Kalousek otevřel Pandořinu skříňku hnutí STAN. Získali jsme výslechy „kumpána pana Krejčíře“. A nastalo ticho

21.05.2022 4:46 | Kauza

EXKLUZIVNĚ (I. část) V dubnu letošního roku reagoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek na Twitteru na plánovanou kampaň hnutí STAN. To tehdy oznámilo, že jejich volebním symbolem bude klíč.

Kalousek otevřel Pandořinu skříňku hnutí STAN. Získali jsme výslechy „kumpána pana Krejčíře“. A nastalo ticho
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vít Rakušan (STAN) v Pardubicích na zastávce kampaně PirSTAN

Někdejší šéf státní kasy k tomu poznamenal: „Klíč? Promiňte, ale mně to spíš připomíná paklíč od pokladny hl. města Prahy, který odevzdali pánové Hlubuček a Polčák panu Redlovi, kumpánovi pana Rittiga. Když v letošních volbách tento paklíč odmítneme, nemůžeme na tom prodělat.“ Miroslav Kalousek se spletl, což vzápětí zjistil.

Michal Redl, o kterém je řeč, nemá s podnikatelem Rittigem nic společného. „Omlouvám se za nepřesnou informaci. Pan Redl nebyl kumpánem pana Rittiga, ale pana Krejčíře,“ uvedl Kalousek.

Úvodem dodejme, že ačkoli je Redl označen Kalouskem jako kumpán, tedy společník zločince Krejčíře, od soudu za tuto možnou spolupráci s trestem nikdy neodešel. Byl tomu však blízko.

Naší redakci se podařily získat záznamy, ze kterých vyplývá, že na Redla měla policie hodně dobře políčeno.

Jednalo se o finanční „operace“ v rámci společnosti Technology Leasing, kde šla policie po celkem deseti lidech. Už v minulosti byl zmiňován Přemysl Synek. O Michalu Redlovi se příliš nehovořilo.

Přemysl Synek, navzdory několika negativním článkům z minulosti, má v podnikatelském prostředí velmi dobrou pověst. „Drží slovo, má brilantní hlavu,“ uvedl jeden z jeho partnerů.

Dle pokynů Káčka

V knize Lovec mafiánů expolicisty Karla Tichého stojí: „Přesvědčil jsem šéfy i státního zástupce, že se osobně setkám s Michalem Redlem, hlavním bílým koněm Káčka v této kauze a nejen v ní. Byl Krejčířovým ‚specialistou‘ na DPH. Dle pokynů Káčka měl ‚tahat‘ ze Spořky týdně 10-15 milionů cash. Cesta k němu vedla přes Jana Gottvalda. Ten si ho totiž posadil v roce 2002 k sobě do fotbalového klubu Petra Drnovice a tam ho seznámil s Krejčířem.“

V rámci kauzy Technology Leasing šlo o vyvádění desítek milionů korun, o úvěrové podvody výrazného rozsahu. ParlamentníListy.cz mají k dispozici i Redlův výslech. Na místě byl konfrontován se zjištěními kriminalistů.

V této formě nebyla Redlova slova nikdy publikována.

Vraťme se tedy do roku 2003. Na místě byl Redlův advokát Vladimír Turek, přítomný byl advokát Martin Klimo i státní zástupce Brunner, celou věc sepisoval kapitán Widholm – pro kauzu taky hodně podstatná osoba.

Mimochodem, po Brunnerově smrti se o Krejčíře „staral“ státní zástupce Vladimír Tryzna. To jen pro doplnění.

Redl úvodem výslechu konstatuje, že chodil do základní školy ve Zlíně, posléze se vyučil v oboru kuchař-číšník.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
„Drogy neužívám, nikdy jsem nebyl léčen na psychiatrii, netrpím žádnou závislostí. V minulosti jsem nebyl soudně trestán. Můj zdravotní stav je dobrý, nemám vážnějších zdravotních problémů,“ uvedl do protokolu.

Tato pasáž je velmi důležitá, jelikož Redl nestanul před soudem zejména proto, že získal takzvané papíry na hlavu.

Nic říkat nebude!

„Díky práci advokátů a odborníků z oblasti psychiatrie se stal v podstatě ‚ze dne na den‘ osobou duševně chorou a trestní stíhání muselo být, jako u jediného z celého spolčení, proti němu zastaveno,“ řekl PL Karel Tichý, který se kauzou také zabýval.

Rozhodně nebyl sám.

Další člověk z okolí vyšetřování, který u toho tehdy byl, uvedl, že s Redlem se původně počítalo pro režim utajeného svědka. Jednoho dne prý byla domluvena jeho výpověď na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Jenomže k té nikdy nedošlo. Radovan Krejčíř, který v pozadí vše řídil, si byl podle policistů vědom slabosti Redla, který mohl vše položit.

„Pamatuji, jak Redlův advokát Turek křičel už z výtahu, že Redl nic říkat nebude, že je všechno jinak.“ Z pomocníka policie se tak stal její nepřítel.

A nakonec se Michal Redl, rodák ze Zlína, stal duševně chorým.

V druhé části se podrobně podíváme na Redlův výslech. Jsou v něm totiž indicie, které můžeme konfrontovat s někdejším elitním útvarem ÚOKFK, jeho českobudějovickou expoziturou.

Redl otevřeně hovoří o podnikateli Synkovi, o byznysu s pohledávkami, naráží na kontroverzní figuru slovenského podnikatele libanonského původu Tareka Bechary, na Radovana Krejčíře. Vyjadřuje se také ke své možné účasti na vyvádění peněz... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …