Jedna Babišova věta rozzuřila odpůrce nejvíc. Převratná štace obytňáku

11.08.2022 11:12 | Reportáž

Kýbl plný rajčat pod dozorem policie. Ohlušující pískot, křik a silné trumpety. Středočeská Unhošť nedaleko Kladna byla první zastávkou Andreje Babiše poté, co média přetřásala policejní zásahy a potyčky na předchozích setkáních. Přestože nedošlo k žádným fyzickým incidentům, příznivci bývalého premiéra při projevu sotva slyšeli. „Tomu oni říkají demokracie. Argumenty to nemá, řvou hůř než zvířata,“ komentovala atmosféru setkání jedna z Babišových fanynek. Lídr ANO hnul žlučí hlavně jednou větou: „Snad pravda a láska ve finále zvítězí!”

Jedna Babišova věta rozzuřila odpůrce nejvíc. Převratná štace obytňáku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Mítink předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v Unhošti na Kladensku

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Pověstný „obytňák”, se kterým šéf hnutí ANO Andrej Babiš již několik měsíců objíždí celou republiku, se ve čtvrtek ráno zastavil v Unhošti, pětitisícovém městečku jen kousek od hlavního města.

Poté, co v minulém týdnu během zastávek Babišova turné na jihu Čech došlo k potyčkám, střetům příznivců s odpůrci a policejnímu zatýkání, které kritizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), vypadalo čtvrteční předvolební setkání o poznání jinak. Přímo na místě i v širším perimetru hlídkovalo na dvě desítky policistů, na náměstí byli patrně přítomni i policisté v civilu a na pořádek dohlíželi členové antikonfliktního týmu. Ti se rozhodně nenudili.

Buď umravňovali expremiérova zapřisáhlého odpůrce, aby nevykřikoval vulgarismy, anebo „hlídkovali” přímo vedle muže rovněž z tábora odpůrců, který na akci vyrazil s kbelíkem plným rajčat. Na dotaz policistů odmítl, že by rajčata přinesl se záměrem je po někom házet. Nutno podotknout, že by ani neměl šanci. Policie muže i jeho kbelík s rajčaty nespustila z očí.

Protestujících se sešlo mezi dvěma a třemi desítkami, Babišových příznivců zhruba dvojnásobek. Oba tábory od sebe nebyly odděleny a bylo znát, jak se odpůrci pomalu přibližují k obytnému vozu, u kterého za stolkem Andrej Babiš podepisoval knihy. Možnosti jakéhokoliv střetu ale bránili policisté, kteří byli na každém rohu.

Další viditelnou změnou byl mediální zájem. Dříve na srazy s „obytňákem” chodily jednotky novinářů, dnes jich bylo možná stejně jako odpůrců. Kamery, fotoaparáty, mikrofony a reportéři stáli všude. Ptali se lidí a výraznou pozornost část z nich věnovala právě expremiérovým odpůrcům. Ti dorazili s již obligátními píšťalkami, klasickými antibabišovskými transparenty a tentokrát byli vybaveni i trumpetami, patrně původně určenými pro sportovní fandění.



Kombinace všeho spolu s křikem od prvního okamžiku, co se Andrej Babiš objevil na unhošťském náměstí, byla ohlušující. Babiš sice v úvodu vyzýval ke klidu a možnosti se v poklidu setkat se svými příznivci, jeho prosby však vyslyšeny nebyly. Během projevu byl pro nepřestávající pískot a křik místy jen špatně slyšet projev z velkých reproduktorů. „Vodpal už do hajzlu,” rozkřikl se mocným hlasem jeden z odpůrců. Podobná věta v řadě variací byla slyšet po celou dobu trvání mítinku. Protestujícím slyšitelně Babiš nejvíce hnul žlučí, když poděkoval svým fanouškům za účast a dodal: „Snad pravda a láska ve finále zvítězí!”

„Běž mu říct, ať jde do prdele, budeš v televizi!” Vyzývala žena s kočárkem zhruba čtyřletou holčičku stojící hned vedle se svými rodiči. Těžko soudit, zda šlo o žert, nebo vážně míněnou výzvu.



Naproti tomu příznivci Andreje Babiše v debatách mezi sebou neskrývali rozhořčení z hlasitých protestujících. „Horší než zvířata, tohle není možný přece, ani na vteřinu toho nenechají. Takhle si představují demokracii v jejich podání no, to je ostuda. Když je pan Havlíček vyzýval, ať mu na jeho řeč sdělí své argumenty, ozval se pískot. Stádo pitomců,” sdělovala žena ve středních letech hloučku svých kolegů.

„Přišel jsem si poslechnout pana Babiše, ještě jsem ho takhle naživo nikdy neviděl, ale vždyť já ho skoro neslyšel přes ten kravál, co spustilo to provládní komando,” kroutil hlavou na dotaz reportéra PL dvaasedmdesátiletý pan Oldřich při odchodu z náměstí poté, co se „obytňák” s Andrejem Babišem a jeho týmem vydal k další zastávce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…