Kalousek za to nemůže. V kauze nešlo o Ratha, říká TOPkařka

24.05.2012 9:38

V kauze obviněného poslance Davida Ratha prý vůbec nešlo o něho. Policie pouze rutinně prováděla svou práci. Pokud by navíc za kauzou stál ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), Rath by si prý nenechal ujít šanci, aby to prozradil.

Kalousek za to nemůže. V kauze nešlo o Ratha, říká TOPkařka
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jana Kaslová

Poslankyně Jana Kaslová (TOP 09) se sice pilně věnuje mateřským povinnostem, i přes to ale pozorně sleduje vývoj kolem kauzy Davida Ratha. Sama by ho prý hájit nechtěla. "Nejsem expertkou na trestní právo, takže Davida Ratha bych nehájila," řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně. Ta nechápe ani Rathův výběr prvního právníka.

Expert na obchod. Ne trestní právo

"Pan Černý byl expert na obchodní právo, Rath tak logicky posléze zvolil jiného," uvedla s tím, že za změnou Rathova právníka nevidí nic jiného. Úvahy, že by Černý, který Ratha dlouhodobě znal, stál také za jednou ze zakázek Středočeského kraje, tak považuje pouze za čiré spekulace.

Stejně tak kroutí hlavou nad obviněními, že na celé kauze Rath má významný podíl viny ministerstvo financí, respektive jeho šéf, Miroslav Kalousek. O něm v souvislosti se selháním kontrolních mechanismů hovoří třeba poslanec František Bublan (ČSSD).

Ruku do ohně za Kalouska

"Toto naprosto vylučuji. Jsem si naprosto jistá, že pokud by to tak bylo, David Rath by to zmínil ve své výpovědi," řekla redakci poslankyně s tím, že ani ona sama podobnou variantu nepřipouští.

Kauza samotná podle poslankyně rozhodně nebyla namířena proti Rathovi.  "Primárně rozhodně nešlo o pana Ratha. Ale byla by škoda, kdyby tato kauza zastínila reformy a další kroky, které vláda připravuje," řekla poslankyně.

Samková to viděla? Jako jediná

Ta kroutí hlavou nad slovy své právnické kolegyně, advokátky Kláry Samkové. Ta ve středu uvedla, že v případu Davida Ratha "nebyl dodržen ústavně konformní postup". Podle Kaslové ale nic podobného právnička nemůže tvrdit. Pokud tedy neviděla celý Rathův spis. "Ani členové mandátového a imunitního výboru ho neviděli. Pokud paní Samková používá podobná tvrzení, zřejmě ho musela vidět. Ale to by byla jediná z celé veřejnosti," uvedla poslankyně.

Sama Samková ale kontruje. "Celý spis jsem neviděla. Ale to, že došlo k nedodržení ústavních principů, lze dovodit z toho, co je vidět v médiích," řekla redakci advokátka.

Ta během dne uvedla, že pokud by ji Rath požádal, aby ho zastupovala, uvažovala by, na rozdíl od Kaslové, že kývne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …