Jako v roce 1989. Češi a Slováci plánují společnou protivládní demonstraci

11.02.2012 14:16

Iniciátoři Holešovské výzvy, kteří již nyní vystupují a nadále plánují vystupovat jako Národní rada, ve svých aktivitách neustávají, putují českými a moravskými městy. V sobotu jsou v Brně, v pátek navštívili Slovensko a vyzvali Slováky, kteří nyní velmi intenzívně vedou boj proti korupci kvůli kauze Gorila, aby se v rámci tohoto boje s Čechy opět spojili.

Jako v roce 1989. Češi a Slováci plánují společnou protivládní demonstraci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

„Na místním náměstí v Bratislavě byly tisíce lidí. A ti všichni nám vyjádřili po našich projevech svoji podporu. Pozvali jsme je na 15. března na Václavské náměstí k celonárodnímu protestu, protože ani my nechceme nečinně přihlížet tomu, co se v Česku děje,“ řekl o průběhu akce ParlamentnímListům. cz Slávek Popelka.

Podle informací ze slovenských médií se páteční protestní akce Slováků účastnily dva až tři tisíce lidí. I tentokrát akce skončila zásahem policie. Video na Youtube, které vystoupení Národní rady v Bratislavě zaznamenalo, pak přináší hned v úvodu ještě jednu zajímavou informaci. „Přijeli sem k nám nás podpořit i Češi, kteří to mají těžší ještě než my, protože jsou za své aktivity perzekuovaní. Dokonce nemohli přijet ani do Banské Bystrice promluvit, protože na ně byl vydán zatykač,“ říká na videu žena, která projevy tří zástupců dnes už Národní rady uvádí. Slávek Popelka se však k tomu vyjádřit nechtěl s tím, že by to radjěi nechal bez komentáře.

Přijetí Národní rady Slováky

Obdobou Národní rady, která vznikla na základě iniciativy prosincové Holešovské výzvy, je přitom na Slovensku hnutí Svobodných občanů. „I jeho zástupce jsme pozvali na český celonárodní protest na Václavském náměstí. Když na závěr vystoupení zazněla z našeho ozvučeného auta československá hymna, přítomní se s nadšením přidávali a zpívali. Na zaplněném náměstí zavládla atmosféra připomínající rok 1989. Objevily se i hlasy o znovuspojení našich obou národů,“ popsal páteční výjezd za hranice Česka ParlamentnímListům.cz Slávek Popelka.

Podle videa je patrné, že během projevů vychází najevo to, že naštvanost Čechů a Slováků ohledně vzrůstajících problémů v obou zemích v souvislosti s politickým vývojem,a hlavně s korupcí, je obdobná. Pokud by se slibům v takto vyhrocené situaci, kdy hraje svoji roli zcela nepochybně i dav, dalo věřit, pak by akce, ke které svolává Popelka na polovinu března do Prahy, mohla mít masovou účast. Protest má přitom za úkol donutit současnou českou vládu k demisi.

Výjezdní skupina Národní rady je v sobotu v Brně, kde je svolaná demonstrace na náměstí Svobody kvůli smlouvě ACTA. I v této moravské metropoli se rozvěšují tedy o víkendu plakáty, rozdávají letáky a projíždí ozvučené auto s českou vlajkou a výzvou k celonárodnímu protestu 15. března.

Přispívat bude možné i prostřednictvím dárcovských SMS

Vzhledem k tomu, že se prostřednictvím drobných dárců přispívá na výjezdy a tisknutí letáků, daří se dostávat dostávat denně prý jen tak tak na to, aby se mohl uhradit výjezd vozidel, tak i výroba tiskovin a visaček. Těch by měly by v ČR v současné době už tisíce. "Lidé přispívají, ale je to každý den - ráno načepujeme pohonné hmoty, zadáme k výrobě letáky. Kdžy by lidé nepřispívali denně, večer bychom byli na nule a museli bychom aktivity zastavit," svěřil se Popelka. Jak dodal, i proto se nyní jedná o tom, že bude možné přispívat na aktivity Národní rady i prostřednictví dárcovských SMS zpráv.

"Doufám, že to nám hodně pomůže, věřím, že dvacetikorunou, kterou bychom takto mohli získat, může přispět daleko větší množství lidí, než tomu bylo dosud,“ přiznal pro ParlamentníListy.cz Popelka.

Doplnil pak ještě prosbu směrem k občanům, aby všichni, kteří jsou nespokojeni a požadují demisi vlády, nosili na viditelném místě visačky s tímto prohlášením, které za tímto účelem Národní rada začala distribuovat. Mají prý sloužit jako jistý ukazatel referenda. „V menším množství jsou nyní k dispozici i kovové odznaky s nápisem Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi. Když nám pomohou s jejich distribucí obchodníci, budeme velmi rádi,“ řekl ještě bývalý disident a politický vězeň, v současné době publicista Slávek Popelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …