scéně ten který den odehrává.

„Mám nyní prázdniny a nevím, co se v politice děje. Ale vím, že hodně. Ztrácím tak o tom přehled,“ přiznala třeba na rovinu ParlamentnímListům.cz stříbrná česká slavice Lucie Vondráčková – Plekancová. Politická situace jí ale jedno rozhodně není. „Předčasné volby asi nutné jsou,“ dodala.

„Nemám potřebu se k nynější politické situaci vyjadřovat,“ odvětil na otázky našeho webu herec Marek Vašut. Ten to před pár měsíci od některých médií pěkně schytal, a to jako podporovatel Miloše Zemana.

„Kancelář prezidentského kandidáta Miloše Zemana navštívil dne 3. prosince herec Marek Vašut, aby Miloši Zemanovi vyjádřil svou podporu v prezidentské kandidatuře,“ psalo se totiž na sklonku loňského roku na Zemanově kandidátském webu. A strhla se mela... O měsíc později proto už Vašut byl opatrnější. Vysvětlil třeba ve studiu České televize, že podpora politiků umělci je v pořádku, ovšem ve společnosti vládne zbytečná hysterie. Reagoval tím kupříkladu na situaci, která vznikla okolo jeho hereckého kolegy Martina Dejdara a scénáristy Jana Stránského. I Dejdar totiž podporoval Zemana...

Ovšem co další umělci?

Stav české politiky už popisoval v knize

„Měl jsem v prosinci srdeční příhodu a od té doby nevím, co se v politice děje. Nesleduji ji tak nyní, dostávám jen zprávy od lidí, kteří četli mou poslední knihu 'Mráz přichází z Hradu' a říkali mi, jak jsem se trefil do mnoha věcí typu Nagyová a tak dále. Neznám ale peripetie nynějších událostí, tak mi odpusťte,“ odvětil ParlamentnímListům.cz český spisovatel a publicista Michal Viewegh. Ten vskutku ve své knize Mráz přichází z Hradu popisuje špatný stav české politiky a nešetří zde zejména prezidenta Václava Klause.

„Já se nechci vyjadřovat nyní ani k Miloši Zemanovi,“ dodal Viewegh, o němž je známo, že je příznivcem podnikatele Andreje Babiše.

Geislerová: Tluče se to už dlouho ode zdi ke zdi

„Já teď politiku nesleduji a to je špatně, neboť si myslím, že se lidé o politiku zajímat mají,“ řekla k dotazům ParlamentníchListů.cz herečka Aňa Geislerová. Prý tím, že je na mateřské, politiku "úplně vypnula".

„Takže mně jsou nyní předčasné volby skoro jedno. Ono se to tluče nějak už dlouho ode zdi ke zdi, takže jsem se na to od minulých voleb úplně 'vybodla'. Politika je totiž pro mě nyní hodně demotivující věc,“ přiznala herečka.

Sotva ale slyšela jméno Miloš Zeman, trošičku ožila. „Pokud zákony umožnily, aby byl právě Zeman zvolen za hlavu státu, tak co se dá dělat, když jej většina lidí chtěla a volby byly v pořádku? Lidi se ovšem na jeho konto mohou vyjadřovat, jak chtějí, což si myslím, že je také demokracie. On ale podle mého skutečně vykazuje určité prvky diktátora... Byl však holt zvolen, tak si musíme počkat, až budeme mít další šanci to změnit,“ poznamenala na konto hlavy státu.

Ovšem ani jméno Václava Klause jí ústa moc nerozvázalo. „Klausovy státnické zájmy vždycky byly spíše 'jeho'. Podle mne je ale hájily za něj jiní lidé, a ti jsou teď jinde. ODS tak Klaus už asi nepotřebuje,“ zmínila pak Geislerová k tomu, že právě po jménu Václava Klause v poslední době hojně volají někteří občanští demokraté.

Kubišová: Ještě jsme si nevydechli. Pořád nějaké novinky!

Zpěvačka a chartistka Marta Kubišová nejprve ParlamentnímListům.cz řekla, že se vrátila z dovolené a tak proto ani ona není „tak úplně v obraze“. „Nevím, co se v tomto státě děje. Ale pokud se ptáte na předčasné volby, tak na to nemám názor,“ pronesla Kubišová.

„Demokracie je dnes holt jiná, než jsme si mysleli v roce 1989, že bude. O od té doby totiž již uplynulo dlouhých 23 let... Já bych to nazvala 'zemanovskou demokracií'. Víte, u mne má stále důvěru Karel Schwarzenberg, kterého jsem v prezidentské volbě volila. Když vidím, co se děje teď, pod vládou tohoto prezidenta, tak u mne důvěra v Karla Schwarzenberga ještě více vzrostla. Vždyť my jsme si pod vládou tohoto prezidenta ještě nevydechli z novinek,“ zmínila Kubišová na konto hlavy státu.

Vůbec ji prý nevyvádějí z míry slova bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který k Zemanově prezidentování pronesl, že v Česku zavádí „putinovský systém“.

„K tomu bych se nerada vyjadřovala. Ale faktem je, že tahle celá situace kolem vlády a sněmovny znejistí nejenom byznys a hospodářství, ale hlavně lidi. Myslím, že opravdu málokdo nyní ví přesně, co tady politici odehrávají a jak to bude dlouho trvat. To je ale to zásadní, co škodí republice, škodí to lidem a to je pro mne směrodatné. Jestli budou volby v říjnu, nebo v listopadu, tak to je asi většině lidí úplně jedno,“ dodala.

Volby jsou zapotřebí jako sůl

Nakonec to slovně roztočil jen režisér Zdeněk Troška. Podle něj vláda pod taktovkou Petra Nečase byla „prvobytně pospolnou demokracií".

„Samozřejmě, že jsou nové volby zapotřebí. Je to velká potřeba jako soli. Protože tomu fandí celý národ, tak předčasné volby musí být. Tam se ukáže, kam bývalá vládní garnitura voliče dostala svým chováním. Ti se budou divit!“ řekl režisér.

Je přesvědčen o tom, že celá pravice v poslední době dělala vše pro to, aby se lidem zprotivila. Proto to nahrávalo třetí straně, tedy zemanovcům, kteří ale rozhodně demokracii v Česku neohrožují.

„Proč by šlo o ohrožení demokracie? Jestli si někdo myslí, že ti, co dosud byli 'nahoře', tak předváděli nějakou demokracii, tož jsou na velkém omylu. To mělo k demokracii strašně moc daleko. Byla to prvobytně pospolná demokracie,“ uvedl ke kritice vlády Petra Nečase.

Ke slovům exministra financí Miroslava Kalouska vůči Zemanovi se pak jen velmi hořce pousmál: „Já nechci být hulvát, ale myslím, si, že nemá zapotřebí se takto vyjadřovat, protože už stejně prohrál a páchal tady přitom ty největší škody on. Demokracie podle pana Kalouska a Schwarzenberga je opravdu tristní.“

Ať bouchá do stolu ještě víc

V jednom ovšem prý s nimi souhlasí a to v tom, že tady je cítit silná ruka Zemana.

„To mi vůbec nevadí. Já si totiž myslím, že by tady měla být vláda silné ruky. Někdo, kdo bouchne do stolu a řekne: A dost, pánové! Je sice čtvrt století od revoluce, ale kam jsme se to s naší demokracií dostali? Já proto Zemanovi fandím, a nebudu se ani zlobit, když bouchne do stolu ještě víc a řekne: Tak, pánové, tudy ne,“ poznamenal Troška.

„Někdo tady pořádek musí udělat a je jedno, jestli to je Petr nebo Pavel. To, co se odehrávalo v poslední době, co předváděla naše vláda, tak já jsem měl dojem, že to je telenovela a to ještě hodně špatná. Každý večer v půl osmé jsme mohli zhlédnout další díl toho, jak Máňa z kantýny odešla ze Sokolova na vládu. Vždyť se tomu směje celý národ! Bohužel směje, ale moc k smíchu to není, když si představíme, jak v tomto ´demokratickém zřízení´ zmizely porůznu miliony a miliardy,“ dodal režisér v možné narážce na kauzu Jany Nagyové a její působení v kanceláři premiéra Nečase.

„Jsem teď ve střižně, kde stříháme Babovřesky 2. O politice v tomto filmu nic není, to by už totiž nebyla komedie, ale tragédie,“ uzavřel Troška.

Kubelková: Zeman jen dává hrubou záplatu na velkou díru

Politickou scénu také prý sleduje jedna z nejkrásnějších „missek“, moderátorka a herečka Iva Kubelková.

„Ano, já sleduji, jak se kdo v politice chová, jak kdo reaguje. Podle toho, co ale vidím v posledních dnech a týdnech, tak si myslím, že předčasné volby jsou to nejeelegantnější a nejlepší řešení, co se v tuto chvíli může na politické scéně dít. I když si úplně nemyslím, že to lidem, běžným občanům, usnadní situaci,“ řekla Kubelková ParlamentnímListům.cz bez nějakých velkých vytáček.

Dokonce neváhala přidat i svůj pohled na Miloše Zemana.

„Já jsem ho přijala jako prezidenta poté, co byl zvolen, byť jsem osobně volila Karla Schwarzenberga. Je ale mnoho věcí, na které mám svůj osobní názor, na druhou stranu situaci, ve které se Zeman teď nachází – s ohledem na kauzu Nagyová - mu není třeba závidět. Protože to je mnohdy až patová situace,“ uvedla dále Kubelková.

Vnímá, že se na politické scéně často nyní říká, že z ústavního pohledu by Zeman měl dělat jen ty kroky, které by se dělat měly, neboť to je prý ústavní tradice, ale na druhou stranu tam i ona prý vidí naprosto lidské obavy pramenící z toho, aby se někde něco nezametalo pod koberec.

„Já si kroky pana prezidenta právě proto netroufám hodnotit. Chápu ale, když jedna nebo druhá strana křičí ve svůj prospěch, přestože na politické scéně postrádám někoho, kdo by měl nad tím vším nadhled. Nikdo totiž nejde přímo po tom, co je v zájmu lidí. Mám také i já pocit, že v tom všem jsou jen boje o své vlastní posty, ale přesto se o demokracii v naší zemi nijak výrazně nebojím," zmínila.

"Silná ruka" je ovšem podle ní nyní zapotřebí.

„Struktury ne úplně čistých politických vazeb jsou už tak propletené, tak prorostlé, jak to i v posledních dnech vyplouvá na povrch, že je asi potřeba do toho vrazit pár ostrých klínů, které musí udělat někdo, kdo si to může dovolit. Takže si nemyslím, že činy Miloše Zemana jsou nějakou ztrátou demokracie, ale je to jen hrubá záplata na hrubou díru, která tady vznikla,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Iva Kubelková, která bude novou moderátorkou TOP STAR magazínu, jenž se vysílá na Prima Family.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …