John Bok brání řidiče Smetanu: Politici obtěžovali s plakáty, tak jim je počmáral

21.02.2012 21:54

John Bok zaznamenal množící se reakce lidí na Facebooku na takzvaného čmárajícího řidiče. Fan klub, sdružení Přátelé Romana Smetany, petice za trest smrti pro něj, horkokrevné reakce od politiků - to všechno se teď kolem Smetany rozjíždí. Předseda Spolku Šalamoun John Bok ale tvrdí, že Smetana jen projevil občanskou vzdorovitost a statečnost, protože nechce být součástí nějaké politické hry. Hysterii kolem něj proto nechápe a řidič by se dle jeho soudu měl teď obrátit na Ústavní soud.

John Bok brání řidiče Smetanu: Politici obtěžovali s plakáty, tak jim je počmáral
Foto: Archiv
Popisek: John Bok

Předseda spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun John Bok "čmárajícímu řidiči" drží palce, neboť sice není žádný hrdina, ale rozhodně ne žádný zločinec.

„On jen vzdoruje, a protože odmítl dělat nějaké veřejné práce, tak oni teď jsou bezradní a proto ho chtějí dál trestat,“ zmínil Bok ParlamentnímListům.cz.

Soudkyně Markéta Langerová, která je zároveň manželkou exministra za ODS Ivana Langera, totiž Romana Smetanu odsoudila nedávno za to, že před volbami v roce 2010 pokreslil nejméně 30 reklamních plakátů různých politických stran. Nejprve Langerová vynesla rozsudek sto dní obecně prospěšných prací, což ale nyní změnila. Smetana se totiž trestu nechtěl podvolit a ona proto rozsudek změnila na sto dní vězení. Šofér přitom na plakáty politikům přikresloval jen tykadla. K tomu však dopisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky.

Jenže zatímco politici míní, že Smetana by měl trest přijmout – například poslanec z ČSSD Stanislav Křeček naznačil, že Smetana trpí obsedantní poruchou a navíc vědomě způsobuje někomu jinému škodu, a proto by měl nést následky svého jednání – tak Bok už tak prudký v odsudku není.

Slibují nám něco, co stejně nedodrží

„Je to jen projev občanské vzpoury, která je ale akceptovatelná, neboť ten člověk nikomu neublížil, Vždyť nám politici na těch plakátcích slibují něco, co stejně málokdy dodrží, tak na tom nevidím nic nezákonného a nic, co by omezovalo něčí práva,“ řekl Bok pro ParlamentníListy.cz.

I když se prý spolek Šalamoun nesetkal dosud s ničím podobným jako je trest za pomalované plakátky, doporučuje, aby se řidič obrátil na Ústavní soud.

„Já sám bych se v takovém případě obrátil na Ústavní soud. Považoval bych ten rozsudek za nepřiměřené porušení mých ústavních práv. On nikomu neublížil a projevil jen občanský postoj. Musíme si uvědomit, že dokonce jiný instrument nemá – v televizi mu odmítnou vystoupit, články mu také neotisknou, no tak jim to počmáral,“ sdělil na tuto notu Bok.

Ta ODS nemusela hned podávat trestní oznámení

Podle něj to byly "jen takové malé letáčky", co byly poškozeny. Dokonce prý ani ODS nevznikla nějaká velká škoda, aby hned muselo podávat trestní oznámení. Celá věc tak podle něj měla být předaná nanejvýš k místnímu úřadu ke správnímu řízení k přestupku.

„Jaképak poškozování soukromého majetku? Nemluvě o tom, jestliže mohou poslanci anebo politické strany ve svých agitacích nás obtěžovat tím, že nám všude strkají do obličeje ty svý letáky, plakáty, či billboardy, a v televizi také povídají ty své žvásty, no tak jakým způsobem se proti tomu vlastně může člověk bránit? Může si toho nevšímat, a dokonce nejít volit. Má tak právo projevit svou vůli. A jednou z těch vůlí je také to, že ty plakáty počmárám. Stejně ještě po dlouhou dobu po volbách, kdy jsou ty letáčky stále vylepeny, tak jsou pomalu ničeny a otrhávány větrem. Já když jsem kandidoval, tak jsem byl neustále vyzýván místními úřady, abych je přišel odstranit. Velké strany ale nemusejí, takže tady vidíte i tu nerovnost před politickými stranami a občany. Já nevím, proč by měly být nějak politické strany zvýhodňovány,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz dále k případu předseda Šalamounu.

Nejsme v totalitě a soudy a strany nám mají sloužit

Počmáraní politici – to je podle něj prkotina a ODS tu prkotinu zveličila. „Je to upadlé a zvrácené a ukazuje to, co jsou zač. Ten mladý člověk není hrdina, je to jen statečný občan, který odmítá respektovat rozhodnutí, protože nechce být součástí té hry.“

Bok si ale myslí, že si Smetana svůj trest nepůjde odsedět, ale protože je odsouzený, tak pro něj přijdou a "dají ho do vězení.“ „Jenže vězení jsou plná. Pět tisíc lidí tady nenastoupilo do výkonu trestu a někteří i za činy velmi závažné,“ upozornil na nesmyslnost uvěznění.

Nakonec Bok přidal kritiku na politické strany a koneckonců i na samotné soudy.

„Oni si myslí, že jsme vlastnictvím státu, ale je to naopak - stát je našim vlastnictvím! My nejsme jeho majetkem, nejsme v totalitě. Stát je vlastněn občany, nikoliv justicí a politiky – to jsou instituce, které mají občanovi sloužit. Oni žádají naši pozornost, no a když se to občanovi nelíbí, tak udělá třeba to, co Smetana. Je to tak osobní nevole, protože to udělal všem politickým stranám bez rozdílu,“ dodal.

Soudkyně musela předpokládat, že to vyvolá pozornost

Politici navíc k případu minulý týden tvrdili, že se měla soudkyně ze soudního řízení vyloučit a to pro podjatost, neboť je manželkou exministra vnitra Ivana Langera. Soudní řízení se konalo totiž proto, že se se žalobou vytasila právě jako jediná ODS.

V tomto bodě pak Bok svůj názor nezměnil a stejně jako před týdnem, tak i dnes pro ParlamentníListy.cz zopakoval: „Ona se z toho měla sama vyloučit. Jestliže je soudkyně manželkou význačného politika v oblasti, kde se ta věc stala, tak je podjatá. Soudkyně musela navíc předpokládat, že to vyvolá pozornost – tedy nejen ten případ, ale i to, že se z případu nevyloučila sama.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …