Kauzou Daňhel se bude zabývat sněmovní bezpečnostní výbor

24.09.2012 23:00

Obvinění klíčového svědka v kauze CASA je ukázkové kompro, reaguje na poslední vývoj v kauze podplukovníka Daňhela lídr VV Radek John. Podle matky dívky, kterou měl důstojník zneužít, činili policisté na její dceru nátlak. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. John chce kauzu řešit na bezpečnostním výboru sněmovny, kterému sám předsedá.

Kauzou Daňhel se bude zabývat sněmovní bezpečnostní výbor
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

John chce kauzu řešit na bezpečnostním výboru sněmovny, kterému sám předsedá. 

Kdo je Karel Daňhel? Především expert, který se jako jeden z prvních začal vyjadřovat proti nákupu letadel CASA. A který se rozhodl také svědčit v případu, kde jako trestně stíhaná figuruje bývalá ministryně obrany a nyní poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová. Jakou roli měl podle vyšetřujících policistů hrát v případu právě on, známo není. Evidentně ale důležitou, podle oslovených bezpečnostních expertů je pokus o jeho stíhání spíše špatnou fraškou.

John: Jsme v kontaktu, radím mu s bezpečností

"S panem Daňhelem jsem v kontaktu od počátku, kontaktoval mě už dávno, protože se obával o svou bezpečnost. Jsou dva způsoby, jak člověka zničit. Buď jej obvinit z pohlavního zneužití, nebo mu někoho hodit pod auto," popisuje šéf bezpečnostního výboru sněmovny Radek John Daňhelovu situaci, která je podle něj poměrně vážná. Jako poslanec prý nemá mnoho možností, jak důstojníkovi a dnes už bývalému armádnímu pilotovi pomoci. Probírá prý s ním ale pravidelně zásady bezpečnosti a s jeho kauzou chce jít před kolegy poslance.

"Bezpečnostní výbor, který se sejde 10. října, se tím bude určitě zabývat," avizuje jeho šéf, který prý očekává silný tlak na poslance v případě takového programu. "Methanolovou kauzou ale tyto otázky zakrýt nenechám," říká lídr Véček. Celá poslanecká sněmovna podle něj neskrývá pobavení nad iniciativou ministra vnitra Jana Kubiceho, který začal kontrolovat využívání služebních vozů příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Obě věci prý spolu souvisí. "Pan Kubice by si měl uvědomit, že právě cesťáky stály u konce pana ministra jako detektiva," říká John.

Sám Daňhel se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil v tom smyslu, že si je policejního nátlaku na dívku, se kterou měl mít podle obvinění pohlavní styk, plně vědom. Od doby, kdy se o něj začala zajímat policie, prý s ní, ani s její matkou nehovořil. "To mám samozřejmě zakázané," řekl ParlamentnímListům.cz.

"Takové praktiky jsou zde zažité a pokud se věci nedaří , jak by se některým lidem líbilo, tlak na nepohodlné se logicky stupňuje. Účelové vytažení podobných obvinění v jistou dobu, navíc vojenskými zpravodajci, je naprosto bezprecedentní záležitost. Vojenské zpravodajství hraje v kauze evidentně zvláštní roli," hodnotí na základě posledních událostí kauzu Daňhel bývalý zpravodajec a spolupracovník Nadačního fondu proti korupci Karel Randák. .

Když budete chtít, zastrašíte každého policistu

Bezpečnostní expert otevřeně říká, že na policii nyní zuří krutá válka mezi lidmi ministra Kubiceho a některými policejními důstojníky. "Není žádným tajemstvím, že se zde na některé vyšetřovatele nasazuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Když budete chtít, každého policistu zastrašíte popřípadě vyřídíte pomocí argumentů o zneužití služebního vozidla. Tady se zjevně něco děje a ty metody nejsou v demokratickém státě obhajitelné," uvedl Randák.

"Kauza Daňhel se řešila na komisi pro kontrolu vojenského zpravodajství. Generál Páleník tam poslancům předkládal informace, ze kterých byli někteří z nich doslova vyděšeni. Důvěryhodnost plukovníka Daňhela tím byla v jejich očích vážně podkopána. Já z toho mám ale pocit, že to bylo ze strany vojenských zpravodajců účelové," říká poslanec František Bublan (ČSSD), který má z působení v tajných službách několikaletou praxi. I on projevil zájem zabývat se kauzou Daňhel na bezpečnostním výboru sněmovny. "Obrátit se ale můžeme jen na Generální inspekci bezpečnostních sborů a tam je to poněkud zabité," krčí rameny Bublan.

O podplukovníku Karlu Daňhelovi se začalo hovořit letos v létě ve chvíli, kdy policie požádala o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Armádní expert zpracovával pro její resort posudky k nákupu letadel CASA. V celé věci podle něj od počátku existoval nestandardní tlak ze strany politiků a úředníků ministerstva. Poté, co začal vypovídat na policii, přišel Daňhel o bezpečnostní prověrku a bývalý šéf vojennských zpravodajců Ondřej Páleník poslancům dokonce dodal nahrávky, které mají sloužit jako důkaz, že podplukovník a bývalý pilot bral úplatky od zbrojařských firem. 17. června zatkla klíčového svědka v kauze CASA policie a obvinila jej z pohlavního zneužití. Hned druhý den jej ale propustila poté, co dívka, kterou měl Daňhel zneužít, uvedla, že si vše vymyslela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …