Jsme v nemocnici, kde leží prezident. Dojemné okamžiky i respekt na vlastní oči

12.10.2021 11:34 | Reportáž

Modré nebe, plné parkoviště, přesto klid. Tak by šel ve stručnosti popsat děj v Ústřední vojenské nemocnici, kam se ParlamentníListy.cz na začátku týdne vydaly, aby přinesly informace přímo z místa. Prezident Miloš Zeman je zde hospitalizovaný od neděle. Dle lékařů je jeho stav stabilizovaný. Nicméně kombinace fotografií serveru Novinky.cz a absence prezidentových vyjádření či detailnějších zpráv o jeho zdraví zavdávají spekulacím. Ty šíří například bývalá ministryně pro lidská práva a předsedkyně Liberálně ekologické strany Džamila Stehlíková.

Jsme v nemocnici, kde leží prezident. Dojemné okamžiky i respekt na vlastní oči
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Ústřední vojenská nemocnice

ÚVN leží v pražských Střešovicích. Známá čtvrť je plná vil a zeleně. Redaktor PL se na místo vydal, aby zjistil od běžných lidí, pacientů, personálu i návštěvníků, co na Zemanovu hospitalizaci říkají.

Hned po průchodu hlavní branou a přilehlou budovou se před námi otevřel poměrně rozlehlý park s malým altánem. V něm jsme oslovili dvě ženy, které čekali na výsledky krve. „My mu přejeme hrozně moc štěstí a zdraví, vždyť je mladší než my," uvedla jedna z nich. Ačkoli jsme se na věk nezeptali, řekla, že jí bude devadesát. Nevypadala na to. Dokonce prý stále kouří, což se ale v areálu nesmí.

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
„Sedíme a čekáme, bavili jsme se o tom, že tady pan prezident je a taky o tom, jak mu někteří nadávají. Chtěla bych vidět, jak by se cítili, kdyby tak někdo mluvil o jejich rodičích, je to nedůstojné," uzavřela.

Rozhovor jsme s poděkováním ukončili a vydali se na cestu mezi pavilony.

Sem tam jsme narazili na další návštěvníky.

Přestože byl pracovní den a vytížení nemocnice bylo patrné, uvnitř panoval skutečně klid.

Dále jsme měli možnost mluvit s panem L. z Nymburka. Prý jede na kožní oddělení, měl jen chvíli. „Zeman? Já ho nevolil, ale podívejte, na vesnici se vždycky ctilo, že zdraví je na prvním místě. Kdyby třeba o mém strýci někdo řekl, aby umřel, dám mu v hospodě před držku, nashle," reagoval na dlouhou řadu nenávistných komentářů.

Následovala zdravotní sestra. Prý má zákaz hovořit o zdravotním stavu jakéhokoli pacienta. Je to pochopitelné. Chtěli jsme jen vědět, jak vnímá prezidentovu hospitalizaci. „Pro nemocnici je to pocta, děkuji," reagovala hbitě. Pak s několika zkumavkami zmizela na neurologii.

Nejlepší na závěr.

Lékař s vyšší důstojnickou hodností. Zastihli jsme ho během nákupu svačiny. Nesl si zabalený chlebíček nebo dort, na to jsme se neptali. „My jsme tu vojáci, musíte pochopit, že Miloš Zeman je vrchním velitelem ozbrojených sil, má k tomuto účelu Vojenskou kancelář prezidenta republiky, takže je to můj velitel, kterého takto vnímám a respektuji, tady jste ve vojenské nemocnici, to by měl každý pochopit!" uzavřel direktivně, přitom bez emocí.

V úterý jsme v rámci krátké procházky v ÚVN neslyšeli na adresu prezidenta jedinou výtku. Možná to bylo tím, že jsme se ptali přímo, možná tím, že jsme nenarazili na tu správnou věkovou kategorii, jež Zemanovi na internetu přeje to nejhorší.

Jako například?

Neznáme se k němu! Zhruba tak se dá shrnout komunikace TOP 09 ohledně sokolovského primáře Martina Straky. Ten v souvislosti s onemocněním prezidenta Miloše Zemana ozdobil sociální sítě komentáři typu „pochc*ná mrtvola“ či „bezpáteřní k*rva“.

Jenže dříve se TOP 09 k primáři Strakovi hlásila více než aktivně. To když ještě komentoval covid a nikoli zdravotní stav hlavy státu. Straka za TOP 09 kandidoval a strana se jeho mediálními výstupy chlubila na webu i na sociálních sítích.

Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …