Karlovo číro, pražská kavárna, řekněme ČT dost! Stovky lidí přišly před Hrad podpořit Zemana

07.03.2015 16:46

REPORTÁŽ Stovky lidí dorazily v sobotu k Pražskému hradu vyjádřit podporu prezidentu Miloši Zemanovi. Mezi manifestující dorazil i sám prezident. K lidem promluvil také místopředseda sněmovny Vojtěch Filip, šéf Úsvitu Tomio Okamura nebo podplukovník Marek Obrtel, který nedávno vrátil svá vojenská vyznamenání z misí NATO.

Karlovo číro, pražská kavárna, řekněme ČT dost! Stovky lidí přišly před Hrad podpořit Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana nazvaná Národe, probuď se! spojená se slavnostním setkáním při příležitosti 165. výročí narození T. G. Masaryka

Už dlouho před druhou hodinou odpoledne se v sobotu pod okny Pražského hradu začaly shromažďovat davy zastánců prezidenta Miloše Zemana. Na demonstraci svolanou na jeho podporu dorazilo z celé republiky několik stovek lidí. Odhady přesné účasti se liší. Přibližně šlo o pět či šest stovek občanů. Jejich počty prořídly poté, co z akce odešel Miloš Zeman a vrátil se na Hrad.

Na Hradčanské náměstí přišel prezident republiky se svým doprovodem pěšky z Pražského hradu za zvuků fanfár Hradní stráže. Manifestující k tomu přidali hlasitý potlesk. Ještě před projevem ale Zeman položil věnec k soše T. G. Masaryka a památce prvního československého prezidenta se poklonil. Dnes totiž uplynulo 165 let ode dne Masarykova narození.

Při projevu prezident České republiky hovořil především o Masarykovi a jeho činech v době předprezidentské. Vyzdvihl jeho roli při tzv. hilsneriádě. V závěru Miloš Zeman poděkoval občanům, kteří na tento veřejný projev a připomenutí si památky T. G. Masaryka přišli s tím, že je úctyhodné v dnešní době, a hlavně v Praze, kde vyhrál jeho soupeř v prezidentských volbách, přijít. „To chce také kus odvahy a já za tuto odvahu děkuji,“ prohlásil na závěr Zeman ke svým sympatizantům, kterých se na Hradčanském náměstí sešlo několik set.

"Pravdoláskaři neunesli Zemanovu výhru"

Šéf SPO a senátor Jan Veleba ve své úvodní řeči připomněl dva roky od Zemanovy inaugurace. Zdůraznil, že se Miloš Zeman stal prezidentem s podporou 2 740 000 voličů. „Stalo se tak k nelibosti pravdoláskařů, číra Karla a pražské kavárny. Dnes jsou to dva roky, co se v naší zemi dějí velmi znepokojivé jevy, které do svobodné společnosti nepatří. Je ohýbaná pravda, je nám vnucován jediný správný názor, je nám brán prostor pro demokratickou diskusi a je trvale znevažován prezident republiky. Jsou znevažováni ti, kteří nepapouškují oficiální propagandu a mají svůj názor

„Hlavní ovlivňovatel veřejného mínění, Česká televize, ztratila schopnost plnit svoji funkci. Přišel čas, kdy je třeba konat, a proto jsme tady. Je třeba zvednout hlas mlčící většiny, je třeba říci „dost“ a tomuto vývoji se postavit. Na jednom transparentu jsem si tu přečetl, že demokracie začíná tam, kde končí signál České televize,“ uvedl Jan Veleba s tím, že se mu to nezdá přehnané.

„Chceme žít v suverénní zemi, kde není místa pro cizí vojenské základny. V zemi, která je svobodná, nezávislá a mírumilovná. To jsou hodnoty, které podporujeme a které podporujete, pane prezidente především vy. Setrvejte a vydržte, pane prezidente!“ zakončil Veleba svoji řeč.

Česko nesmí harašit zbraněmi, ale hájit mír

Místopředseda sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip zdůraznil, že demokratickou diskusí není zpochybňování přímé volby prezidenta, nejsou to demonstrace proti výsledku demokratických voleb, ale demokratická diskuse podle jeho slov sestává z respektu k názoru, který byl vysloven ve volbách.

„Důležité je, aby Česká republika přispěla k tomu, aby byl v Evropě mír. Abychom tady neharašili zbraněmi a nepořádali tady různá cvičení a demonstrovali, jak jsme vojensky silní. Máme demonstrovat naši schopnost diplomacie, naši sílu vyjednávání a schopnosti ukázat, že Česká republika je pro mírová řešení všech konfliktů, zejména konfliktu na Ukrajině, protože tato válka je na našem dvorku. Ve světě jsou síly, které si myslí, že demokracii je možné nastolit vojenskými prostředky. V 21. století se ale nic takového konat nemůže a nesmí!“ dodal Filip.

Tomio Okamura konstatoval, že prezident je živoucím důkazem potřebnosti přímé volby politiků. „Od převzetí své funkce mnohokrát dokázal, jak je dobré, že je na Hradě silná osobnost zvolená přímo občany a ne stranická loutka. Po ostudném pádu Nečasovy vlády zabránil recyklaci pana Kalouska a jeho party. Pan prezident to dokázal i postojem k občanské válce na Ukrajině, kdy se jako jeden z mála evropských politiků nebál postavit zájmům americké lobby. Kauza „Pussy Riot“ ukázala, že se náš prezident nebojí říct nahlas, že král je nahý, tedy že perverze, výtržnosti a vulgarity nejsou boj za demokracii jen proto, že jsou namířené proti Putinovi,“ řekl Okamura před Hradem.

„Média tvrdí, že Miloš Zeman rozděluje českou společnost. Sám jsem nezaznamenal nic, čím by pan prezident úmyslně společnost rozděloval. Denně však vidím, jak usilovně se o to snaží novináři a média, jak se chytají každého slova a pokoušejí se mu vtisknout negativní smysl. Nenávist médií dostoupila tam, že nepřítel není jen prezident republiky, ale my všichni, co jsme prezidenta podpořili. Ani přímá demokracie nemá šanci přinést nápravu, pokud tady budou média bez jakékoli odpovědnosti překrucovat a lhát,“ sdělil Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zemana podpořil i Marek Obrtel, který vrátil medaile NATO

Na demonstraci promluvil také podplukovník Marek Obrtel, který k sobě nedávno upoutal pozornost, když v otevřeném dopisu ministru obrany sdělil, že vrací svá vojenská vyznamenání z misí NATO, neboť na základě dlouhodobého vyhodnocování považuje Severoatlantickou alianci za zločineckou organizaci.

„V tom dopise jsem otevřenou podporu vyjádřil i panu prezidentu Zemanovi v jeho úsilí o objektivní pohled na stěžejní otázky vnitro i mezinárodně politické a doslova jsem tam napsal o jeho boji proti všem za zachování suverenity českého národa a jeho globální bezpečnosti. Politika pana prezident je průhledná, má jasný smysl a jsem velmi rád, že tomu tak je. Lidem jsou předkládány různé teorie a lživé důkazy, na jejichž základě pak lidé schválí i to, co by mnohdy neudělali,“ konstatoval Obrtel.

Mezi řečníky demonstrace, která trvala víc než hodinu, vystoupili také zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, Strany práv občanů nebo Klubu českého pohraničí.

Demonstraci „Národe, probuď se!“ na podporu prezidenta Miloše Zemana na Hradčanské náměstí v předvečer druhého výročí jeho inaugurace svolala Strana práv občanů v čele s předsedou a senátorem Janem Velebou. Ten nicméně říká, že nejde o stranickou akci SPO, ale občanskou manifestaci na podporu hlavy státu.

Podle Veleby je cílem akce vyřčení jasného odporu proti sílící kampani vůči českému prezidentovi, k dezinformacím veřejnoprávních médií a kritické mezinárodní situaci.

Právě otázka protestu proti způsobu informování České televize získává nový rozměr. Prezident Miloš Zeman totiž v pátek při ukončení návštěvy Plzeňského kraje ostře odsoudil zpravodajství veřejnoprávní televize.

„Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí. Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ řekl při páteční tiskové konferenci na zámku Zbiroh prezident Zeman.

Manifestující měli připravenou řadu transparentů, které vyjadřovaly prezidentu Zemanovi podporu a rozdávaly se například i zelené karty s portrétem Miloše Zemana.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …