Karlovarský politik varuje Zemana a řekl: ODS měla dostat šanci sestavit vládu

14.08.2013 10:44

Karlovarský zastupitel a lídr hnutí O co jim jde?! (OCJJ) Otmar Homolka zažil na vlastní kůži, jaké to je, když různé politické hrátky zajistí rozbití vládnoucí koalice. Díky velkému úspěchu ve volbách do karlovarského zastupitelstva se stal na čas radním, ale po návratu ODS do vedení města se jako kritik její práce a nechvalně proslulých kauz vrátil do opozice. Přesto si myslí, že ODS měla dostat šanci sestavit vládu.

Karlovarský politik varuje Zemana a řekl: ODS měla dostat šanci sestavit vládu
Foto: www.ocojimjde.cz
Popisek: Otmar Homolka

Zatímco většina jeho kolegů v zastupitelstvu se aktivně projevuje pouze před volbami, Otmar Homolka se pravidelně vyjadřuje nejen k aktuálním karlovarským problémům, ale i k těm celostátním. Voliči OCJJ tak mají možnost průběžně sledovat, jaké postoje jeho vedení zastává. Platilo to i v případě první přímé volby prezidenta. Homolka patřil k těm, kdo si prezidenta Zemana v čele státu rozhodně nepřáli.  

„Prezident Zeman je velice zkušený a navíc mazaný politik a většinou je při analýze situace o krok či dva napřed před svými soupeři. Bohužel, jak se ukazuje, nedokáže překročit svůj stín v podobě přebujelého ega. Zdá se, že v autokracii, deset let živené vyhnanstvím na Vysočině, ještě předčí svého předchůdce. Vyspělé demokracie nevyužívají mezer v zákonech, naopak dlouhodobým jednotným výkladem zákonů a z toho plynoucí jurisdikcí se zákon, a Ústava především, mají stabilizovat. Prezident Zeman naopak jakoukoliv pochybnost ve výkladu zákona, stejně jako novodobí tuneláři a kmotři, využívá ve svůj prospěch. On je v tomto ještě horší, protože takto ohýbá samotnou Ústavu,“ kritizuje Homolka dosavadní Zemanovy kroky.

Ať ODS dokončí své martyrium...

Homolku nikdo nemůže podezřívat z toho, že by fandil ODS. Přesto si myslí, že tato strana měla dostat šanci sestavit vládu. „Vládu má sestavovat ten, kdo má naději na úspěch ve sněmovně. Proto má prezident jednat s jednotlivými subjekty sněmovny o sestavení vlády a teprve když takové řešení neprojde sněmovnou, sama sněmovna zjistí, že je možné jiné řešení, třeba úřednická vláda. On postup obrátil, zřejmě aby dosadil 'svoje' lidi na potřebná místa. Ale pýcha předchází pád,“ varuje prezidenta. 

Homolka také ParlamentnímListům.cz prozradil, kterou variantu řešení politické krize on sám upřednostňuje: „Myslel jsem si, že nějakou dobu zase bude vládnout ČSSD. Ale sami si to velice kazí a začínají být nedůvěryhodní díky vlastnímu hašteření o místo ve straně. Viz spor Sobotka versus Hašek.“

Jak obracet politiku k lepšímu?

„Pokud chceme něco změnit, je jen jediná cesta. Změnit sebe a snažit se sám jednat tak, jak chceme, aby konali ostatní. Je to velice těžké, ale jinak to nejde. Fandím iniciativám a snahám lidí jako jsou pan Janeček, paní Marvanová, pan Steiner, Transparency International. Tyto subjekty či lidé by se měli naučit spolupracovat a je jedno, zda budou v občanských sdruženích, nevládních organizacích nebo založí politickou stranu. Je faktem, že politických subjektů přibývá, přibývá i různých organizací a uskupení, hlídajících politiky a hlavně, existuje svoboda tisku, který si již nebere servítky vůči nikomu. A policie se státním zastupitelstvím se již probírá, probírají se také jedinci ze soudnictví.“ To vše je podle Otmara Homolky třeba podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …