Kauza Diag Human: Česko uspělo v Paříži. Majetek mu zabaven nebude

21.11.2012 15:30

VÍME PRVNÍ Pařížský odvolací soud podle informací ParlamentníchListů.cz vyhověl České republice a neuznal požadavek společnosti Diag Human, která přes tamní soudy žádala ve Francii zabavení majetku českého státu. Firma si totiž u zahraničních soudů chce formou exekuce vynutit na Česku úhradu údajného dluhu ve výši 8,9 miliardy korun. Je přesvědčena o tom, že jí peníze patří a to na základě rozhodčího nálezu z roku 2008.

Kauza Diag Human: Česko uspělo v Paříži. Majetek mu zabaven nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Státu hrozilo, že mu mohou soudy ve Francii zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Asi nejzajímavějším objektem, kterého se měla exekuce údajně týkat, bylo zřejmě České kulturní centrum v Paříži. Jenže budovy českého velvyslanectví ani konzulátu zabavit prý nelze, protože jsou chráněny vídeňskou úmluvou.

„Rozhodnutí odvolacího soudu v Paříži dává plně za pravdu České republice. Znamená to pravomocné ukončení exekučního řízení ve Francii,“ sdělil dnes ParlamentnímListům.cz šéf právního odboru Ministerstva zdravotnictví David Kotris. Podle něj tak tím fakticky řízení ve Francii končí. „Je to ale rozhodnutí precedentní, takže my ho použijeme i při ostatních řízeních,“ zdůraznil právník.

Podle všeho navíc s největší pravděpodobností pařížský odvolací soud došel k závěru, že Diag Human v případě Francie zneužil Newyorskou úmluvu. „Nevíme zatím, jaký tam je odvolací prostředek a čekáme na analýzu našich francouzských advokátů. Mám jenom ty informace, že tam je obdoba naší kasační stížnosti, ale délka takového řízení trvá zpravidla dva až tři roky,“ dodal Kotris.

Ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách navíc uvedlo, že soud uložil firmě Diag Human SE uhradit soudní výlohy a současně přiznal České republice proti Diag Human SE náhradu nákladů ve výši 20 tisíc EUR. "Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tak zaznamenaly klíčový úspěch ve sporu s firmou Diag Human SE," dodává ministerstvo v tiskové zprávě.

Vyjádření právníků Diag Human zjišťujeme. „Advokát Kalvoda bohužel není přítomen,“ sdělila ParlamentnímListům.cz asistentka právní kanceláře Jana Kalvody.

Proč ale tyto spekulace o útoku na majetek státu? Firma Diag Human si totiž u zahraničních soudů chce exekucemi vynutit na Česku úhradu údajného dluhu ve výši 8,9 miliardy korun. Společnost chce peníze proto, že jí nárok přiřkli v roce 2008 rozhodci v arbitrážním řízení jako odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný.

Diag Human se ovšem mezitím začal v zahraničí u tamních soudů peněz domáhat. Řízení před pařížským soudem bezdůvodně zahájila firma Diag Human SE v létě 2011. Pařížský soud pak stejně jako loni na jaře vídeňský uznal nejprve nárok Diagu. Ten poté žádal, aby na základě rozsudku mu byl majetek českého státu vydán. České Ministerstvo zdravotnictví ale proti tomu podalo opravný prostředek k odvolacímu soudu, který podložilo jednoznačnými důkazy.

Stát vyhrál u vídeňského soudu, soud v Londýně nevyhověl žádosti Diagu

Česká republika pak v této souvislosti již s definitivní platností vyhrála exekuční řízení u vídeňského soudu. Soud v Londýně pak nevyhověl ani žádosti Diagu o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud to zdůvodnil tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy.

Sama společnost pak letos v létě stáhla u soudu v USA zpět svou žádost o exekuci. „Pravé důvody jsou zřejmě v tom, že si Diag Human spočítal, že to nemůže právně ustát,“ informoval tehdy ParlamentníListy.cz právník David Kotris.

„Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR," dodal pak k tomu 1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Důvodem stažení z USA bylo asi obvinění Balboy

Podle Kotrise Diag svou žádost z USA stáhl nejspíše s ohledem na vývoj kauzy kvůli Michaelu Balboovi, jenž byl ještě loni veden jako předseda představenstva Diag Human SE. Balboa byl totiž loni v prosinci ve Spojených státech obviněn z podvodu a spiknutí a následně kvůli šetření na něj byla uvalena vazba.

Navíc se v posledních týdnech v souvislosti s arbitráží jedná u českých soudů o složení přezkumného rozhodčího senátu. Kvůli tomu minulý měsíc Vrchní soud v Praze vydal rozhodnutí, že jmenování druhého rozhodce Petra Kužela je platné. Vrchní soud ale ještě musí potvrdit jmenování ekonoma Jiřího Schwarze třetím rozhodcem. Jediným arbitrem, který dosud nebyl zpochybněn žádnou ze stran sporu, pak zůstává Milan Kindl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …