Jiří Paroubek narovinu: Normální ČSSD by kandidaturu nabídla Zemanovi nebo mně

09.06.2012 21:51

Jiří Paroubek se v minulých dnech zastal exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha a ministra vnitra nazval zbabělcem. Tím o sobě opět dal hlasitě vědět v Poslanecké sněmovně. V sobotu v poledne usedne do křesla politické debaty televize BTV v pořadu nazvaném Narovinu, moderovaném Zdeňkem Šarapatkou.Ve studiu mu otázky budou klást i ParlamentníListy.cz.

Jiří Paroubek narovinu: Normální ČSSD by kandidaturu nabídla Zemanovi nebo mně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Témat, ke kterým se Jiří Paroubek vyjadřoval, bylo hned několik. Mimo jiné padly i úvahy o tom, zda nebude jedním z kandidátů na post prezidenta. Podle Paroubka totiž neumějí sociální demokraté využít potenciálu osobností, které s nimi byly spojeny.

„Sociální demokracie má tak trochu predátorského ducha. Já jsem byl zklamaný jejich postupy poprvé už v roce 1993. Mého přítele Jiřího Horáka, který byl tři roky exilovým předsedou sociální demokracie a velmi nám pomohl s budováním strany, rychle odřízli. Když tehdy skončil hradecký sjezd strany, předsedou se stal Miloš Zeman, tak někteří sociální demokraté udělali vše proto, aby po pár dnech Jiří Horák splácnul kufry a odjel zpět do Spojených států, kde před tím 40 let žil v emigraci. Zemřel nakonec na Floridě, špatně mu asi nebylo, ale přesto se mohl jeho potenciál lépe vyčerpat,“ reagoval ve studiu televize BTV v pořadu Narovinu Jiří Paroubek.

Bylo by asi vhodné, kdyby ČSSD nabídla mně či Zemanovi prezidentskou kandidaturu

Podle něj se i v roce 2003 strana mohla zachovat jinak také k Miloši Zemanovi. „Byl favoritem na tehdejší prezidentské volby. ČSSD se ale zachovala tak, jak víme, že se zachovala…Ani ke mně se nezachovali nijak zvlášť. Ale kdyby byli schopní se chovat jinak, tak myslím, že by asi bylo vhodné, kdyby mně nebo v tuhle chvíli Miloši Zemanovi nabídli prezidentskou kandidaturu. Ale nenabídli, protože jsme se rozešli stejně jako v případě Horáka. A stejně jako to u něj nebyla jeho vina, jen těžko se dá říci, že byla vina na naší straně. Myslím tedy, že by bylo dobré, kdyby ČSSD uměla hospodařit s personáliemi, které měla k dispozici,“ řekl dále Paroubek. Prozradil, že i v jeho současné straně národních socialistů se však hlasy s návrhy na jeho kandidaturu na Hrad občas ozývají.

"V každém případě však chci zdůraznit, že já osobně o post prezidenta neusiluji, jen říkám, že by to bývalo logické vyústění vztahů s ČSSD. Nestalo se tak ani v mém případě, ani v případě Miloše Zemana, " uvedl záležitost na pravou míru Jiří Paroubek, v současné době šéf NS-LEV 21.

Dodal pak ještě, že v tuto chvíli by takovou snahu považoval každopádně určitě za dobrý marketingový tah.

Dienstbiera na Hrad Paroubek nepodpoří. Ať se nesrovnává s Kennedym, poradil mu

Není to ale tak dlouho, kdy na Paroubka dštil Miloš Zeman (SPOZ) síru, připomněl moderátor Šarapatka další souvislosti s tím, že je možná poněkud překvapivé, že Zemana přesto Paroubek nyní veřejně podporuje v boji o Hrad. Nic divného v tom však prý není.

„Vím, že by mě obráceně Miloš Zeman asi nikdy nepodpořil, protože to, co se stalo vidí osobněji než já…Já ale přesto myslím, že on je velmi schopný kandidát.  Z té nabídky ,co je, přicházejí v úvahu pouze dva muži, které bych podpořil. A to právě Miloš Zeman a profesora Jan Švejnar. Jiřího Dientsbiera, který byl schválen ČSSD jako kandidát na prezidenta, nikoli. Podle mě na to nemá jednak charakterově, ani tím, že by něco dokázal. Ve svém věku nemá ani prezidentské parametry. Musím říct, že on prostě není tím Kennedym, o kterém stále hovoří. Z toho nemá ani ty tkaničky od bot,“ uvedl dál Jiří Paroubek.

Odejdou ze strany a nenechávají na ní nit suchou..?

Mnozí vysoce postavení politici se po odchodu ze svých původních mateřských stran odvděčují tím, že ji pak kritizují a nenechají na ni nit suchou. Jak moderátor pořadu připomíná, například Miloš Zeman při jedné prezidentské volbě opustil Vladislavský sál a „revanšoval se v následujících deseti letech za to kritikou ČSSD… Podobnou zkušenost má se svými lídry i ODS – kritikou ji zahrnul jak Václav Klaus, tak i Mirek Topolánek…

A jak je na tom Jiří Paroubek, současný předseda strany NS-LEV 21? Mstí se za to, tak jako kdysi již zmiňovaný Miloš Zeman, že se k němu strana jako ke svému předsedovi nakonec zachovala špatně?

„Mám trochu jiné ustrojení charakteru než má Miloš Zeman. Nijak zvlášť mě tedy nebere to, co bylo před rokem nebo dvěma. Mám už jiný politický projekt, a tomu se věnuji s tím, že vím, že to je běh na dlouhou trať, nyní minimálně na dva roky do voleb. Sociální demokraté jsou v tuto chvíli ale pro mě političtí rivalové. Takže využiju v předvolebním boji proti nim jejich slabiny, které znám a vím, že kde jemají. To je obyčejná strategie, využiju samozřejmě i slabin vládní koalice. Není v tom však nic osobního -  stačí pohlédnout do historie. Nejostřejší volební kampaň i za První republiky totiž vždy byla mezi národními socialisty a sociálnímu demokraty. Ti se totiž přetahovali a nyní opět budou o podobný typ voliče,“ uvedl ve studiu pořadu Narovinu Jiří Paroubek.  

Nutno podotknout, že národní socialisté bývali velmi vlivnou a silnou politickou stranou. Právě takové by je časem rád opět Jiří Paroubek viděl.

Pro Davida Ratha ČSSD nic neudělala. Nezajímá se ani o jeho ženu a děti

Dalším tématem, kolem kterého se diskuse ve studiu pořadu Narovinu točila, byl zcela logicky projev Davida Ratha ve sněmovně před tím, než byl zbaven imunity a vydán trestnímu stíhání. Ani v tomto ohledu Jiří Paroubek své bývalé spolustraníky kritikou nešetřil. Naopak – vznesl celou řadu výtek.

„Oni neudělali pro svého nedávného kolegu vůbec nic, zvolili naprosto špatnou komunikační strategii. Navíc - nikdo se vůbec nezajímá o to, jak žije manželka Davida Ratha a jeho dva malí synové. Nikdo jim ani nezavolal, aby se zeptal, zda něco nepotřebují. Ať už bude uznán vinným či nikoli – oni přece za nic nemohou, je to o obyčejné lidské stránce. ČSSD a její členové, se projevili jako malí, jen po Rathovi poštěkávají. Přitom při vší úctě David Rath není jen nějakým řadovým členem, je o něm mnohé známo, pro stranu i dost vykonal. Je správné, že byl vydán ke stíhání, ale je třeba uvádět i z principu další věci, které by mu mohly pomoci. Nic není jen černé nebo bílé. Čekal jsem například alespoň to, že navrhnou alespoň přítomnost advokáta ve sněmovně, ani to neudělali, musel jsem to udělat já sám,“ řekl dále mimo jiné Jiří Paroubek.

Národní socialisté - LEVICE 21. Století, v jejichž čele nyní bývalý premiér a šéf sociálních demokratů stojí, má v současné době 1100 členů. To odpovídá počtu členů strany Věcí veřejných. Do konce letošního roku mají vizi, že jich budou tři tisíce. To už by byla členská základna stejně silná jako je ta TOP 09.

Politická debata k vidění během víkendu hned několikrát

Celoplošnou stanici BTV, která pořad Narovinu vysílá, mohou diváci sledovat v síti kabelové UPC nebo O2tv. Politické špičky si do televizního studia zve každý týden někdejší tvář publicistiky TV Public Zdeněk Šarapatka. Spolu s ním ve studiu usedají i novináři z jiných médií, včetně ParlamentníchListů.cz. Pořad se vysílá v sobotu v poledne, reprízuje se po osmnácté hodině večerní, před dvaadvacátou hodinou a následně dvakrát v neděli.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …