Kalousek pro PL: Evropské hodnoty lžou, nevěřte jim

25.02.2021 8:32

Spolek Evropské hodnoty si vytvořil silného nepřítele. Před neziskovou organizací vedenou Jakubem Jandou, která s oblibou dává politikům doporučení, jak by měli přistupovat k různým tématům, varuje bývalý poslanec, exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. ParlamentnímListům.cz Kalousek podrobněji vysvětlil, v čem je “zakopaný pes” a upřesnil, že šiřitelem oněch lží má být exdiplomat Martin Svárovský.

Kalousek pro PL: Evropské hodnoty lžou, nevěřte jim
Foto: Vít Hassan
Popisek: Miroslav Kalousek

Nezisková organizace Evropské hodnoty, o níž ParlamentníListy.cz v minulosti opakovaně informovaly například v souvislosti s jejím financováním, čelí problému na straně politického spektra, kde by to patrně nikdo nečekal. Jde o TOP 09 a politického matadora Miroslava Kalouska.

O co jde? Věc se na veřejnost dostala ve středu odpoledne, kdy Kalousek na svém twitterovém účtu zveřejnil varování před Evropskými hodnotami a konstatoval, že spolek lže. 

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

“Je mi to velmi líto, ale pravda by mlčet neměla: Své přátele chci varovat před důvěrou a podporou think-thanku Evropské hodnoty. Poskytuje personální zázemí lhářům a šiřitelům špinavých pomluv. Nemůže se proto dle mého názoru jednat o důvěryhodný subjekt,” napsal na Twitteru ve středu před pátou odpoledne Miroslav Kalousek. 

20 let vyvrácená lež

V následné diskusi dodal, že se celou věc snažil dlouhou dobu vyřešit neveřejnou cestou, ale marně. “Instituce mlčí mnoho měsíců, což je pro mě jasný závěr,” uvedl jednoznačně na poznámku jednoho z uživatelů, že není třeba odsuzovat celou organizaci kvůli jednomu zaměstnanci. “Lžou pořád,” uvedl na adresu pracovníků spolku.

ParlamentníListy.cz požádaly Miroslava Kalouska o další podrobnosti. “Jejich bezpečnostní analytik o mně šířil na sítích, že jsem odpovědný za smrt vojáků na padácích, což je 20 let vyvrácená pomluva. Takže pokud jejich bezpečnostní analytik šíří na sítích zákeřné pomluvy, tak za co asi jejich analýzy stojí,” řekl nám bývalý poslanec s tím, že oním analytikem je Martin Svárovský.

“Jejich analýzy nelze brát vážně. Oslovil jsem své přátele, aby jejich analýzy nebrali vážně, protože jejich analytik šíří pomluvy. Jestliže to tak je, logicky kladu řečnickou otázku, za co můžou stát ty jejich analýzy?” uzavírá Miroslav Kalousek.

Kdo je jím zmiňovaný Martin Svárovský? Pro Evropské hodnoty pracuje téměř dva roky, spolek jeho přijetí avizoval v tiskové zprávě 4. března 2019, kde uvedl, že dlouholetý diplomat Svárovský povede jejich nový program pro bezpečnostní strategie. 

“Tým think-tanku Evropské hodnoty posílil Martin Svárovský, který 19 let pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí ČR mimo jiné jako zástupce ředitele Odboru střední Evropy a Odboru politického plánování či zástupce velvyslance ČR ve Varšavě a Budapešti. V think-tanku Evropské hodnoty povede Martin Svárovský nový Program bezpečnostních strategií, který se bude věnovat zejména bezpečnostně-politickým zájmům ČR v kontextu transatlantického spojenectví, vztahů s Polskem a narůstající agresivity Ruska a Číny,” uváděl tehdy spolek na svém webu. 

 

Evropské hodnoty coby nezisková organizace vznikly v roce 2005 jako občanské sdružení, dnes mají statut spolku. V prvních letech své existence se víceméně zaměřovaly na témata související s Evropskou unií a propagovaly pozitivní dopady našeho členství. Později, zejména po rozhoření konfliktu na Ukrajině, se začal více věnovat údajnému ruskému vlivu v Evropě i u nás. 

Způsob jejich práce před lety zkritizovala skupina českých vědců s tím, že jejich přístup k vypracovávání odborných studií je de facto přesným opak toho, jak by se to mělo dělat. Do své práce prý míchají ideologii a podivné postupy. “Naše kritika směřuje ke stírání hranic mezi ideologií a odborností a je hodnotová pouze potud, pokud ukazuje na maškarádu, ve které jsou tyto názory představovány jako výsledky seriózního výzkumu,” stálo mimo jiné v prohlášení osmi českých expertů z několika univerzit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …