Jméno psychiatra Cimického nalezeno v poznámkách mafie. Šlo o posudky na hlavu, aby zločinci nešli sedět. Včetně částek

09.11.2021 16:26 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Jan Cimický je poslední týden pod výrazným mediálním tlakem. Stalo se tak poté, co jej několik žen obvinilo z napadení a sexuálního obtěžování. ParlamentníListy.cz v souvislosti s jeho jménem získaly ještě další poznatky, o kterých se doposud nevědělo.

Jméno psychiatra Cimického nalezeno v poznámkách mafie. Šlo o posudky na hlavu, aby zločinci nešli sedět. Včetně částek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Cimický

Cimický a několik dalších psychiatrů bylo označeno na takzvaném šmíráku. Na ručně psaných podkladech zločince Radovana Krejčíře. O co v nich šlo? O sepsání diagnózy Krejčíře, která měla znemožnit jeho postavení před soud.

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí
V době, kdy policie rozplétala a vyšetřovala velice rozsáhlou trestnou činnost Radovana Krejčíře, narážela na silně organizovanou obranu pachatelů, kterou řídili a koordinovali ti „nejvěhlasnější“ a nejdražší advokáti.

Jednou z hlavních obranných akcí bylo shánění a vyrábění různých zdravotních posudků, které měly dokladovat, že údajní pachatelé nejsou za své trestné činy vlastně vůbec po psychické stránce zodpovědní.

Jak dobře to funguje, si Krejčíř a spol. vyzkoušeli konkrétně na osobě Michala R. v kauze Technology Leasing. Jednalo se o sofistikovanou trestnou činnost, kdy pachatelé připravili podvodným jednáním český stát asi o 150 milionů korun. Policisté ze speciální pracovní skupiny KRUH všechny pachatele usvědčili a ti stáli nakonec do jednoho před soudem, kde byli pravomocně odsouzeni.

Všichni… tedy až na jednoho.

Odsouzen nebyl Michal R.

Advokátům a kapacitám z oboru psychiatrie se podařilo vyrobit takový znalecký posudek, který obstál, a státní zástupce musel jeho stíhání ze zdravotních důvodů zrušit. V posudku totiž stálo, že Michal R. není schopen chápat průběh vyšetřování a soudního řízení, tedy že se jedná o nesvéprávnou osobu. Podle informací ParlamentníchListů.cz má jmenovaný papíry na hlavu do dnešního dne, což mu však nebránilo v tom, aby se stal multimilionářem a poradcem několika významných politiků.

Radovan Krejčíř v JAR, reportáž ČT

Přesně podle tohoto osvědčeného vzoru se následně pokračovalo u samotného Krejčíře.

Jeho advokáti oslovili řadu psychiatrických kapacit a Krejčíře následně „zkoumali a léčili“ různí odborníci. Na většinu z nich policii tehdy upozornil policejní informátor Jakub K., který předal řadu klíčových informací.

Později byl unesen a nakonec prohlášen za mrtvého.

Policie měla poznatky k různým psychiatrickým zařízením v Praze, kde se Krejčířem údajně měli v rámci léčby zabývat. Patřila sem například pracoviště FN na Karlově náměstí nebo v ÚVN, ale i řada soukromých ordinací psychiatrů a psychologů. Účel byl jediný; pro Krejčíře se vyráběla endogenní deprese.

V rámci ÚVN se Krejčíř opakovaně telefonicky zabýval vysokým zástupcem tamní kliniky. Jedná se o jistého MUDr. T.

Svým způsobem úsměvné bylo i to, že policie zadokumentovala případ, kdy byl Krejčíř v době, kdy měl být v rámci předstírané léčby hospitalizován, na jednání v pražské restauraci. Tam na něj jistě jen náhodou narazil jeho ošetřující lékař.

S rozkrýváním účelové léčby policii pomohl i sám Krejčíř, který si do různých osobních poznámek zapisoval jména některých doktorů, požadované úkony a finanční částky s tím související.

Všechny takto získané poznatky policisté předali k dalšímu opatření vyšetřovateli a dozorujícímu státnímu zástupci z VSZ. V jedněch poznámkách Krejčíře bylo například napsáno: „Vyšetření hospitalizace 1 milion, zpráva, znalci, konzultace 1 milion, soudy, hlavní líčení, vyšetřování 1 milion, neschopen výkonu trestu 4 miliony, odměna doktor 2 miliony, 7 milionů bonus…“

Policie a státní zástupci si nechávali vypracovat i své vlastní posudky a připravovali se na scénář podobný u Michala R.

Znalecký posudek vypracovali Taťána Šindelková a Vladimír Chodura a mimo jiné v něm konstatovali, že se Krejčíř pravidelně léčil od roku 2003 u MUDr. Jana Cimického, a popsali i jeho údajnou diagnózu z této léčby.

Krejčíř nakonec dosáhl svého a v roce 2005 měli jeho advokáti v ruce posudek, který vypracoval MUDr. Borecký a kde stálo, že jejich klient není schopen výkonu trestního řízení ani případné účasti v soudním líčení.

Díky legendárnímu útěku z domovní prohlídky v jeho vile v Černošicích však k jeho uplatnění nakonec nikdy nedošlo.

Soud v JAR ho poslal na 35 let do vězení, Krejčíř usiluje o vydání do vlasti.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily i bývalého kriminalistu Karla Tichého, který se svým oddělením operativců na protikorupční policii případy Krejčíře odhaloval.

Na dotaz, zda v kauze Radovana Krejčíře nějakým způsobem procházelo i jméno Jana Cimického, bez bližšího upřesnění uvedl „ano“.  

Psychiatr Jan Cimický čelí nařčení několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování. Tvrzením se již zabývá pražská policie. „Sexuální predátor, který se desítky let schovává za lékařský titul, by neměl získat ocenění za zásluhy v naší zemi,“ uvedla mimo jiné zpěvačka Jana Fabiánová. Později svůj příspěvek smazala. O tom, že ji sexuálně napadl psychiatr, ke kterému šla vyhledat pomoc po rozvodu, mluvila Fabiánová ještě dříve v pořadu České televize 13. komnata.

Stalo se:

Policie v minulosti Krejčíře evidovala jako podezřelého z přípravy vraždy a podvodu, finanční policie jej zároveň stíhala pro další podvod, nedovolené ozbrojování, podílnictví a z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jeho trestná činnost je spojována mimo jiné se společností Čepro, za kterou byl souhrnně odsouzen k patnácti letům vězení, v březnu 2021 proti tomuto rozsudku podal ústavní stížnost.

Krejčíř je taky podezřelý z únosu podnikatele Jakuba Konečného.

Po příjezdu do JAR Krejčíř navázal kontakty s tamním podsvětím. Je spojován s nejméně deseti vraždami svých spolupracovníků a nepřátel, zavražděni byli například německý obchodník s automobily Uwe Gemballa, majitel striptýzových barů Lolly Jackson, údajný šéf tamního podsvětí Cyril Beeka či libanonský podnikatel Bassam Issa zvaný Černý Sam.

V roce 2013 ho média obviňovala z toho, že se pokouší ovládnout kriminální scénu v Kapském Městě. V červenci 2013 těsně unikl pokusu o vraždu, bylo na něj vypáleno několik střel z dálkově ovládaného zbraňového mechanismu ukrytého v prázdném Volkswagenu Polo naproti přes parkoviště. Vrah se však netrefil a auto bylo posléze odpáleno pomocí dálkově ovládané nálože.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí
Podle listu Sunday World si Krejčíř vybudoval blízké vztahy s tamní vlivnou figurou Markem Lifmanem. Podle jiného deníku se Krejčíř zná se synem jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy Duduzanem.

V únoru 2016 byl v JAR odsouzen k 35 letům vězení.

Dne 17. března 2018 rozhodl jihoafrický soud o vydání Krejčíře do České republiky. V prosinci téhož roku uplynula zákonná lhůta o rozhodnutí k vydání do ČR, ale k vydání prozatím nedošlo. V lednu roku 2019 Krejčíř prohlásil, že za azyl v Jihoafrické republice zaplatil 2,5 milionu randů prezidentovi JAR Jacobovi Zumovi. V srpnu téhož roku byla jihoafrickou justicí zamítnuta žádost o přeložení Krejčíře do jiné věznice, Krejčíř se prý obával toho, že by v původním vězení mohl být zavražděn. V listopadu 2019 získal zpět prohlášením české občanství.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se jeho právníci maximálně snaží o jeho převoz do ČR, s čímž by souvisela i možná obnova řady procesů, v nichž figuruje.

Nejen o Krejčířovi napsal exkriminalista Karel Tichý strhující knihu. Jmenuje se Lovec mafiánů a na pultech by se měla objevit do Vánoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …