Jak vypadá Rathův vězeňský režim? Máme jeho program po minutách

17.05.2012 14:10

Byť se říká: Šup s ním do tepláků, není to úplně přesné. Ve vazební věznici totiž kdo chce a má na to na vlastní náklady si obměňovat prádlo, může chodit v civilu. Toho zjevně využil i David Rath ve vazební věznici Litoměřice. Protože se jedná o vyšetřovaného, odmítla vězeňská služba sdělit třeba jen to, jaký byl dnes ve věznici jídelní lístek, či má-li Rath k dispozici televizi. Vycházet tak musíme z řádu vazebních věznic.

Jak vypadá Rathův vězeňský režim? Máme jeho program po minutách
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

David Rath je druhým dnem ve vazbě, kterou vykonává ve Vazební věznici v Litoměřicích a ParlamentníListy.cz se zajímaly, jaký zde byl pro dnešní den jídelníček. Co by se ale mohlo zdát běžnou informací, stalo se utajovanou skutečností okamžikem, kdy takto vznesený dotaz byl adresován v souvislosti s dnes už bývalým hejtmanem Středočeského kraje.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Ani jídelníček vám neřekneme

„Vzhledem k tomu, že se jedná o vazebně stíhanou osobu, nejsme oprávněni poskytovat jakékoli informace,“ zněla strohá odpověď. Na další dotaz pak mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová uvedla: „Co se týká oblékání, tak obvinění  mohou ze zákona nosit vlastní oděv, prádlo a obuv, pokud splňují podmínky hygienické a estetické a mají zajištěnou pravidelnou obměnu na vlastní náklady. Tepláky se již nepoužívají.“

Protože vězeňská služba hovorná nebyla, musely ParlamentníListy.cz vzít za vděk internetem. Díky němu si můžeme udělat představu, čím se dnes David Rath musí řídit. Na internetu je například dostupný řád pro výkon vazby v pražské věznici na Pankráci.

Nevyrábět zbraně

Podle něj například obviněný „nesmí navazovat nedovolené styky s jinými obviněnými nebo s osobami na svobodě, vyrábět, přechovávat a konzumovat alkoholické nápoje a jiné návykové látky“, píše se v dokumentu.

Pozor si David Rath musí dát i na výrobu a přechovávání předmětů, které by mohly být použity k ohrožení bezpečnosti osob a majetku nebo k útěku, nebo které by svým množstvím nebo povahou mohly narušovat pořádek nebo škodit zdraví, Nesmí se ani tetovat, nebo dokonce takto zkrášlovat jinou osobu.

„Obviněný je povinen se podrobit osobní prohlídce při přijetí do vazby, při přemístění mimo věznici nebo při podezření, že má u sebe věc, jejíž držení je ve vazbě zakázáno. Věc, jejíž držení je ve vazbě zakázáno, se obviněnému odejme a po dobu trvání vazby vezme do úschovy,“ píše se dále v řádu věznice.

Ke snídani sekačku...

Povinností obviněných je mimo jiné i dodržovat zásady hygieny. „Pokud je to nezbytné k zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti ve věznici, jsou orgány Vězeňské služby oprávněny použít proti obviněnému, odmítajícímu plnit své povinnosti, donucovací prostředky stanovené zvláštním zákonem,“ varuje předpis.

Protože vězeňská služba odmítla sdělit, i jaký byl například dnes ve veznici v Litoměřicích jídelníček, opět redakce sáhla k ukázce z jiné věznice. A nutno poznamenat, že alespoň co se názvů týče, nezdá se být stravování v base zase až tak zlé. Rozhodně o vodě a o chlebu už dnes vězni nestrádají.

Snídaně: Čaj, půl veky, teplá sekaná, hořčice, ovoce. Svačina: Pečivo tři kusy, sýr tavený, deset gramů másla. Oběd: Krupicová polévka s vejcem, hrachová kaše, párek, okurka. Opět svačina: Pečivo tři kusy, jogurt a máslo. A konečně večeře: Zapečené těstoviny, čaj.

A jak vypadá běžný den obviněného, pokud právě nejedná s advokátem či není vyslýchán policií?

Časový rozvrh dne pro obviněné

Pondělí - pátek:
06.00 budíček, prověrka početního stavu, ranní požadavky obviněných (budíček, dlouhý tón klaksonu)
06.00 - 06.30 osobní hygiena, úklid
06.30 - 07.30 výdej snídaně, léků
07.45 - 16.00 vycházky obviněných
08.00 osobní volno (krátký tón klaksonu)
08.00 - 16.00 návštěvy lékaře
07.30 - 11.00 úklidy, osobní volno
11.00 - 12.00 výdej oběda (dlouhý tón klaksonu)
11.00 - 12.30 výdej léků
13.00 osobní volno (krátký tón klaksonu) 
16.30 - 17.30 výdej léků
17.00 - 18.30 výdej večeře (dlouhý tón klaksonu)
18.30 - 19.00 osobní volno
19.00 - 19.15 prověrka početního stavu
19.00 - 21.00 večerní hygiena, příprava na večerku, večerní úklid (dlouhý tón klaksonu)
21.00 večerka (krátký tón klaksonu)
Poznámka: v době od 08.00 hod. do večerky může obviněný odpočívat na ustlaném lůžku, a to ve vlastním nebo vězeňském oděvu.

Vězeňská cela

Místo útěchy - vězeňská kaple

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …