KSČM zradila levici a spojila se s ODS a TOP 09, zlobí se ČSSD

29.11.2012 8:45

Zdá se, že na radnici městské části Praha 8 vznikla nová mesaliance pravicové ODS a TOP 09 s KSČM. Levicová opozice se na mimořádném zastupitelstvu, které se má konat v pátek od 15 hodin, chce znovu přesvědčit, zda je tomu tak skutečně.

KSČM zradila levici a spojila se s ODS a TOP 09, zlobí se ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

O co jde? Na začátku existovala v zastupitelstvu Prahy 8 koalice ODS a TOP 09 s poměrně těsnou většinou 24 ze 45 zastupitelů. Avšak z ODS odešla zastupitelka Petra Tůmová a přešla k SPOZ. Z TOP 09 zase odešel Matěj Fichtner.

KSČM podržela koalici TOP 09 a ODS

Dne 15. listopadu proběhlo zastupitelstvo Prahy 8, kde si chtěla opozice (ČSSD, Strana zelených, Tůmová a Fichtner) ověřit, zda má koalice ODS a TOP 09 většinu, aby vládla a mohla plnit programové prohlášení.
 
Zastupitelstvo trvalo jen deset minut, neboť program schůze nebyl schválen. Hlasovala proti němu koalice ODS a TOP 09 společně se třemi zastupiteli z KSČM.
 
Nepotvrdilo se tak to, co psala některá média, že KSČM pomůže svrhnout koalici a že díky „kmotrům“ Tomáši Hrdličkovi a Ondřeji Palounkovi koalici potopí Svobodův odpůrce Josef Nosek a manželka Ondřeje Palounka Marta Palounková. Nosek i i Palounková naopak dosavadního starostu a radu podpořili.

ČSSD: Komunisté zradili levicové voliče

Vedení ČSSD Praha je znepokojeno tím, že zastupitelé levicové KSČM podpořili pravicovou koalici ODS a TOP 09. „OVV ČSSD Praha 8 se podivuje nad způsobem hlasování tří zastupitelů KSČM na zastupitelstvu Prahy 8. Zastupitelé Cyril Čapka, Vítězslav Jaroš a Kateřina Gottwaldová-Bayerová svými hlasy začali aktivně podporovat pravicovou koalici na Praze 8 vedenou ODS a TOP 09. Tuto situaci lze považovat za zradu na levicových voličích,“ zní usnesení sociálních demokratů z 21. listopadu.

Zajímavé je, že dva ze tří komunistů hlasujících s koalicí mají městskou částí placené funkce. Cyril Čapka je uvolněný předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Městské části Praha 8 a Vítězslav Jaroš je členem Dozorčí rady akciové společnosti Centrum Palmovka.

V době senátních voleb silný antikomunismus a teď...

„Před měsícem v rámci senátní kampaně ODS v Praze 8 spustila totální antikomunistickou kampaň, aby podpořila paní Danielu Filipiovou. Dnes, stejnou ODS, podporují stejní komunisté. Co se stane za měsíc, si netroufám předvídat,“ zlobí se Jiří Bodenlos, předseda ČSSD Praha.
 
„Šestnáct zastupitelů z ČSSD, SZ a dva nezařazení chce vlastně jediné. Odpovědět na otázku, kdo v současnosti vládne v koalici na Praze 8 a z jakých zastupitelů je tato koalice složena. Není pravda, že bychom chtěli svrhnout Radu Prahy 8, nebo že bychom pořádali akce s členy KSČM. Naopak nás překvapilo, že tři komunisté začali aktivně podporovat pravicovou koalici. V průběhu příprav na mimořádné zastupitelstvo jsme se dočetli v médiích, že situace je ještě vážnější, než jsme čekali. Místostarosta Gros za ODS nejen že přiznal, že má současná koalice jen 22 členů, ale přiznal, že na další dva členy této koalice se nemůže spolehnout. Ať si počítá, kdo chce, jak chce, tak na Praze 8 je nová koalice ODS-TOP 09-KSČM,“ doplnil ho místopředseda pražské ČSSD Roman Petrus.

Prý se komunistům nedostává respektu

A co říkají na hlasování svých kolegů komunisté? „Podle mé informace neměla ČSSD potřebných 23 hlasů. I s třemi hlasy navíc by to tedy bylo plácnutí do vody. A pro některé naše zastupitele je problém přístup lidovců a zelených ke KSČM. Do jinak vyjednaného kroku s respektem ke KSČM by šli,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM a místopředseda pražské KSČM Jiří Dolejš. Ten nedávno kandidoval do Senátu právě na Praze 8, kde ho porazila Daniela Filipiová z ODS.

Redakce poslala SMS i předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, předsedkyni pražské KSČM Martě Semelové, místopředsedkyni KSČM Miroslavě Vostré, předsedovi KSČM Praha 8 Zdeňku Nagyovskému. Z nich nikdo nereagoval.

ParlamentníListy.cz oslovily i představitele pravicových antikomunistických stran TOP 09 a ODS, zda jim nevadí možná tichá koalice s KSČM.

TOP 09 s komunisty nejednala

„My jsme rozhodně s komunisty o podpoře nejednali a o jejich hlasy jsme neusilovali. Nevím, z jakých pohnutek takto hlasovali a zda se dohodli s někým z ODS. To nevím. S námi určitě ne. My koaliční dohodu vypovídat nechceme, ale musím připustit, že situace je nestabilní. V případě, že by současná koalice a současné vedení radnice padlo, jsme připraveni jednat s demokratickými stranami o sestavení nové koalice,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a místopředseda topkařského poslaneckého klubu František Laudát.

První náměstek primátora a místopředseda pražské TOP 09 Tomáš Hudeček uvedl: „Podle mých informací se situace již nějak řeší.“

„Jedna vlaštovka jaro nedělá,“ reagoval stručně zase místopředseda pražské TOP 09 a poslanec Daniel Korte. 

Na dotaz formou sms ohledně dění na Praze 8 nijak nereagovali předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedové Pavol Lukša a Helena Langšádlová. Ani místostarostka Městské části Praha 8 z TOP 09 Markéta Adamová.

ODS mlčí

Z ODS nereagoval téměř nikdo.  „Neznám podrobnosti, ty musím zjistit. Ale osobně je pro mě přímá i nepřímá koalice s KSČM nepřijatelná,“ odpověděl pouze na zprávu místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

Avšak předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda, místopředsedové Pavel Horálek, Marek Benda, Zdeněk Zajíček, Ondřej Pecha na sms neodpověděli. Stejně tak ani členové grémia ODS včetně Jana Zahradila a Tomáše Chalupy, kteří jsou z Prahy. A především nereagoval starosta Městské části Praha 8 Jiří Janků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…