Kauza Parkanová běží, neběží... A exministři promlouvají o výslechu i Kalouskovi

19.02.2013 4:44

Všichni bývalí ministři z vlády Mirka Topolánka se museli dostavit k výslechu na policii. Právě výslechem členů Topolánkova vládního týmu totiž pokračovalo vyšetřování kauzy exministryně obrany a poslankyně Vlasty Parkanové, která je od července minulého roku trestně stíhána kvůli údajně předraženému nákupu letounů CASA.

Kauza Parkanová běží, neběží... A exministři promlouvají o výslechu i Kalouskovi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek

Advokát Vlasty Parkanové Tomáš Sokol prozradil, že už by měli být všichni členové tehdejší Topolánkovy vlády vyslechnuti. Na otázku, jak bude případ pokračovat dál, přiznal, že neví. „Ona ta kauza běží, neběží. Uvidíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý obhájce.

Ondřej Liška: Je to dlouho, nemohl jsem si na nic vzpomenout

Někteří bývalí členové Topolánkova kabinetu potvrdili, že už na policii byli. „Ptali se mne na všechno, co bych mohl vědět. Zajímalo je, co se na vládě kolem rozhodování o nákupu letounů řešilo,“ popsal průběh svého výslechu na policii ParlamentnímListům.cz exministr školství za Stranu zelených a její současný předseda Ondřej Liška. „Neuměl jsem si vzpomenout, byl jsem ministrem školství. Takže jsem nic konkrétního nemohl říci, je to přece jen dlouhá doba,“ přiznal. Policisté podle jeho názoru museli všechny vyslechnout, aby vyčerpali všechny možnosti, jak zjistit informace, které by při vyšetřování mohly hrát roli.

Kalousek přesně věděl, co se na obraně děje

Na nic podstatného si nevzpomíná ani bývalý šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda. „Já si to nepamatuji, dokonce ani nevím, jestli jsem u projednávání nákupu letadel CASA vůbec byl,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Svoboda. „Nevzpomínám si na žádný konflikt, který by kolem letadel byl. Kdyby na vládě konflikt mezi Vlastou Parkanovou, ministrem financí a premiérem vznikl, určitě bych si to pamatoval, jako si pamatuji, co se na jednání vlády odehrálo, když jsme projednávali obří ekozakázku. Možná proběhl konflikt na poradě ekonomických ministrů, to netuším, protože na ty jsem nechodil, anebo byl na vládě, když jsem se jí neúčastnil, protože jsem byl v cizině,“ přemýšlí marně o minulosti. Svoboda dodává, že „stejně za ministerstvo obrany mluvil náměstek Martin Barták nebo Miroslav Kalousek“. Na námitku, že Kalousek byl přece ministrem financí, nikoli obrany, Svoboda odvětil, že „Kalousek věděl přesně, co se tam děje“.

Jednání vlády o nákupu letadel CASA se nenahrávalo

Problémem je, že i když se běžné jednání kabinetu nahrává, bylo podle Svobody „toto jednání uzavřené, proto se nenahrávalo“. „Co je předmětem utajení, to se nenahrává. Je to škoda, nahrávkou bych si trochu osvěžil paměť,“ dodává. Ale věcí, které procházely hladce, některé dokonce ve zkráceném připomínkovém řízení, byla prý každý týden na vládě řada, takže si je těžko bude někdo všechny pamatovat. „A jak může ministr kultury nebo zdravotnictví posuzovat cenu letadel? Členové vlády předpokládají, že když nějaký ministr předkládá materiál, že je v pořádku,“ namítá Svoboda, proč by si měli někteří ministři pamatovat projednávání materiálu, kterému ani pořádně nerozumějí.

Policie pokračuje ve vyšetřování

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že případ nákupu armádních letadel je stále ve fázi vyšetřování. „Pokračujeme ve vyšetřování. Jsou obviněny dvě osoby, víc se k tomu vyjádřit nemůžeme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Advokát Tomáš Sokol je přesvědčen, že jeho klientka bude zproštěna obžaloby. „Bývalá ministryně Vlasta Parkanová se chovala podle evropských a světových standardů. Manažeři nemohou znát všechno, běžně si vyžadují stanoviska odborníků. Postihovat je za stanoviska odborníků, nebo za to, že si nevyžádali další stanoviska jiných odborníků, je nesmyslné,“ poukázal už dříve Tomáš Sokol  ParlamentnímListům.cz. na fakt, že cenu za nákup armádních letounů posvětilo ministerstvo obrany i ministerstvo financí.

Oba obvinění vinu odmítají

Kvůli nákupu armádních letadel CASA je vyšetřována bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) společně se svým náměstkem, někdejším ředitelem sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu strojů. Ministerstvo za čtyři vojenské letouny CASA zaplatilo 3,5 miliardy korun. Suma byla podle policie přemrštěná a tak prý při nákupu vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Vinu odmítá i Staněk.

Španělská letadla neslouží k účelu, ke kterému byla zakoupena

Dopravní letouny CASA měla armáda využívat k zásobování vojáků v zahraničí. Teď se mohly předvést v akci, vláda vysílá vojáky na misi do Mali. Jenže ani tam podlé médií španělské stroje nepoletí. Armáda místo toho zaplatí ruské společnosti, která provozuje obří Antonovy. Proč? Letadla za 3,6 miliardy nejsou určena pro cesty na delší vzdálenosti ani k přepravě rozměrnějších nákladů. „Do operace v Mali plánujeme spolu s vojáky vyslat také několik kusů vozidel Landrover, případně lehkých obrněných vozů Iveco. Tuto techniku bychom našimi letadly neodvezli," vysvětlil v médiích náčelník generálního štábu Petr Pavel. Už v minulosti někteří armádní odborníci upozorňovali, že letadla CASA nejsou pro armádu nejvhodnější.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …