Je to tady. V Kladně bude sporná stavba. Exprimátor: Modrooranžová lobby

31.01.2012 21:13

Projekt výstavby multifunkčního domu "Nové Kladno," kritizovaný architekty i radniční opozicí má zelenou. Návrh na prodej pozemku v centru města firmě Redex Holding prošel těsnou většinou na úterním jednání zastupitelstva. Opoziční Volba pro Kladno se tomu prý hodlá "postavit čelem".Podoporu prý má mezi občany města i odborníky. Proti prodeji se vyjádřili v otevřeném dopise i architekti, podle nichž je návrh stavby pro takto významnou lokalitu naprosto nevyhovující.

Je to tady. V Kladně bude sporná stavba. Exprimátor: Modrooranžová lobby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

"Došlo k tvrdému prosazení vlastních zájmů ze strany koalice ODS a ČSSD. Ale klub ODS jednotný nebyl, jeden jejich zastupitel opustil sál a dva hlasovali proti. Prošlo to o fous, potřebovali sedmnáct hlasů a měli jen o jeden více," infromoval ParlamentníListy.cz lídr Volby pro Kladno (VpK), bývalý primátor Milan Volf.

Prodáno. Údajně ale s chybami

Volba pro Kladno chce rozhodnutí po konzultaci s právníky napadnout. V přijatém dokumentu totiž není prodávaný pozemek přesně definován, což podle názoru VpK být musí. Město se navíc pro případ porušení podmínek (soulad s územním plánem, vytvoření 300 parkovacích míst pod budovou, jedno patro k dispozioci pro veřejné služby) pojistilo tím, že pozemek na firmu Redex převede poté, co bude stavba zkolaudována.

"To je velice zvláštní, nedovedu si představit, že by někdo investoval obrovskou sumu do takto náročné stavby s rizikem, že na něj pozemek nakonec nebude převeden," kroutí hlavou Volf. Podle něj celá záležitost vypadá, že se mezi zastupiteli obou koaličních stran na kladenském magiustrátě účinně lobbovalo.

Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) ale verdikt zastupitelů obhajuje. "My jsme v souladu s rozhodnutím zastupitelů z listopadu zveřejnili záměr prodeje a přihlásil se jediný zájemce, firma Redex," brání se šéf samosprávy. Firma navíc musí splnit jasné podmínky magistrátu, jejich ignorování by znamenalo odstoupení od smlouvy i v případě, že dům už bude stát.

Kdo chce Redex na Náměstí Svobody?

Podle Volfa byla ze strany vedení města po celou dobu projednávání využití nezastavěného prostoru více než očividná snaha poskytnout městský pozemek na lukrativním a urbanisticky důležitém místě předem vybranému investorovi. Tedy bez jakékoliv architektonické soutěže, což kritizuje i Česká komora architektů.

"Je pro mne velkým otazníkem a záhadou, proč chce mít magistrát další obchodní dům. V okruhu necelých 1,5 kilometru tu bude už čtvrtý supermarket. Na usilovně rekonstruované a oživované pěší zóně, která funguje jako přirozené centrum města, se poté udrží jen vietnamské krámky a herny," varuje Volf. Investor podle něj "za hubičku" získá údajně nejlukrativnější pozemek v Kladně, v samotném centru.

Mohli jsme rozhodnout, co tam bude stát

Argument vedení města, že nemusí investovat ani korunu, protože může vyměnit cenu pozemku za patro v budově, kam chce umístit městskou knihovnu, zastupitel Volf rezolutně odmítá. "Při současné ekonomické situaci je velkým hazardem ztratit jakýkoli vliv nad osudem tak důležitého místa, mohli jsme rozhodnout co tam bude smát, teď máme smůlu," předpovídá zastupitel. Za celým úterním krokem koalice ODS a ČSSD vidí jednoznačně tlak na vítězství konkrétního uchazeče.

Investor měl prý kontaktovat všechny zastupitelské kluby, aby mu jeho záměr pomohly schválit. Vedení Kladna mělo rozhodnutí poskytnout pozemek firmě Redex výměnou za patro pro městskou knihovnu přijmout podle Volfa jednomyslně. "Po našem vystoupení na zastupitelstvu, kdy jsme poukázali na nekvalitní návrh, neodpovídající významu místa pro městské centrum a rozpor s územním plánem, nebyl projekt odsouhlasen," upozorňuje Volf. Lidé z vedení městra, se kterými ParlamentníListy.cz hovořily, to ale rezolutně odmítají.

Snahu prosadit právě Redex naznačují podle Volfa dokumenty z jednání zastupitelstva statutárního města. Už v červnu 2011 navrhl primátor Jiránek zastupitelům schválení záměru výstavby objektu Nové Kladno, ti ale souhlasili jen s "přípravou využití lokality." K druhému pokusu o prosazení výstavby Nového Kladna pak došlo 22. listopadu minulého roku. Investor, firma Redex Holding, původní, podle architektů nevhodnou studii přepracovala. I tato varianta ale u odborníků nenašla oporu. Proto zastupitelstvem prošlo pouze zveřejnění záměru na prodej pozemku, na němž má Nové Kladno stát. I s podmínkami pro toho, kdo by zde chtěl stavět.

Pozemek ale nakonec definitivně získal Redex Holding se svým trvale odmítaným návrhem. Byl totiž jediným uchazečem. Primátor Jiránek to vysvětluje dlouhodobým nezájmem o zmíněný pozemek přímo v srdci Kladna. "Předchozí pokusy o zastavění prostoru vždy skončily na tom, že se návrh někomu nelíbil," odůvodňuje Jiránek postoj města, které je tak za zájem Redex Holding o lokalitu vlastně docela rádo.

Studenti převyšují Redex o pár tříd

Jenže záměry investorů nejsou jedinými pokusy o zástavbu lokality. Návrhy studentů pro architektonickou soutěž, které před několika lety získaly ocenění přímo od primátora Jiránka, prý návrh Redexu převyšují o několik tříd a na zástavbu dosti náročný prostor prý využívají a chápou mnohem citlivěji.

"Pokud se bavíme o tvarovém členění a koncepci zastavění, studenti to vymysleli geniálně. Hmota stavby, v návrzích členěná, jde napříč severojižně, takže stavba jako taková nestíní celý Podprůhon, ležící v údolí pod Náměstím Svobody. Redex ale prezentuje desku, zastiňující celý Podprůhon," uvedl pro ParlamentníListy.cz architekt Karel Albrecht. Dodal, že nechápe, jak investor, který chce pozemek vysoutěžit, může přijít s tak odbytým návrhem stavby.

Navrhnout se dá cokoliv. Ale kdo to zaplatí?

Tomu se primátor Jiránek brání, něco jiného je prý volná soutěž, jejíž výsledky rád ocenil, ale je prý nepředstavitelné, že by investor přistoupil na návrh vytvářený bez ohledu na jeho potřeby a především náklady. Právě před levným řešením ale nejhlasitěji protestuje skupina architektů, která městu naopak radí s prodejem počkat a napřed si dobře promyslet co s volným prostorem v centru Kladna. "Jenže architektonická soutěž vám nevybere investora. Dopis architektů jsme navíc obdrželi do mailu v noci z pátku na sobotu. Což není nejlepší termín, pokud se jím má zabývat zastupitelstvo v úterý dopoledne," argumentuje primátor.

Zastupitelé tak schválili opět nikoliv prodej firmě Redex Holding, ale zveřejnění záměru prodeje pozemků, pokud investor dodrží podmínky souladu s územním plánem města, minimálního počtu 300 parkovacích míst, poskytnutí prostor o ploše minimálně 1000 metrů čtverečních pro veřejné účely, přičemž si město ponechalo možnost bez udání důvodu prodej zrušit. Na úterním jednání zastupitelstva ale už návrh prodeje Redexu prošel těsnou většinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …