Katolická církev miliardu na povodně nedá. Duka má prý jiný nápad

19.07.2013 21:02

Mostecké hnutí OMMO obdrželo dopis od kardinála Dominika Duky. Ten jeho zástupcům odpovídá na jejich návrh, aby církev z takzvaných církevních restitucí uvolnila jednu miliardu korun na povodňové škody a ukázala tak i nevěřícím, že skutečně koná dobro. Kardinál to teoreticky neodmítá, ale lidé prý ohledně miliard pro církev žijí v oblacích.

Katolická církev miliardu na povodně nedá. Duka má prý jiný nápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Církev má totiž mimo jiné nárok na trojnásobnou sumu miliard, než kterou jí letos politici přiklepli. To mimo jiné vyplývá z dopisu, kterým Dominik Duka odpověděl mosteckému politickému hnutí Občané městu, město občanům (OMMO).

„Z majetku, který církvím náležel a který obhospodařovaly před rokem 1948, získají nazpět asi jednu třetinu. Dalšího majetku v hodnotě asi jedné třetiny se církve zřekly ve prospěch státu, obcí a sportovních zařízení. Poslední třetinu majetkového narovnání mezi státem a církvemi představují finanční kompenzace za zabavený a nevrácený majetek, které v případě katolické církve činí zhruba 47 miliard, rozložených do třiceti splátek v hodnotě asi 1,5 miliardy ročně, navýšených o inflaci. První splátku bychom měli obdržet na začátku roku 2014,“ vypočítává Duka v dopise, který jeho pracovník poskytl v kompletním znění ParlamentnímListům.cz, a dodává: „Mediálně vytvořený obraz – že církve nyní disponují 134 miliardami – je tedy mimořádně falešný.“

Na miliardy si klidně chvíli počkáme

Katolická církev podle Dominika Duky nepatří mezi bohaté organizace a místo shromažďování peněz se soustředí na drobnou práci, například prostřednictvím charity. Co se týče darování peněz, má kardinál jiný nápad, než který předeslalo severočeské politické hnutí. „Jednáme s příslušnými úřady, že namísto větší části peněz, rozpočtovaných na finanční kompenzaci pro katolickou církev, přijmeme státní dluhopisy. Dáváme vládě možnost, aby s penězi, které by nám jinak vyplatila, naložila podle svého uvážení - třeba i na likvidaci následků povodní,“ říká.

„Náš podnět adresovaný vysokému představiteli katolické církve jsme zamýšleli pragmaticky, nikoliv jako moralizování,“ podotýká za hnutí OMMO jeho předseda Leoš Vaněk, který odpověď vysokého představitele katolické církve vnímá přinejmenším za vstřícnou a otevřenou. Kardinál se vyjádřil, že jeho mechanismus se státními dluhopisy s touto pragmatičností koresponduje.

Uvolnění jedné miliardy korun na řešení popovodňových škod vnímalo OMMO původně jako příležitost církevních hodnostářů utlumit převážně negativní reakce na celý proces majetkového vyrovnání našeho státu s církvemi. „Církev by se tak mohla přiblížit nejen svým věřícím,“ je přesvědčen Leoš Vaněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…