Kauza Diag Human: Soud jmenoval druhým rozhodcem Petra Kužela

29.11.2011 16:37

AKTUALIZACE Společnost Diag Human u Městského soudu v Praze nedoložila perfektní jmenování švýcarského rozhodce Maxe Baumanna arbitrem do přezkumného rozhodčího senátu. Baumann se tak rozhodcem v tomto sporu nestane. Naopak prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela soud rozhodcem jmenoval. Soud musí rozhodnout ještě o jmenování třetího arbitra a to Jiřího Schwarze.

Kauza Diag Human: Soud jmenoval druhým rozhodcem Petra Kužela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Městský soud v Praze dnes začal rozmotávat složité jmenování rozhodců ve sporu státu s firmou Diag Human. Soudkyně  Nataša Reichlová po zahájení dnešního řízení nejprve zmínila, že soud rozhodl, že Švýcar Max Baumann není účastníkem řízení. Jeho role v přezkumném rozhodčím řízení, v němž se Diag Human zabývající se kdysi obchodem s krevní plazmou snaží na státu vymoci odškodnění za ušlý zisk ve výši až deset miliard korun, tak končí.  

Kauza Diag Human od začátku:

Firma Diag Human ale jmenování rozhodce Petra Kužela dnes u soudu brzdila. Advokátka zastupující firmu Diag Human Iva Duhoňová se totiž dnes snažila podat u soudu námitku podjatosti vůči soudkyni Nataše Reichlové, to ale sama soudkyně shledala jako nedůvodné, neboť již v září u téhož soudu Duchoňová soudu řekla, že námitku vůči podjatosti nepodává.

Duchoňová ale dále sdělila, že má i jinou námitku, neboť má za to, že soud by měl posoudit jako důkaz celý rozhodčí spis, to ale soudkyně rovněž odmítla.

„Je to zdržovací taktika Diagu," podotkli později k tomu na chodbě soudu pro ParlamentníListy.cz zástupci státu.

„Společnost Diag Human bude moci námitku podat případně u odvolacího Vrchního soudu v Praze, kde se bude o ní jednat," vysvětlila své rozhodnutí soudkyně s tím, že soud i přesto ve věci dnes jednat bude.

Soudkyně Reichlová následně v jednací síni soudu předčítala účastníkům řízení všechny listinné důkazy, jež soud musel posoudit. „Netuším, jestli dnes vydám rozhodnutí o jmenování rozhodce Petra Kužela," sdělila později Reichlová naší redakci během přestávky v jednání. Nakonec Kužela jmenovala po 16.00 hodině.

Rozhodnutí však není pravomocné, firma se proti němu podle své právní zástupkyně Duchoňové pravděpodobně odvolá.

"Petr Kužel se jmenováním souhlasil a soud má za to, že splňuje podmínky, které mu pro výkon této funkce ukládá zákon," odůvodnila verdikt soudkyně Nataša Reichlová. Neuznala námitky ze stran Diagu, podle níž je Kužel podjatý a nemůže nezávisle rozhodovat. "Je funkcionářem ODS, která veřejně prohlašuje, že Diag Human již od státu nedostane ani korunu," uvedla Duchoňová.

Proti Kuželovi je vedena žaloba na náhradu škody

"Je to snad poprvé v historii, kdy je rozhodcem jmenována osoba, proti které je vedena žaloba na náhradu škody za to, jak si v rozhodčím řízení počíná," reagovala na rozhodnutí Duchoňová. Jiný verdikt však prý neočekávala, protože Česko Diag Human neustále kriminalizuje.

Naopak Česká republika podle mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jany Rennerové dnešní rozhodnutí přivítala.

Kužel bude arbitrem již podruhé. Kužela totiž loni jmenoval třetím rozhodcem v arbitráži Obvodní soud pro Prahu 6, Městský soud v Praze toto jmenování pak potvrdil. Jenže Diag Human s tím nesouhlasil a odvolal se k Nejvyššímu soudu (NS). Loni v říjnu pak jmenování Kužela rozhodcem NS zrušil.

Právník Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových - úřad vede za stát s firmou Diag Human rozhodčí řízení ad hoc - ale u soudu zmínil, že nyní je požadavek, aby byl Kužel jmenován jako fyzická osoba. Diagu totiž dříve vadilo, že Kužel je zároveň prezidentem Hospodářské komory ČR.

Kindl je zatím osamocen

Případná dvojice arbitrů Petr Kužel - Jiří Schwarz by měla doplnit přezkumný rozhodčí senát, v němž zůstal pouze Milan Kindl, kterého kdysi nominoval stát. V současnosti je tak Kindl jediným členem senátu. Jako rozhodce totiž nebyl žádnou ze stran sporu zpochybněn u soudu, ani nerezignoval.

Docent Kindl je právník a spisovatel. Po roce 1999 byl dvakrát zvolen děkanem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni a poté působil ve funkci proděkana pro magisterské studium až do září 2009, kdy rezignoval v důsledku takzvané plagiátorské aféry. Působil též jako zástupce ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd ČR.

Pokud budou do senátu nakonec skutečně delegování rozhodci Kužel a Schwarz, tak budou všichni tři jmenováni za stát, což by byla kuriózní situace. Státu by v konečném důsledku možná mohla nakonec tato skutečnost i pomoci.

Diag nebude mít žádného rozhodce

"Pokud stát v tomto uspěje, tak Diag Human vpodstatě doplatí na svou pasivitu. Měl ty samé možnosti jako stát, tedy podat návrh na jmenování rozhodce soudem. On ale tu možnost nevyčerpal," poznamenal k tomu kdysi ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris s tím, že Diag měl v případě možného jmenování Maxe Baumanna kontaktovat ministerstvo a dohodnout se na něm.

"Ministerstvo ale hodnotilo jmenování pana Buamanna jako právně vadné a nemohl tak být členem přezkumného rozhodčího senátu," vysvětlil Kotris s tím, že zákon upravuje velmi striktně možnost doplnění rozhodčího senátu: pouze dohodou obou stran nebo na základě návrhu jakékoliv strany jmenování soudem. "A nyní jsme v této druhé  fázi," uzavřel Kotris.

Společnost Diag Human, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Senát, o jehož složení se nyní rozhoduje, by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti přiřkl odškodnění ve výši 8,9 miliardy korun za překažený obchod s krevní plazmou. Stát se proti rozhodnutí odvolal, Diag Human ho však už považuje za pravomocný.

Čtěte také:  

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …